Operacje bankowe związane z zakupami w SPB

• 5 Odpowiedzi
  • 729 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gadżeciarz

• 37
    • http://gluszkowski.blox.pl
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens N520, Nokia N73 ME
« dnia: Listopad 07, 2006, 10:06:46 »
Było tak:

W ciągu ostatnich dwóch tygodni zakupiłem w SPB Software House 6 programów. Zakupów dokonałem ze strony internetowej SPB (przez handango), płacąc kartą kredytową.

Każda z tych sześciu transakcji jest już zaksięgowana na moim koncie (łącznie 305,89 zł), ale suma środków dostępnych na koncie jest pomniejszona nie tylko o ww. kwotę, lecz dodatkowo o 297,26 zł, nie zaksięgowanych na koncie.

Ponieważ nie dokonywałem innych płatności tą kartą( wiem to na pewno, zresztą każdą płatność na bieżąco ewidencjonuję w Excelu), zaniepokoiłem się. Dziś dzwoniłem do banku i mówili, że sześć kolejnych operacji czeka na autoryzację (!!!) i jak upłyną dwa tygodnie od każdej transakcji i nie będzie autoryzacji to środki z poszczególnych transakcji będą odblokowywane i znowu będą do mojej dyspozycji. Jutro upłyną dwa tygodnie od pierwszej transakcji i się okaże...

Czy ktoś z Was też tak miał przy płatności w SPB lub w ogóle w Internecie? Martwić się, czy nie. Czy to normalne, że sklep internetowy, np. w celu obrony swoich interesów, może zablokować na koncie na jakiś czas kwotę zbliżoną do dokonanych transakcji?

Pozdrawiam!

Gadżeciarz

*

Offline januba

• 271
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 07, 2006, 11:20:33 »
Witam,
też tak miałem ale z innym programem. Rzeczywiście po 2 tygodniach środki zostały odblokowane. Nie wiem z czego to wynika.

*

Offline Gadżeciarz

• 37
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2006, 11:52:20 »
Pocieszyłeś mnie. Dzięki!

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2006, 10:17:48 »
Potwierdzam, też miałem taką historię. W moim przypadku dodatkowe blokady zostały zdjęte po 3-4 dniach.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2006, 11:22:58 »
Zależy to pewnie od konta/banku.

W Inteligo też tak miałem. Bez problemu po ok 10 dniach w moim wypadku kwoty były odblokowywane.

Swoją drogą to dość dziwna procedura.

Nie dość, że zdejmują pieniądze od razu to jeszcze dodatkowo drugie tyle blokują - na co?? po co??
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Gadżeciarz

• 37
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2006, 08:54:17 »
Wszystko się wyjaśniło i na całe szczęście każda z kwot odblokowana została po 14 dniach od transakcji.

Pozdrawiam

Gadżeciarz

(wciąż nie zrażony zakupami w sieci)