odzyskiwanie danych

• 6 Odpowiedzi
  • 624 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

odzyskiwanie danych
« dnia: Luty 23, 2005, 19:01:47 »
Hej!
Mam problem przez wlasną glupoty. Dłubalem w moim PDA (Loox) i sie wziął i zawiesił. Wiec wyjąłem bateryjkę, ale niestety jeden plik (excel) dość ważny dla mnie zapisałem po ostatnim backupie.
Jest jakaś szansa na odzysk tego pliku? Na kompie to nawet po formacie można coś odzyskać :).
W FAQ znalazłem info, że dane i ustawienia po hard resecie zostają utracone, ale właśnie wprost nie jest napisane, że nie istnieje żadna metoda odzyskania danych.
Szczerze mówiąc liczyłem, że po wyjęciu baterii głównej, PDA się wyłączy, ale dane zostaną, bo pamięć podtrzyma bateria zapasowa. Prawda to czy jakoś źle kombinuje?
Będę wdzięczny za pomoc (nawet za informacje ze skończony kretyn jestem i nie trzeba było wyciągać baterii - wiem, wiem - na szczęście to tylko jeden plik)

Pozdrawiam
Lukasz S.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
odzyskiwanie danych
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2005, 19:39:10 »
Zalezy na jak dlugo wyciagnales ta baterie. Jak na kilkanascie - kiladziesiat minut to backupowa bateria tak dlugo nie podtrzyma danych. Jesli faktycznie wszystko sie stracilo, a plik miales zapisany w pamieci RAM to juz nie nie da sie zrobic. Na dysku twardym dane zapisywane sa na magnetycznych dyskach... w Pocket PC jest pamiec RAM gdzie w przeciwienstwie do nosnikow magnetycznych nie pozostaje po danych zaden slad po ich skasowaniu przez odlaczenie zasialania.

odzyskiwanie danych
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2005, 20:05:06 »
No, wyjąłem na kika sekund i dlatego się dziwię. Ale rozumiem, że już nic z tego (rozumiem teraz różnicę rodzajów pamięci w PDA i dysk w kompie).
Czyli jak normalnie File Explorer nic nie widzi to znaczy pliki poszły się gonić w kosmos.
Dzięki
Łukasz S.

odzyskiwanie danych
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2005, 20:09:28 »
sorry ze sie podczepiam ten temat a jest jakis program do odzyskiwania z kart pamieci pod ppc? bym miał na wszelki wypadek :P

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
odzyskiwanie danych
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2005, 21:46:05 »
Teoretycznie moze Pocket Mechanic by sobie z tym poradzil, po odpaleniu ScanDiska. Ale nie polecam robic tego jednak na PDA... lepiej taka karte przpuscic przez jakis pecetowy program. Palmtop lubi sie zawiesic - albu udawac zawieszonego w czasie takich operacji jak scandisc w Pocket Mechanic. Gdy wykonamy wtedy reset, system plikow jeszcze bardziej sie kaszani... wiem bo sprawdzilem to na sobie :)

odzyskiwanie danych
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2005, 22:01:33 »
Dokladnie, najlepsze rozwiazanie -> czytnik kart pamieci + soft na duze PC. Jest tego sporo.

odzyskiwanie danych
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2005, 09:34:07 »
aha:P
[nie mam czytnika ale mam aparat za czynik (sd):P]
a co do Pocket Mechanica to dam se spokoj (:P)