Format plikow na karcie SD

• 10 Odpowiedzi
  • 3366 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 23, 2004, 11:47:47 »
Witam!

Wlasnie dotarla do mnie karta SD 512MB High Speed Panasonic (325zl). Przetestowalem ja Pocket Mechanic i testy wykazaly predkosc: read: 1.90MB/s a write: 0.4MB/s.

1. Czy to dobre wyniki??
2. Zaczalem bawic sie (niepotrzebnie) w formatowanie karty i od tego momentu po testach otrzymuje wyniki duzo nizsze: 1.80 i 0.15. Jaki system plikow (FAT16 czy FAT32) i Cluster Size powinienem ustawic tak aby byl on najlepszy dla PDA do ogolnego zastosowania (najlepiej byloby ustawic to samo co ustawila fabryka z tym ze nie pamietam tych ustawien)?? Moze ktos pomoc??

Pozdrawiam
adamdn

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2004, 12:17:37 »
hmmm osiagi zupelnie nie jak na karcie o powyzszonej predkosci...
ja mam fat16 (przy KS Elite Pro 256) i wszystko chodzi znacznie szybciej; z tego co pamietam specyfikacje tych kart panasonica to podawane wartosci byly kilkakrotnie wyzsze...

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2004, 12:29:31 »
W takim razie jakie powinny byc?? Jakie mody313 masz u siebie?? No i co z tym fantem zrobic??

*

Offline weasel

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC Touch Dual + IPAQ Travel Companion
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2004, 13:25:32 »
polecam fat 16 bo ma mniejsze jednostki alokacji dokladnie nie wiem jakie ale np w NTFS standardowa jednostka alokacji jest ok 4000bajtow czyli jak bedzies mial jakis plik mniejszy jak 4Kb to i tak na dysku bedzie on zajmowal 4Kb (strata miejsca) Pliki beda zawsze zajmowaly wielokrotnosc 4Kb zaokraglana wzwyz.

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 23, 2004, 22:11:34 »
najlepiej sprawdzic czy to nie wina sprzetu (albo karty)... moze jakis kolega tez ma PDA, albo jakies ustrojstwo obslugujace karte... :)

weasel :fakt - fat16 to chyba rozsadna propozycja :)

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 23, 2004, 22:31:06 »
Niestety oprocz Siemensa SL45i i Kodaka DX6440 nie mam i miec nie moge zadnego innego sprzetu do przestestowania karty :( Karta nowka wiec raczej sprawna, PDA tez nowka wiec pewnie tez.

Co dziwne pocket mechanic pokazywal transfer zapisu 0.4MB/s a teraz tylko 0.15MB/s.  Za to jak kopiuje pliki z jednego katalogu do innego katalogu to wychodzi mi ze mam zapis na poziomie 0.35 lub 0.40MB/s. Czy takie transfery (zapis: 0.4MB/s i odczyt: 1.90MB/s) powinny byc lepsze na karcie Panasonica High Speed 512MB??

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 23, 2004, 23:07:58 »
Cytat: weasel
polecam fat 16 bo ma mniejsze jednostki alokacji dokladnie nie wiem jakie ale np w NTFS standardowa jednostka alokacji jest ok 4000bajtow czyli jak bedzies mial jakis plik mniejszy jak 4Kb to i tak na dysku bedzie on zajmowal 4Kb (strata miejsca) Pliki beda zawsze zajmowaly wielokrotnosc 4Kb zaokraglana wzwyz.

oj stary co Ty gadasz :) Kto stosuje NTFS na PPC? hehehe

Ogolnie zasada jest taka: im wiekszy cluster tym szybszy odczyta/zapis ale takze wieksza utrata miejsca na slack (miejsce niewykorzystane) i odwrotnie

Na karte najczesciej uzywa sie FAT16 albo FAT32. Jesli sie uzywa karty tylko PPC to nie ma to szczegolnego znaczenia ktory system plikow sie wybierze. Inaczej sprawa wyglada jesli korzysta sie z karty jednoczesnie w kilku urzadzeniach. Wiekszosc sprzetu tego typu (Aparaty fotograficzne, mp3 playery, itd.) obsluguja TYLKO FAT16 i nie sa w stanie wspolpracowac z fat32.

Ja osobiscie uzywam FAT16 + 2kB rozmiar cluster'a (1 kB sie nie dalo bo za duza karta: 256MB)

Jest to wolne rozwiazanie ale za to praktycznie nie ma strat miejsca. adamdn jesli zalezy Ci na duzej predkosci to wybierz FAT16 + Cluster powyzej 16kB (a nawet 32), chociaz osobiscie bym obstawial moj wybor :)

Co kto woli :D

Pozdrawiam
Mr Q

P.S weasel: FAT16 ma WIEKSZE jednostki alokacji niz NTFS (w standardzie)

FAT16 - 16kB
NTFS - 4kB
(o ile dobrze pamietam ;) )
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 23, 2004, 23:30:00 »
Oki. Format sie robi. Pocwiczymy teraz na tym formacie plikow :)

A co jezeli chodzi o transfery?? Sa dobre czy nie??

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 24, 2004, 00:00:20 »
tak jak napisalem. im wiekszy cluster tym szybciej ale marnuje sie wiecej miejsca i odwrotnie :)
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2004, 00:32:27 »
Generalnie ten szybki Panasonic powinien miec DUZO lepsze osiagi. Tak bylo to opisane w testach ktore przegladalem gdy sam zastanawialem sie nad wyborek karty SD. Panasonic byl w czolowce, a wyniki o ktorych piszesz sa gorsze od najbardziej podstawowej karty SD (tzn czegos co nei jest High Speed czy jak to producenci nazywaja).

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2004, 11:49:19 »
Nie no - az tak zle to chyba nie jest. Zwykly Kingston ma podobny odczyt ale zapis 20 krotnie gorszy (0,02MB/s vs 0,4MB/s) Co w takim razie powinienem zrobic: sprawdzic innym programem (jakim??) czy reklamowac karte??

Pozdrawiam
adamdn