obraz z kamery IP na PDA

• 32 Odpowiedzi
  • 5073 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

obraz z kamery IP na PDA
« dnia: Kwiecień 13, 2007, 10:20:24 »
Kupiłem MIO 550.   Chciałbym uzyskać na niej obraz z kamery z numerem IP, którą mam zainstalowaną w firmie.   Oczywiście z każdego stacjonarnegoi komputera jest to możliwe.   Z mojego PDA jest możliwe uzyskanie zdjęcia z kamery IP, ale obrazu video nie ma.   Jestem laikiem, może ktoś mi pomoże? Będę bardzo wdzięczny.   
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 22:44:43 wysłana przez cytryna »

*

nothin

Odp: obraz z kamery IP na PDA
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2007, 06:05:03 »
panowie, problem ciekawy, moze ktoś cosik wygeneruje bez OT...
jakiś streaming?

*

mobi_one

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2007, 12:27:26 »
nic ciekawego sie nie wygeneruje ze wzgledu na badziewna obsluge javy
ale mozna zobaczyc to:
http://www.comvu.com/comvu/Streaming.htm
lub moze da sie obejsc IP i to:
http://www.zone1.de/PocketPC/LxCam.html

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:40:05 »
kolega pyrzanek już w drugim identycznym wątku dostał odpowiedź że się nie da, bo jego kamera wykorzystuje zbyt zaawansowane technologie jak na możliwości ppc  ;D

*

nothin

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:42:08 »
nic ciekawego sie nie wygeneruje ze wzgledu na badziewna obsluge javy
ale mozna zobaczyc to:
http://www.comvu.com/comvu/Streaming.htm
lub moze da sie obejsc IP i to:
http://www.zone1.de/PocketPC/LxCam.html

ale ja nie rozumiem, czemu sprowadza się to do javy...
a co z probą streamingu nawet w tcpmp?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2007, 19:45:25 »
streaming ma to do javy, że na stronie wstawiany jest jakiś applet
pamiętam jak kiedyś przy testowaniu skryptu pokazującego obraz z kamerki, na pc z Operą bez javy też w ogóle nie wyświetlał mi się obraz

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2007, 20:36:24 »
jak byś miał normalną kamerke podłączoną pod PC to nie ma wtedy problemu - odpalasz darmowe narzędzie z MS - WMEncoder i puszczasz strumień na danym porcie - ps otwórz go też w firewallu. I wtedy programem do otwarzania strumieni na PPC oglądasz.
sam tak robiłem
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/forpros/encoder/default.mspx
WMencoder ma duzo  mozliwości pobaw sie tym może jest możliwoś pobrania sygnału z tamtej kamerki i nastepnie przerobienie go jakoś :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 20:38:26 wysłana przez xprimo »

*

nothin

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2007, 21:03:58 »
jak byś miał normalną kamerke podłączoną pod PC to nie ma wtedy problemu - odpalasz darmowe narzędzie z MS - WMEncoder i puszczasz strumień na danym porcie - ps otwórz go też w firewallu. I wtedy programem do otwarzania strumieni na PPC oglądasz.
sam tak robiłem
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/forpros/encoder/default.mspx
WMencoder ma duzo  mozliwości pobaw sie tym może jest możliwoś pobrania sygnału z tamtej kamerki i nastepnie przerobienie go jakoś :)

nom, toteż to...

*

Jinks

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2007, 21:59:51 »
Bawię się czymś takim trochę i facet,który mi taką sprzedał miał w swojej ofercie program,który umożliwiał oglądanie obrazu na komórce i "innych urządzeniach mobilnych". Kosztował chyba ze dwie stówy. W razie czego daj znać to ci linka podeslę i sam go zapytasz.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 15, 2007, 11:52:09 »
Można oglądać obraz z kamerek podłączonych do sieci IP.

Program nazywa się ViewCommander-Mobile
Działa tak:

Cytat ze strony autora:
"Use ViewCommander-Mobile to connect to your IP cameras through the Internet. ViewCommander supports a wide range of network IP cameras and webcams, and runs on most Pocket PCs and Smartphones."
Free evaluation można ściągnąć ze strony producenta

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2007, 22:18:12 »
Chyba o to mi chodziło, jutro będę instalował - dzięki ;D

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:27:48 »
Takich rozwiazan jest sporo jednak 90% z nich to oprogramowanie producenta sprzetu - jesli zatem na stronach producenta Twojej kamerki nie ma aplikacji klienckiej dla PPC to robi sie problem. Na szczescie w tej chwili wiekszosc producentow wspiera WM i udawalo mi sie odbierac z PDA obraz z wiekszoci urzadzen jakie instalowalem.

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:50:57 »
Takich rozwiazan jest sporo jednak 90% z nich to oprogramowanie producenta sprzetu
To ViewCommander-Mobile należy do tych pozostałych 10%. Producent to firma software-owa.
Program działa na (prawie) wszystkich kamerkach na jakich sprawdzałem. A dużo tego :)

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 16, 2007, 00:31:21 »
Ami, jeszcze jedno pytanko, z informatyką jestem na bakier.  Może zadam głupie pytanie.
Aby połączyć się z kamerką, muszę podać w konfiguracji nr IP lub Hostname.  IP kamery jest zmienne/neostrada/.  Uzywam DDNS.  Jak to mogę ominąć? Co to jest Hostname?Szkoda, że nie ma w spisie moich kamerek, ale moze poszłoby pod innymi.
Pozdrawiam
Tomek

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 16, 2007, 19:56:19 »
Hostname to nazwa komputera (albo innego urządzenia w sieci TCP/IP - czyli mającego własny, unikalny adres sieciowy- IP). Hostname jest tożsamy z adresem IP.
Na zmienny IP poradzić trudno, ale można. Np zarejestrować domenę w http://http://www.no-ip.com/, ale to temat nie na to forum.
Można jeszcze nie wyłączać kamerki ani routera podłączonego do neostrady, wtedy ip adres nie będzie się zmieniał :)

*

Offline wol2

• 258
  • LooX 720 + jakieś tam śmieci ;)
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 16, 2007, 20:43:27 »
AMi czytaj dokladnie bo nie potrzebnie mącisz, on juz ma dyndnsa wiec po  co sie pieprzyc z no-ip? tym bardziej ze routery na standardzie obsługuja wlasnie dyna a nie no-ip. Niewiem jak jest teraz ale przed zdięciem limitów w neo co 24h było zrywane połączenie zeby mogli podliczyć dane i ewentualnie obciąć łącze, ja teraz mam netie na kablach tp i od 2 dni to samo ip wiec tu napewno nie ma 24 h timeoutu.

pyrzanek to hostname to wlasnie jest adres np z dyndnsa wiec wpisz tam swoj i powinno dzialac
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 20:47:06 wysłana przez wol2 »

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 17, 2007, 08:45:41 »
Dzięki za wszelką pomoc, niestety nie ma w spisie wyszczególnionej mojej kamerki, a na innych nie chce pociągnąć.  Muszę szukać innego podobnego programu, lub kupić kamerki z programowego spisu.
Mój DDNS:  hxxp: optyk. dyndns. org:10000.  Jeszcze jedno pytanie - nazwa hosta to wpisuję: hxxp: optyk. dyndns. org?
port: 10000?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 17, 2007, 09:24:53 »
nazwa hosta to będzie samo optyk.dyndns.org , bez http
port 10000

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 18, 2007, 00:49:42 »
Dzisiaj wreszcie sprawdziłem ;) Kiedyś używałem tą kamerkę http://www.networkipcamera.com/550710.php
Służyła do rejestracji zdarzeń na maszynie z siecią ethernet. Rejestracją odbywała się na laptopie a podgląd miałem na pockecie (Axim X5, PPC2003). Oprogramowanie jest tutaj http://www.networkipcamera.com/download_software_5507xx.php

pozdrawiam, P.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 24, 2007, 19:23:48 »
A może ktoś jescze słyszał o podobnym do wcześniej wymienionego programu  ViewCommander-Mobile?

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 09, 2007, 13:12:25 »
Hej hej, ja mam kamerkę edimaxa IC-1500, niestety nie działa na VieVCommander, ale zadzwoniłem do edimaxa i powiedzieli mi że działa ta kamera tylko z programem campernament crazy pixels, lecz nigdzie go nie mogę znaleść, poradzicie coś ??

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 09, 2007, 13:19:41 »

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 09, 2007, 13:27:00 »
właśnie widze :( nie znasz czegoś dla kamerki edimaxa (IC-1500) ?? pod pda ?
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2007, 13:29:44 wysłana przez koko115 »

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 16, 2007, 09:28:59 »
Jinks , czy mógłbyś mi dać namiary do tego gościa od programiku, o którym wspominałeś?

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 19, 2007, 21:30:01 »
moze jednak tos cos wymysli, podpowie :'(

*

Offline joker77

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung I600, Toshiba G910, htc magic
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 22, 2007, 07:42:14 »
Witam

Jestem w temacie kamer mocno zaawansowany, dodam od siebie tyle że bez oprogramowania typu serwer i zmniejszenia bitrate poprostu przeciążymy pocketa.
Kamerki IP wysyłają obraz w kilku trybach chyba najpopularniejszy jest M-JPEG wystarczy mieć odpowiedni adres pod którym dostępny jest obraz i można odebrać w dowolnej przeglądarce Uwaga ! obraz np. 1280x1024 (kamerka 1mpx) zajmuje przy 25 k/s około 14 mbits, co mniej więcej przekłada się na 500kbtis na obraz przy najlepszej jakości.

Najczęściej potrzebujemy jak najlepszej jakości, dla tego zalecam skorzystanie z programu który będzie obrabiał obraz i przystosowywał do pocketa.

Pozdrawiam
  Joker77

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 22, 2007, 10:23:35 »
Moze rozwiniesz trochę wątek? Kamerki które używam nie są wysokich lotów. Mają przetworniki 1/3 CDD. Nie zalezy mi super jakości. Będę wdzieczny.
Tomek

*

Offline joker77

• *
  • 51
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 22, 2007, 15:40:24 »
Moze rozwiniesz trochę wątek? Kamerki które używam nie są wysokich lotów. Mają przetworniki 1/3 CDD. Nie zalezy mi super jakości. Będę wdzieczny.
Tomek

1/3 CDD czyli standardowy obraz tv 768x576 punktów.

Przy takiej rozdzielczości obraz średnio zajmuje 20-250kb wszystko zależy od kompresji (oczywiście mówimy tu o M-JPEG który przesyła pełne ramki).

Jeśli potrafisz programować proponuje odwiedzenie stronki codeproject.com i tam poszukać wątku o kamerkach IP.

Po prostu wystarczy znacz protokół i już możesz odbierać dane (klatki obrazu).

Pozdrawiam
  Joker77

« Odpowiedź #28 dnia: Maj 23, 2007, 09:28:52 »
Joker - jesteś miły, ale trafiłeś na laika w tych sprawach ::)

*

Offline joker77

• *
  • 51
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 23, 2007, 15:55:16 »
Joker - jesteś miły, ale trafiłeś na laika w tych sprawach ::)

Ja na razie nie mogę pomóc, jestem teraz na etapie serwer, wersje klienckie będę robił za klika miesięcy.

Pozdrawiam
  Joker