Ja wiem tylko tyle, że będzie lepsza obsługa ekranów w innych rozdzielczościach, niż 240x320, "firmowo" też będzie możliwość obracania ekranu. Aplikacje standardowe będą lepiej do innych warunków przystosowane. Spodziewałbym się zatem, że będzie można też wybierać różne wymiary czcionek, by dostosować cały wystrój systemu do wyższych rozdzielczości. Nie sądzę, by Microsoft przy swoich ostrych wymaganiach odnośnie czytelności i generalnej użyteczności aplikacji poszedł na domyślne pokazywanie tycich literek a'la Toshiba e800 w 480x640 czy niedopasowanego do tej rozdzielczości układu aplikacji, rozjeżdżania się menu i sekcji dialogów itd.
Co jeszcze? Z pewnością wejdzie nareszcie obsługa elementów interfejsu DirectX (szczególnie DirectDraw, Direct3D, może DirectMusic). System będzie też na pewno przystosowany do obsługi instrukcji MMX w nadchodzących procesorach Intela (m.in. Bulverde).
Milutko by było, gdyby jednak wprowadzili też w nowym systemie rzeczy tak trywialne, jak powtarzające się alarmy, których nie ma od PPC 2000.

Kilka jeszcze zaszłości starego systemu powinni wyklarować, wprowadzić też pełną obsługę USB (2.0, OnTheGo) czy Fast IrDA. Część z tych rzeczy "potrafi" już Windows CE.Net 4.2, a Microsoft będzie chciał posunąć multimedialność platformy Pocket PC nieco dalej.
To moje 2 grosiki.