nokia 7650 czy warto zamienic na MDA 1 Pomocy

• 11 Odpowiedzi
  • 1043 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 25, 2005, 22:16:41 »
Witam
Przeszukałem forum , wydaje mi sie dokładnie i mimo to nie znalazłem odpowiedzi -  więc prosze o pomoc. Mam mozliwośc takiej zamiany lecz nie wiem czy warto. Zastanawia mnie czy MDA jest tak samo funkcjonalna jak nokia tzn czy bateri trzyma przynajmniej z 3 dni czy mieści się w rączce i da się sfobodnie prowadzic rozmowy - chodzi mi o to czy będę mógł uzywać mda jak telefonu czy nie jest za duzy do codziennego uzytku jako telefon. Co do mozliwości to oczewiści MDA chyba jest o wiele lepsza.
A więc zwracam się z zapytaniem do was uzytkowników i prosze o pomoc przy wyborze, czy zamienic czy np dołożyć i kupic np MDA 3.

Z góry wszystkim dziekuje za wypowiedzi.

Pozdrawiam Seba

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2005, 12:39:13 »
AFAIR MDA wcale nie jest duzo wieksze od Twojej nokii. Bateria tez nie trzyma sporo mniej (jest slabiutka ale ta nokia tez ma tragiczna baterke). Jesli bedziesz uzywal pocketa tylko dodzwonienia (niezbyt czestego) mozesz liczyc na 3 dni - wystarczy jednak jeden godzinny fim obejrzec i po baterii.
Gdybys mial normalny telefon z symbianem (czytaj z karta pamieci) moze warto byloby sie zastanowic - masz jednak namiastke smartphona i porownywanie go do MDA jest wrecz niestosowne :)

*

Offline rafi

• **
  • 128
  • Sprzęt: to było kiedeś: e72,MDA III, Archos 101,570q etc
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2005, 16:27:32 »
Ja mialem Nokie 3650 i zamienilem ja na MDA III  i krotko mowiac jestem zadawolony :D
Chaos zawsze pokonuje porządek, gdyż jest lepiej zorganizowany.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2005, 22:38:59 »
Czyli jak rozumiem zamiana jest jak najbardziej wskazana i nie będe tego żałował /
dziekuje za opinie.

Pozdrawiam seba

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2005, 01:24:49 »
Cytat: sebapulawy
Czyli jak rozumiem zamiana jest jak najbardziej wskazana i nie będe tego żałował /
dziekuje za opinie.

Porównanie MDA I do III to jak Garbusa do Porsche :) silnik w sumie też boxer...

na MDA I ? Moim zdaniem nie warto. PDA jest OK, ale telefon żaden. Sprawdz baterię, bo gdybanie w stylu "trzyma 3 dni" może się okazać mocno wyssane z palca, szczegolnie ze nowość to to nie jest i bateria na 100% nie jest nowa.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 27, 2005, 01:34:28 »
Cytat: jarekt
ta nokia tez ma tragiczna baterke
hmm chyba masz walniętą baterie bo mi przy dzwonieniu około 45min-1god na tydzień bateria trzyma 7- 10 dni :) z drugiej strony wiem ze jeśli ktoś źle przeprowadził formatowanie baterii to faktycznie czas trzymania spadał znacznie.

*

Offline jarekt

• 755
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 28, 2005, 23:32:00 »
Cytat: thunderbolt2
Cytat: jarekt
ta nokia tez ma tragiczna baterke
hmm chyba masz walniętą baterie bo mi przy dzwonieniu około 45min-1god na tydzień bateria trzyma 7- 10 dni :) z drugiej strony wiem ze jeśli ktoś źle przeprowadził formatowanie baterii to faktycznie czas trzymania spadał znacznie.

To chyba nie mowimy o tym samym telefonie. Zgodnie z informacja producenta :

Battery Cell BLB-2 830 mAh Li-Ion     2 - 4h     100 - 150h     ACP-8: 1h 50 min

Z czego wynika ze BEZ JAKICHKOLWIEK rozmow telefon wytrzymuje MAXYMALNIE (przy zupelnie optymalnych warunkach takich jak temperatura, 100% sila sygnalu z BTSa itp)  6 dni i 6 godzin (w praktyce uzyskanie takich warunkow jest oczywiscie niemozliwe. Przy maksymalnym talk-time 4 godz. (tez przy abstrakcyjnych optymalnych warunkach pracy) nawet jesli przyjmiemy ze faktycznie rozmawiasz tylko 8 min dziennie bateria wystarcza na maksymalnie 5 dni (dziennie "zuzywasz" 20% baterii). Dodaj do tego fakt, ze warunki w jakich pracuje telefon bardzo zadko bywaja optymalne (lekko mozna od tych wynikow odliczyc 20% chociazby z tego powodu ze przy slabym zasiegu czasy standby w skrajnym przypadku spadaja o polowe) a producenci nagminnie zawyzaja  te parametry w dokumentacji (kolejne 10 do 30 % mozna odjac) i z naszych 5 dni zrobia Ci sie w najlepszym razie 3 dni.  
Reasumujac pomyliles telefony  albo masz jakis mocno nietypowy telefon.

Dla porownania dane dotyczace parametrow pracy na baterii MDA:
Talk time    3.5 h
Standby time    150 h

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2005, 08:59:43 »
Albo po prostu sobie kupił baterię o większej pojemności, co było dość częste wśród użytkowników tej nokii, właśnie ze względu na to, że podstawowa bateria nie była zbyt żywotna.

*

Offline jarekt

• 755
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2005, 19:43:01 »
Cytat: Wicked
Albo po prostu sobie kupił baterię o większej pojemności, co było dość częste wśród użytkowników tej nokii, właśnie ze względu na to, że podstawowa bateria nie była zbyt żywotna.

I czytajac jego posta doszedles do wniosku ze mogl zapomniec o takim drobnym i nieistotnym detalu? :D
EOT jak dla mnie :)

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 03, 2005, 07:39:37 »
Bateria (fabryczna) w mojej nokii 7650 trzyma max 3-4 dni. Zaznaczam, że sformatowana była prawidłowo. Dzwonię niewiele - kilkanaście minut dziennie i kilka sms-ów. Pocieszające jest to, że po 2 latach użytkowania czas pracy baterii jak na razie nie ulega pogorszeniu. Osobiście nie zamieniłbym go na MDA I.
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 03, 2005, 21:29:25 »
A ja bym się nawet nie zastanawiał... Wiem bo miałem i Nokie i MDA... Moim skromnym zdaniem Nokia wysiada...

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 04, 2005, 23:48:14 »
Witam
I juz po ...
Zamieniłem Nokię i jak na razie nie żałuję -  tylko troszke trzeba się przyzwyczaic do wymiarów :)
Jeśli chodz o baterie noki 7650 to faktycznie przedział 3-4 dni max natomiast moja miała bat 1200 li-po i trzeymała około dnia dłużej.
Dziekuję za rady i opinie.
Jedna zamieniłem i myślę że nie będe żałował :)

Pozdrawiam Seba