hp 1930 i gps

• 3 Odpowiedzi
  • 495 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ninik

• **
  • 113
    • http://www.dominik.chmaj.net
hp 1930 i gps
« dnia: Październik 26, 2006, 05:19:04 »
hej
przeszukałem forum, ale nie mogłem znaleźć :/
czy do ipaq 1930 jest możliwość podłączenia gps poprzez jego złącze, nie chodzi mi teraz o sdio, tu na pewno się da, ale o wtyczkę.
Widziałem różne GPS-y, ale większość była podpisana do modeli 47xx, 21xx itd, czy do tego też będą pasowały? Czy jest szansa na uruchomienie tego palmtopa wraz z TT lub Automapą? Bardzo prosze o odpowiedź, nigdy nie miałem w łapkach ipaqa, a teraz nagle koleżanka prosiła mnie o to i nie mogę jej odmówić :)
Pozdrawiam słodko :)

*

Soovek

hp 1930 i gps
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2006, 08:42:48 »
Witam
Niestety nie da rady podłączyć GPS'a przez złącze synchro.
Jedyna możliwość podłączenie to uchwyt IRda. (Oraz w/w SDIO)
Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: hp 1930 i gps
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2006, 09:04:48 »
Cytat: "ninik"
hej
przeszukałem forum, ale nie mogłem znaleźć :/
czy do ipaq 1930 jest możliwość podłączenia gps poprzez jego złącze, nie chodzi mi teraz o sdio, tu na pewno się da, ale o wtyczkę.
Widziałem różne GPS-y, ale większość była podpisana do modeli 47xx, 21xx itd, czy do tego też będą pasowały? Czy jest szansa na uruchomienie tego palmtopa wraz z TT lub Automapą? Bardzo prosze o odpowiedź, nigdy nie miałem w łapkach ipaqa, a teraz nagle koleżanka prosiła mnie o to i nie mogę jej odmówić :)
Pozdrawiam słodko :)

Jest taka możliwość (na dodatek niezbyt kosztowna na szczęście). Pionienierem w tej dziedzinie jest Kolega "Student 2" . Wykorzystuje się w tym celu specjalną przejściówkę USB emulującą hosta USB i zwykły kabelek USB od palmtopa. Jedyny problem w tym, że różne egzemplarze układu elektronicznego (w tej przejściówce) działają różnie  z poszczególnymi modelami palmtopów. Trzeba po prostu sprawdzić konkretny układ (modne słowo ostatnio :) ) z konkretnym PPC. Ostatnio właśnie bawię się czymś takim i wyniki są bardzo ciekawe.
Co do oprogramowania - na 1930 ruszy każdy program do nawigacji.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
hp 1930 i gps
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2006, 09:17:18 »
Można również wymienić płytę główną na taką z modelu 1940 (zajmuje się tym kolega Adzios), wtedy zyskujemy nie tylko bluetooth i możliwość podłączenia dowolnego GPS na BT, ale i szybszy procesor