ROM i RAM

• 8 Odpowiedzi
  • 1880 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wicy

• 24
ROM i RAM
« dnia: Lipiec 04, 2007, 12:59:18 »
Witam,
Może mi ktoś objaśnić czym to się je?? Co to jest ROM a co to jest RAM??
Co za co odpowiada ROM a do czego jest wykorzystywany RAM?? Na co stawiać przy wyborze PDA - większy ROM, czy RAM??
Zakołowały mną modele PDA. Jedne mają bardziej inne mnie rozbudowany ROM przy RAM na poziomie 64Mb. Jak wykorzystywany jest ROM i czy aby na pewno większe oznacza niezbędne? Może 512, czy 1024Mb ROMu to zbędna ekstrawagancja?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: ROM i RAM
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2007, 13:09:39 »
ROM: http://pl.wikipedia.org/wiki/ROM
RAM: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_o_dost%C4%99pie_swobodnym

Zakołowały mną modele PDA. Jedne mają bardziej inne mnie rozbudowany ROM przy RAM na poziomie 64Mb. Jak wykorzystywany jest ROM i czy aby na pewno większe oznacza niezbędne? Może 512, czy 1024Mb ROMu to zbędna ekstrawagancja?

Mylisz pojecia... w ROMie siedzi system i w tej chwili jest to 128 MB 64 na system i 64 na pamiec wewnetrzna. RAM to tak jak w komputerze im wiecje tym lepiej, tyle ze 99% PPC ma 64MB RAM a jest tylko kilka modeli ktore maja 128. o 512 czy 1GB zapomnij...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2007, 13:17:45 »
OleYek zawsze można sobie rozbudować RAM ;) Co do statystyk to nie byłbym tego taki pewien.
wicy przeczytaj dział FAQ i dział dla początkujących (strona główna PDAclubu).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 19:36:17 wysłana przez Nameless »

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline wicy

• 24
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2007, 09:27:07 »
Nameless dzięki za odblokowanie wiadomości, bo chciałem jeszcze podpytać jak dzielona jest pamięć ROM nie wykorzystana przez system? Domyślam się tylko, że zapisane są tam dane typu adresy, kontakty, notatki, itp. i pewnie też pliki konfiguracyjne zainstalowanych programów.
Czy progamy instalują się wyłącznie do ROM, czy mogą być po zapełnieniu ROM instalowane na karcie?
OleYek pisze, że im więcej RAM tym lepiej. Obecnie większość modeli zatrzymała się na 64Mb RAM i tu nie ma za specjalnego wyboru. Czy jednak taka zasada odnosi się również do ROM?? Jakie są Wasze doświadczenia, czy jest sens na siłę pakować się w aż 1Gb ROM, czy w zupełności wystarczy np. 128Mb??
Na koniec chciałem podpytać o owo "rozszerzanie" RAM. Macie na myśli fizyczną wymianę kości pamięci, czy zwiększanie RAM kartą pamięci?? Czy karta w ogóle rozszerza jakąś pamięć (czy działa zasada "pliku wymiany" jak w Windows), czy działa wyłącznie jako "dysk" z danymi?

*

Offline qrees

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2007, 11:17:30 »
Nameless dzięki za odblokowanie wiadomości, bo chciałem jeszcze podpytać jak dzielona jest pamięć ROM nie wykorzystana przez system? Domyślam się tylko, że zapisane są tam dane typu adresy, kontakty, notatki, itp. i pewnie też pliki konfiguracyjne zainstalowanych programów.
Czy progamy instalują się wyłącznie do ROM, czy mogą być po zapełnieniu ROM instalowane na karcie?
OleYek pisze, że im więcej RAM tym lepiej. Obecnie większość modeli zatrzymała się na 64Mb RAM i tu nie ma za specjalnego wyboru. Czy jednak taka zasada odnosi się również do ROM?? Jakie są Wasze doświadczenia, czy jest sens na siłę pakować się w aż 1Gb ROM, czy w zupełności wystarczy np. 128Mb??
Na koniec chciałem podpytać o owo "rozszerzanie" RAM. Macie na myśli fizyczną wymianę kości pamięci, czy zwiększanie RAM kartą pamięci?? Czy karta w ogóle rozszerza jakąś pamięć (czy działa zasada "pliku wymiany" jak w Windows), czy działa wyłącznie jako "dysk" z danymi?
ROM to taki dysk twardy pocketów. Siedzą tam wszystkie pliki i system operacyjny. ROM potrzeba dużo jeżeli potzrebujesz przechowywać dużo plików (kolekcja mp3 :P ) lub jakieś spore programy (np Automapa). Można też dokupić kartę pamięci na której też możesz przechowywać pliki i takie karty są sporo większe od ROM'u.

Ilość potzrebnego RAM'u zależy od programu który uruchamiasz. Teraz raczej nie ma programów które wymagają więcej niż te 64MB RAM'u dlatego producenci nie dają więcej. Na pockecie nie uruchamia się teaczej więcej niż jeden, dwa programy (no poza tymi co są już uruchomione standardowo), dlatego ram nie jest takim problemem. No i raczej nie da się go rozszerzyć ani fizycznie ani programowo.

*

Offline wicy

• 24
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 05, 2007, 14:26:03 »
Czyli z powyższego wynika, że skoro programy działają swobodnie na 64Mb RAM i karty pamięci pozwalają na rozszerzenie ROM, nie ma się co przejmować pamięciami, pchać się w wyższy ROM, a wodotrysk jak 512 Mb, czy 1Gb ROM (Asus) traktować jako przesadzony zabieg marketingowy nie wart swojej ceny przy dzisiejszych cenach kart pamięci 1 czy nawet 2Gb.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2007, 14:38:43 »
Z tym 64mb RAM nie ma co przesadzać, gdyż często zostaje go poniżej 28mb na czystym systemie, a to jest już mała wartość. Niestety producenci sprzętu raczej tego nie zauważają :-\

Co do ROMu to wiadomo, że im więcej tym lepiej. Ma on szybszy tansfer odczytu/zapisu, więc niektóre programy lepiej trzymać w pamięci wbudowanej. Zresztą przy takim wbudowanym 1gb ROM masz w sumie z kartą pamięci 5gb, a w zwykłym 64/128mb około 4,1gb (przy kartach NIE SDHC).

*

Offline wicy

• 24
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2007, 15:38:32 »
No zgoda, że lepiej mieć więcej niż mniej, ale nie za wszelką cenę. Ekonomika podpowiada mi, że lepiej mieć programy na kartach, ergonomia, że w ROM :) Coś kosztem czegoś, a ja staram się to wypośrodkować.
Jeszcze pytanie mi się nasunęło. Skoro można program "zainstalować" na karcie, to chyba można też dwa różne zainstalować na dwóch różnych kartach? Odpalać to potem w zależności od potrzeb z jednej bądź drugiej karty - da się tak?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2007, 15:54:27 »
Bez problemów. Tak naprawdę to 99% programów możesz przenosić w dowolne miejsce, im to nie robi różnicy. Jednak po zbootowaniu pocketa karta jest przez chwilę niewidoczna, więc programy czysto systemowe, tak jak pluginy do Todaya czy nawet skróty są chwilowo niedostępne, więc nie można ich wrzucać do autostartu, ewentualnie trzeba zrobić "delaya" jakimś skryptem.

Co do tego, czy warto dopłacać np. 200zł do większej ilości ROMu to IMO też nie warto :) 64/64mb wbudowanej i karta zewnętrzna to minimum i spokojnie każdemu wystarczy. Jednak jeżeli różnica wynosi poniżej 100zł, to czemu nie? ;)