Napisy - nie myślcie że nie szukałem!!

• 12 Odpowiedzi
  • 1965 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline KarolP

• 839
« dnia: Sierpień 10, 2006, 18:28:23 »
Chcę wkodować napisy do filmu, no to odpalam PocketDivX encoder wybieram plik, zmieniam rozszerzenie txt do srt ręcznie, encoder widzi napisy i niby koduje, oczywiście w filmie ich nie ma. Oczywiście nie poddałem się poczytałem trochę na ten temat na forum i radzicie aby skorzystać z programu Subtitle Workshop. Niestety nie widzę tam formatu wyjściowego srt to znaczy pewnie jest ale pod jakąś inną nazwą. Jak więc zmienić napisy z txt (format [nr klatki startowej][nr klatki końcowej] Napis)? Jakiego użyć programu, a może jak użyć tego subtitle workshop?

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
  • Sprzęt: Nokia 5200 8" zwijany ESAMOLED
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2006, 19:00:43 »
W subtitle workshop format *.srt nazywa sie SUBRIP :)
HP Ipaq6515 --> MDA Compact --> SPV M3000 --> SPV M650 --> SPV M3100 --> Toshiba G900 --> Samsung Omnia 8GB --> Iphone 3G 16GB --> Iphone 4 16GB --> HTC Desire --> HTC Desire HD --> Dell Streak 16GB --> Samsung Galaxy Note , będzie na pewno :)

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2006, 11:31:12 »
Kurde, to jest wtedy wina PocketDivX Encodera. Jak widać z tym filmem i tymi napisami sobie nie radzi. Normalnie skonwertowałem napisy jak napisałeś, odpaliłem kodowanie wykrył napisy dałem że ma je dołączyć, i przy kodowaniu oczywiście ich nie dodaje. Czy jest jakiś inny program, który wkoduje napisy w film?

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2006, 12:00:24 »
No ja uzywam Smartmovie convertera fo PPC i wedlug mnie jest najlepszy :)
I napisy jako txt dodajesz a nie srt.
HP Ipaq6515 --> MDA Compact --> SPV M3000 --> SPV M650 --> SPV M3100 --> Toshiba G900 --> Samsung Omnia 8GB --> Iphone 3G 16GB --> Iphone 4 16GB --> HTC Desire --> HTC Desire HD --> Dell Streak 16GB --> Samsung Galaxy Note , będzie na pewno :)

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2006, 13:43:37 »
już sprawdzam..

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2006, 22:01:29 »
ten program działa, ale ma dużo, dużo mniejsze możliwości w stosunku do PDE i jeszcze jest płatny :(

*

nothin

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2006, 00:01:58 »
miło, ze tłumaczysz, ale NIE szukałeś, jak należy, subtitle workshop. free, as long as im usin it.

powodzenia.

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2006, 09:33:01 »
A w ktorym miejscu smartmovie ma mniej funkcji? bo jakos tego nie zauwazylem, poza tym w smartmovie duzo szybciej sie filmy konwertuja, obsluguje napisy w txt i jest duzo prostszyw uzyciu, no jesli wogole mozna mowic ze cos tutaj jest trudnego ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2006, 10:03:30 »
nothin

a od kiedy subtitle workshop sluzy do konwersji filmow ?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

nothin

Re: Napisy - nie myślcie że nie szukałem!!
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 12, 2006, 11:18:31 »
Cytat: "KarolP"
Jakiego użyć programu, a może jak użyć tego subtitle workshop?

faktycznie, bardzo zmęczony wczoraj nic z wątku nie zrozumiałem, ale przecież włąśnie o napisy chodziło, jak mi się wydaje, nie konwersję, bo konwersję mając juz te nieszczęsne SRT robimy pdivxencoderem i musi działać.
a opis użycia konwertera napisów OPISAŁEM w wątku przyklejonym  o tcpmp....

cytuję z wątku:

subtitle workshop

http://www.urusoft.net/download.php?id=sw&mirror=1
odpalamy, ładujemy nasze napisy,. zapisujemy napisy jako .srt.- po prostu load, i od razu save, jako .srt - wybieramy w tej masie formatów SUBRIP dla srt , lub czasem .SMI - sami captioning, gdyby ktoś nie chciał wklejać w film napisów, tylko odpalać niezależnie(czego używam, bo jakoś nie mogę sobie poradzić z polskimi chcionkami w pdivx przy wkodowywaniu....

tyle i sory za zamieszanie...

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 12, 2006, 13:20:08 »
smartmovie jest gorszy (wg mnie od PDE), bo:
- wolniej koduje (na moim PC)
- nie ma opcji High Priority (co 2 razy przyspiesza kodowanie)
- nie ma zmian rozdzielczości filmu (tzn. mamy 320x176 i chcę rozciągnąć do 320x240)
- zmiana wielkości i kroju czcionki do wkodowania też by się przydała
- za pomocą dwóch suwaków zmieniamy jakość obrazu i dźwięku, nie trzeba samemu ustawiać bitrate, częstotliwości itp.
- można kodować do DivX i XViD widząc ile zajmie plik wyjściowy, w smartmovie widać to tylko w XViD.

nothin/xoen czepiasz się wszystkiego i wszystkich nawet nie rozumiejąc co piszę oto co zrobiłem:
- odpaliłem Subtitle Workshop
- wybrałem napisy w txt
- zapisałem jako srt (SubRip)
- odpaliłem PDE, wybrałem film
- PDE wykrył napisy dałem tak (że ma je wkodować)
- wybrałem cp1250 w helpie i dałem Encode Now
- napisów nie ma w filmie wkodowanych

Zrobiłem coś źle? Nie mówiłem że SW jest płatny, smartmovie jest płatny, subtitle workshop jest niezły i już wiem co i jak, ale dalej nie rozwiązałem problemu wkodowania napisów. Napisy MUSZĄ być wkodowane w filmie, nie mam zamiaru bawić się z dodatkami do TCPMP umożliwiającymi odpalenie napisów. Parę razy wkodowałem już PDEncoderem napisy i było OK, teraz są jakieś problemy.

*

nothin

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 12, 2006, 14:16:46 »
hmm może zassij progsa jeszcze raz i na nowym rozpakowanym sprawdź?

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2006, 18:08:47 »
Cytat: KarolP
smartmovie jest gorszy (wg mnie od PDE), bo:
- wolniej koduje (na moim PC)

No wlasnie chyba na twoim :)

- nie ma opcji High Priority (co 2 razy przyspiesza kodowanie)

I co niesie za soba pogorszenie jakosci :)

- nie ma zmian rozdzielczości filmu (tzn. mamy 320x176 i chcę rozciągnąć do 320x240)

Ja jakos widze u mnie ze mozna rozne rozdzialki dac :)

- zmiana wielkości i kroju czcionki do wkodowania też by się przydała

i zeby obiad gotowal :P

- za pomocą dwóch suwaków zmieniamy jakość obrazu i dźwięku, nie trzeba samemu ustawiać bitrate, częstotliwości itp.

No wedlug mnie lepiej jest widziec co i na co sie zmienia niz ustawiac 1,2,3,4 itp nie wiedziac jak to sie ma do bitrate nie??

- można kodować do DivX i XViD widząc ile zajmie plik wyjściowy, w smartmovie widać to tylko w XViD.

No akurat w smartmovie mozesz sobie konwertowac za pomoca kodeka jakiego chcesz oczywiscie jesli masz go wgranego :)