napisy i PocketDivXEncoder + beta player

• 140 Odpowiedzi
  • 23871 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 13, 2005, 11:36:43 »
irwin - nie wiem dlaczego sie tak bardzo podnieciles :) wyrazilem swoja opinie a mam do tego chyba prawo prawda ?

co do tych 300 metrow to mi sie nie zdazylo - zwykle siedze 3 metry od telewizora o przekatnej 34 cale i zapewniam cie ze ekranowi PDA duzo brakuje do tego - w sumie w takim razie po co ci tv w domu skoro mozesz sobie powiesic PDA na scianie i stanac przed nim

jak najbardziej rozumiem natomiast twoja nieznajomosc tematu GPS - nie uzywasz i nie bedziesz uzywal bo na 1910 nie masz najmniejszej mozliwosci zeby podlaczyc jakikolwiek odbiornik - no chyba ze sie bardzo uprzesz i znajdziesz cos na IRDA ale to juz rowniez bedzie sztuka dla sztuki bo koszt przewyzszy kupno innego PDA

kolejna sprawa - w teren nie ide po to zeby ogladac tv tylko w jakims konkretnym celu wiec nie mam potrzeby zabierania telewizora ze soba

lcd w samochodach sluza tylko i wylacznie rozrywce dla dzieci ktore siedza na tylnych siedzeniach i najczesciej ekran sluzy jako monitor do podrecznej konsoli - pomijam fakt ze sa to glownie ekrany montowane w vanach czyli samochodach rodzinnych

a te wszystkie targi, telefony komorkowe itp to tylko i wylacznie chwyty marketingowe - ktore jak widac daja rezultaty bo duzo ludzi kupuje - to ze potem tego nie uzywa to juz ma mniejsze znaczenie

tak sie sklada ze bylem na targach w las vegas i uwierz mi ze bylo duzo innych atrakcji - jedna z ciekawostek w temacie audio-video sa tv lcd w lazienkowym lustrze o rozmiarach od 14-21" - oczywiscie panoramiczne - ale czy to znaczy ze od dzisiaj jak bede chcial obejrzec film lub wiadomosci to mam isc do lazienki i polozyc sie w wannie ? nie - to sa CIEKAWOSTKI

to do czego uzywasz swojego pda to oczywiscie twoja wylacznie sprawa - mozesz nawet jako podstawka do herbaty ale kupowanie pda i jako glowny cel podawanie ogladanie filmow uwazam za lekka przesade - do tego powstaly inne urzadzenia

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 13, 2005, 12:51:40 »
Od razu przepraszam jesli odebrałeś mój poprzedni tekst jako jakiś atak - nic z tych rzeczy. he, he nic się nie podnieciłem - że dużo napisałem to chyba nie oznacza podniecenia, ty rówież się wykazałeś ;) - po prostu podałem informacje "o co w tym PDA i filmy biega". ;)

Wielkość TV - no masz szczęście ,ale nie każdy ma 34 cale - pewnie się zgodzisz ale standardem jest trochę mniejszy TV. A wtedy różnicy w wielkości nie ma. Ponadto są pockety z większymi ekranami 3.7'' 4'' cale. Dodatkowo film w tych nowych pocketach w res 640x480 jest wyraźniejszy niż w TV nawet 34" calowym - tak przynajmniej opisał mi to kumpel z takim pocketem i podobnej wielkości TV (32). No ale ja naocznie tego nie sprawdzałem - brak VGA w h1910 ;)

Cytat: lipciopda
w sumie w takim razie po co ci tv w domu skoro mozesz sobie powiesic PDA na scianie i stanac przed nim

Mam nadzieję że wiesz że oprócz filmów są inne programy Tv jak wiadomości, sport na żywo, itd ;) Do tego fajnie mieć jakiś TV. ;) Oglądanie na stojąco też nie jest zbyt wygodne - polecam sprawdzić np oglądając na stojąco jakiś film ;)

jak najbardziej rozumiem natomiast twoja nieznajomosc tematu GPS - nie uzywasz i nie bedziesz uzywal bo na 1910 nie masz najmniejszej mozliwosci zeby podlaczyc jakikolwiek odbiornik

Ja natomiast nie rozumiem twego rozumienia ;) Skąd wiesz że nie znam się na GPS? Zwłaszcza że po prawdzie już dwóm osobom własnoręcznie pomagałem zarówno przy zakupie jak i instalacji oprogramowania GPS na PocketPC. Hmm dziwna logika.

kolejna sprawa - w teren nie ide po to zeby ogladac tv tylko w jakims konkretnym celu wiec nie mam potrzeby zabierania telewizora ze soba

To wspaniale! ;) Ale musisz wiedzieć że są inni ludzie którzy mogą używać PDA w terenie w całkiem innym celu. Np czytanie, słuchanie muzy, rzucanie pocketem w dal, sprawdzanie jego wytrzymałości na przejazd pociągu po nim, oglądanie filmów w przydługiej podróży, itd itd (inwencja twórcza jest olbrzymia)

lcd w samochodach sluza tylko i wylacznie rozrywce dla dzieci ktore siedza na tylnych siedzeniach i najczesciej ekran sluzy jako monitor do podrecznej konsoli

I basta ! ;) Tylko i wyłacznie ;) - No cóż ostatnio czytałem jak pewien bardzo znany polski piłkarz jest fanem filmów DVD i ogląda je wszędzie - nawet w samochodzie, zdaje się Real de Madrid (i wiele innych drużyn) w autobusie drużyny też ma cos takiego. Bekham, Carlos, Figo co za dzieciaki. Dzięki za info - jutro chyba zapiszę się do przedszkola. ;)

a te wszystkie targi, telefony komorkowe itp to tylko i wylacznie chwyty marketingowe - ktore jak widac daja rezultaty bo duzo ludzi kupuje - to ze potem tego nie uzywa to juz ma mniejsze znaczenie

Skąd wiesz że nie używa? - a jeśli rzeczywiście nie używa - to ich wola. Powiem ci że wśród tych "wyłacznie chwytów marketingowych" oprócz apartatów foto, odbiorników TV, odtwarzaczy mp3 jest też ... GPS.

Przy okazji niedługo DVB-H (telewizja cyfrowa wersja dla urządzeń mobilnych) wyjdzie poza fazę testów - ciekawe po co?

tak sie sklada ze bylem na targach w las vegas i uwierz mi ze bylo duzo innych atrakcji - jedna z ciekawostek w temacie audio-video sa tv lcd w lazienkowym lustrze o rozmiarach od 14-21" - oczywiscie panoramiczne - ale czy to znaczy ze od dzisiaj jak bede chcial obejrzec film lub wiadomosci to mam isc do lazienki i polozyc sie w wannie ? nie - to sa CIEKAWOSTKI

Gratuluje pobytu. Tak masz rację, TV w lustrze to na razie CIEKAWOSTKA. Filmy w PDA to już dzień powszedni. Wiesz jaka jest największa prośba uzytkowników jednego z hitów (4.5 mln sprzedanych w ciągu ostatnich 3 miesięcy w USA) rynku przenośnych odtwarzaczy ubiegłego roku Apple IPOD? - żeby w następnej wersji odtwarzał filmy. No ale pewnie ważniejszy i większy rynek to TV w lustrze. ;)

to do czego uzywasz swojego pda to oczywiscie twoja wylacznie sprawa - mozesz nawet jako podstawka do herbaty ale kupowanie pda i jako glowny cel podawanie ogladanie filmow uwazam za lekka przesade - do tego powstaly inne urzadzenia

Twoje zdanie - tyle że rynek odziaływuje na to co chcą ludzie - a oni widzą to inaczej niż ty. A jako podstawkę do herbaty jeszcze nie używałem PDA ale spróbuje - mój h1910 już szereg dziwnych testów przeżył ;)

I trochę loozu - nie każdy jest taki idealny jak ty - jest cała masa ludzi z wypaczonymi czy wyżartymi mózgami któży nie widzą nic złego w oglądaniu filmów na PDA. ;)

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 13, 2005, 19:49:58 »
Czytam sobie te Wasze kwiatki i zastanawiam sie gdzie slynna PL tolerancja na roznorodnosc i celowosc zastosowan PDA. Kiedys (z 3 lata temu ) usilnie szukalem mobilnej wersji GG ale tak "chudej" jak ta na komorki "niedotyczy Nokii" pracujacej na PC ktory podlaczony jest z siecia via GPRS. Wiekszosc tylko opowiadala po co mi to. A ja tego szukalem. Ludzie nie znali takiego softu ale usilnie tlumaczyli  ze to bzdura. ALE TO NIE BYLA DLA MNIE BZDURA . Chcialem to miec bo potrzebowalem. To jest piekne ze kazdy znas uzywa inaczej i do innych rzeczy tych maluchow, a forum jest, i powinno byc, miejscem wymiany informacji o nich, a nie miejscem na odpowiedzie po co na c ci to. TOLERANCJI "MANIACY" SREBRNYCH PUDELECZEK . Futrzyk wgryza sie w problem filmow bo go to interesuje. Nie odradzajcie mu tego. Raczej pytajcie (zainteresowani) bo troche o tym wie. Radze wzorem teleekspresu stworzyc galerie pozytywnie zakreconych posiadaczy PDA.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 13, 2005, 20:44:04 »
luzuje :)

a idealny nie jestem - tylko nie podejrzewalem ze ogladanie filmow na PDA jest tak popularne - zadalem w sumie tylko pytanie i otrzymalem odpowiedzi - dziekuje

irwin - specjalne pozdrowionka dla ciebie - absolutnie nie chcialem ciebie ani nikogo atakowac :)

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 14, 2005, 03:44:56 »
lubie tez nagrywac imprezy jak nikt o tym nie wie a na drugi dzien puszczac ludziom ich belkot po wypisiu zerosiedem :) Mysle ze mikrofon to calkiem powazna funkcja :)

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 14, 2005, 09:12:22 »
Czy moglibyście mi podesłać PDE 3.51 i zawartość katalogu temp ? Mógłbym to umieścić w dziale Download bo niestety nigdzie tych plików już na sieci nie ma :(

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 14, 2005, 10:32:23 »
http://divx.ppccool.com/
na download
i masz aż 3 mirrory do wyboru - klikasz i sie sciąga, (nie dawaj  "zapisz element docelowy jako..." bo tak nie działa) - przed chwilą sprawdzałem i wszystkie linki chodzą.

A "temp" się sam tworzy przy uruchomieniu programu - przy okazji PDE to w rzeczywistości nakładka na mencoder z pakietu mplayer (http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/news.html)

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 14, 2005, 18:39:07 »
Może nie powinienem sądzić (jestem nowy, tak na forum jak i w temacie Pocket PC), ale nie rozumiem tej dyskusji "co jest sensowne, a co nie". Każdy używa swojego PDA na swój sposób i jeśli jest zadowolony z efektu, to w czym problem. Ja tam nie widzę w oglądaniu filmu na PDA niczego dziwnego - tym bardziej że w przypadku Looxa sprawdza się to naprawdę wspaniale - film wygląda po prostu pięknie. I przyznam że jestem jednym z tych, którzy wybierali pda m.in. pod tym kątem (rzecz jasna, nie jest to jedyna rzecz do której używam mojego Looxa). Oczywiście, oglądanie filmu na pda w domu, mając do dyspozycji TV lub monitor komputera,  jest dużym zakręceniem :) (czy pozytywnym, to już inna sprawa :) ), ale nie o to tu chodzi - pda to w końcu urządzenie *mobilne* i jak samo słowo wskazuje, wykorzystywane przede wszystkim w mobilnych sytuacjach. Ja np. regularnie jestem poza domem przez 4 godziny w sytuacji, kiedy nie ma czym się zająć - wtedy film na pda jest po prostu idealnym "wypełniaczem" czasu. A w przypadku pda z VGA, to już bynajmniej nie jest tylko namiastka kina (oczywiście, przy uwzględnieniu specyfiki urządzenia - 30" TV zawsze wygra z 3.7" wyświetlacza pda).

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 15, 2005, 12:46:32 »
Cytat: bret
A w przypadku pda z VGA, to już bynajmniej nie jest tylko namiastka kina (oczywiście, przy uwzględnieniu specyfiki urządzenia - 30" TV zawsze wygra z 3.7" wyświetlacza pda).

Zawsze wygra...
Khem... ale to już było ;)

W kwestii oglądania filmów na "małym" ekranie PDA - Ok proponuje ci mały test:
Puść sobie film na 42 calowym TV ale stań sobie 300metrów do niego
następnie puść sobie to samo na ekranie np 3,7 calowym ale trzymaj tak jak np czytasz książkę

Powiedz gdzie się lepiej ogląda? - Jak widzisz nie tylko jest ważna wielkość fizyczna ekranu ale i nasza odległość do niego.

Oczywiście sporo przesadzam z tym 300metrów  ;) ale tak naprawdę film na pockecie oglądasz z powiedzmy 30-60 cm. Zakładam że na 30 calowym TV nie oglądasz filmy z odległości 30 cm. Po prostu siedząc naprzeciw TV skieruj sobie Pocketa na niego i porównaj same ekrany - wielkość będzie podobna. - może minimalnie mniejsza. A ostrość i jakość filmu VGA w Looxie chyba ma coś do powiedzenie w porównaniu do rozmytego TV (no chyba że mówisz o Plaźmie lub dużym LCD ale ceny zabiją tu każdego ;)

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 15, 2005, 13:21:44 »
Witam,
mozecie podac nazwe jakiegos uniwersalnego konwertera z txt na srt? Takiego co sam wyczuje jaki  tryb czasu w txtczy cos takiego( nie chce mi sie zagłębiac w tym temacie :))
pozdrowka
ps
znalazlem takie ow programy Konwerter, Subedit i Subtitle workshop sa jakies lepsze?

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 15, 2005, 13:33:35 »
Ja zamienia rozszerzenia z txt na srt . I dziala w PDE.

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 15, 2005, 13:35:24 »
Jeśli ci napisy *.srt potrzebne są do PDE to polecam najlepszy konwenter napisów - ręczny ;)

Po prostu zmień rozszerzenie napisów z *.txt na *.srt i ... już. PDE mimo że domyślnie nie czyta napisów txt - to mencoder tak (a PDE to tylko nakładka na mencoder z pakietu mplayer). Powinno działać OK.

Przy okazji jeszcze może ze 2-3 tygodnie i betaplayer będzie obsługiwał napisy z pilku tekstowego. Więc może warto trochę poczekać.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 15, 2005, 17:03:48 »
Polecam do tego celu subtitle workshop - trzeba zaczytac napisy o takiej samej nazwie jak film (tak aby go zaczytal automatycznie) bo jak zaczyta sie same napisy to nie beda pasowac do filmu. Sama zmiana rozszerzenia recznie - nic nie da moim zdaniem.

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 15, 2005, 17:12:41 »
Działa, działa - ewentualnie szukać napisów w formacie TMPlayer txt - a unikać MicroDVD txt.

*

Offline bret

• 1964
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 15, 2005, 22:36:21 »
Również używam do tego Subtitle Workshop. Zero problemu. Polecam.Jednak ma być - jak irwin pisze - w nowej wersji BetaPlayera zawarta obsługa napisów. I to już ponoć niedługo - więc koniec z dłubaniem :)). Mam nadzieję...

« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 16, 2005, 18:04:53 »
Cytat: "tak czytam i czytam i sie zastanawiam - nie wydaje wam sie ze te filmy na wszelkiego rodzaju komputerach kiesznkowych to raczej sztuka dla sztuki ? tracicie po kilka godzin zeby caly material zdobyc, zgrac, przerobic, dodac napisy, wgrac do pda i potem obejrzec film na takim malym ekranie - czy nie prosciej jest to zrobic na monitorze albo domowym telewizorze ?"

Ja oglądam regularnie filmy na PDA. Przygotowanie filmu zajmuje mi góra dziesięć minut, ponieważ w trakcie tego procesu zajmuję się czym innym...
Kwestia jeszcze jest taka, że nie każdego stać na kupno telewiztora 42 cale.. albo regularne odwiedzanie kina.

BTW, jak się robi cytaty na forum ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 16, 2005, 18:14:06 »
Kliknij na "dostępne znaczniki BBCode" nad okienkiem edycji ponizej.

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 16, 2005, 18:14:19 »
z boku kazdego posta masz "cytuj" "edytuj" i "usuń" = kilkasz na to pierwsze.

a co do filmów na PDA - ja też już ta droga widziałem całkiem sporo.

Własnie użyłem "edytuj" i dopisuje:

Kuba jesteś szybszy ;)

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 21, 2005, 16:30:59 »
Irwin - dzisiaj wracając z uczelni zapuściłem sobie Misia w autobusie, naprawdę takie coś bardzo umila podróż. Co do PDE to wcale nie zauważyłem większej różnicy między jego działaniem, a VirtalDuba(chodzi o jakość filmów), a działa bez porównania szybciej i prościej.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 21, 2005, 22:44:31 »
dokladnie tak !! jakosc rewelacyjna tyle ze jakby troszke dzwiek rozjezdza sie z obrazem. Troszke wczesniej poruszaja ustami niz idzie obraz - wy tez tak macie ??

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 22, 2005, 11:00:57 »
@furzyk - w "mojej metodzie" ;) dzwięk sie nie rozjeżdza. Zaś PDE nie używam więc nie za bardzo wiem jak pomóc.

@Wicked, @furzyk:
1. Masz/macie zainstalowany ffdshow na PC?
2. W kwestii prostoty PDA - zgadzam się - ale tutaj http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9992 w opisie wyrażnie dwa razy to napisałem "I jeszcze raz powtarzam i polecam Pocket Divx Encoder - Choć daje trochę gorszą jakość to jednak jest bardzo prosty i szybki w obsłudze."
3. W kwestii szybkości PDE: też to pisałem w owym opisie - ja z kolei nie widzę że PDE działa "bez porównania szybciej" - więcej gdy się ustawi to samo co w PDE to moja metoda jest... minimalnie szybsza.

test jakości: ( http://www.irwin.republika.pl/ )
www.irwin.republika.pl/ManofFire-PDE.mkv
www.irwin.republika.pl/ManofFire-irwin-vdub.mkv
www.irwin.republika.pl/frame01-none.jpg
www.irwin.republika.pl/frame01-swscalersharpen.jpg
www.irwin.republika.pl/frame113-none.jpg
www.irwin.republika.pl/frame113-swscalersharpen.jpg

Po pierwsze polecam sciągnąć sobie te dwie animacje i porównać na Pockecie lub na PC, gdzie jest wyrażniejszy ostry obraz.
Po drugie można sobie zobaczyć na zdjęciach które powstały w celu pokazania różnicy Picard'owi, aby ów filtr dodał do Betaplayera - I Picard zauważył kolosalną różnicę jakości, i napisał mi że jeśli będzie miał czas to w przyszłości pomyśli nad tym filtrem - bo ma małe wymagania i betaplayer mógłby wyostrzać film w realtime. Szczególnie widać przewage jakości na twarzy Walkena czy brodzie Denzela - wszystko co zostało utracone przy konwersji z DVD ów filtr (w "mojej metodzie" ) dodaje z powrotem.

Popatrzecie, pooglądajcie może i wy zauważycie różnicę. Bo jak dla mnie nie tylko nie jest on mała (@Wicked) a jakość PDE wcale nie jest rewelacyjna (@furzyk) - różnica jest KOLOSALNA.

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 22, 2005, 12:07:35 »
Dobra, może masz rację. Nie jestem tak doświadczony w przerabianiu filmów. Po prostu wyciągnąłem wnioski z moich doświadczeń. Co do szybkości kompresja filmu virtual dubem trwała u mnie około 3,5-4 godzin, a PDE około godziny, przy maxymalnym użyciu procesora(mam celerona 700:(, na szczęście niedługo się zmiana szykuje, to wtedy bliżej się zapoznam z virtual dubem). A co do łatwości działania, to chodziło mi o konkretną sytuację - jest wieczór, niedługo idę spać, a chciałem sobie skompresować film na jutro, więc włączyłem PDE, parę kliknięć i film gotowy:D. W virtual dubie by tak łatwo nie poszło. Jak się skończy sesja i będę miał nowego kompa, to się pobawię twoją metodą. Pewnie po kilkakrotnym jej użyciu będe już niektóre rzeczy automatycznie robił i pójdzie szybko. Absolutnie nie wywyższam pod niebiosa PDE, ale po prostu chce pokazać, że różne programy i sposoby nadają się do różnych sytuacji.
No, masz rację irwin, rzeczywiście widać różnice, ale są filmy do których po prostu taka zabawa nie jest konieczna(vide Miś). Ale chwała ci za to irwin, że poświęciłeś swój czas na opisanie metody jak najlepszego kompresowania filmów.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 22, 2005, 12:23:43 »
obraz w PDE mnie calkowicie zadowala, jednak chodzi mi o to zeby dzwiek szedl rowno z obrazem. Czy jak przerabiacie film za pomoca PDE to tez tak macie w pliku wyjsciowym ?? (oryginal na kompie dziala robrze - video i audio nie rozjezdza sie)

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 22, 2005, 12:45:23 »
@Wicked
dzięki.

A czy używasz Vduba razem z avisynth i ffdshow? tj "moja metoda" ;) czy tylko samego Vduba - bo jesli tylko sam Vdub to rzeczywiście prędkość jest słaba a to dlatego że trzeba użyć full processing mode, używać resize z vduba a to owocuje małą szybkością.

W mojej metodzie za resize (i parę innych rzeczy też)odpowiada "ffdshow" a więc przekazywany poprzez "avisynth" stream idzie do Vduba jako produkt końcowy - a to oznacza fast processing mode w Vdubie co z kolei oznacza znacznią poprawę prędkości (jest porównywalna do PDE).

Co do łatwości - mnie również oto chodziło - dlatego pisałem że PDE jest prostszy w użyciu.

Może powiem tak - moja metoda jest dla zaawansowanych użytkowników którzy kładą nacisk na jakość. PDE jest dla mniej obeznanych lub idących na łatwiznę dla których prostota obsługi jest nadrzędnym elementem.  

Przy okazji przy wykorzystaniu job control w Vdubie i oddzielne konfigi do każdego filmu w ffdshow (jest tam taka opcja) też można zapuścić parę filmów naraz na noc. (avisynth już się nie krzaczy). Ale nadal w PDE jest to prostsze w użyciu.

[Dodano: 2005-01-22 13:14:34]
------------------------------------------------------
@furzyk

Spróbuje ci pomóc (bo w samym PDE który jest jedynie nakładka na mencoder sa dostępne tylko te funkcje które autor PDE chciał - a jest tego bardzo mało)
Tylko musisz odpowidzić mi na parę pytań:
Jest kilka odmian braku synchronizacji obrazu z dzwiekiem więc poniższe pytania pozwolą mi ustalić jaki typ ty podłapałeś ;)
(niestety wysyłanie mi próbek nic nie da bo trzeba m.in. trzeba porównać oba całe filmy)

1.Znajdz film który po kompresji ma "rozjechany" dzwięk.
- Wgraj do Vduba film żródłowy i w Edit/Go to.. wpisz 100000 klatke
- otwórz drugi Vdub i w nim film już przepakowany i zrób to samo i przypatrz się obu klatkom - Pytanie brzmi czy są one identyczne ? TAK/NIE (pomijamy oczywiście ich wielkość ten na pocketa będzie z 2x mniejszy ;) - chodzi o to czy na żródle jest np gościu w samochodzie a w pocketowym np kilka klatek bliżej lub dalej. UWAGA TO BARDZO WAŻNE PYTANIE - pzwala odróżnić typ synchronizacji od tej w pyt drugim. DOKŁADNIA odpowiedz wymagana.

2. Czy to rozjechanie słychać już od samego początku filmu czy wraz z czasem staje się zauważalne i coraz większe?

Na początek tyle. (bo są to najpopularniesze "wirusy" do podłapania ;) )  

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 22, 2005, 15:00:17 »
Mi też się trochę rozjeżdża, jak stosuje PDE, ale dzieje się to "z czasem".

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 22, 2005, 15:16:11 »
A możesz sprawdzić i odp na pyt 1. - to ważne bo jest całkiem inna procedura przy blędzie z pyt1 - o on daje takie samo wrażenie - tj z czasem się rozjezdza ale całkowicie inaczej się postępuje.
To WAZNE

« Odpowiedź #56 dnia: Luty 01, 2005, 17:16:44 »
witam jestem nowym urzytkownikiem.
Mam pytanie czy ktoś może udzielić mi wskazówki skąd ściągnąć Pocket divx enc.. bo wszystkie  odnośniki, linki sa nieaktualne!!!
Odtwarzacz Pocket divx i wszystko to co potrzebne jest aby obejrzeć i przerobić film  aby miał przyzwoity rozmiar! rozmiar
Demolo@wp.pl

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 01, 2005, 17:38:30 »
Cytat: Demolo
witam jestem nowym urzytkownikiem.
Mam pytanie czy ktoś może udzielić mi wskazówki skąd ściągnąć Pocket divx enc.. bo wszystkie  odnośniki, linki sa nieaktualne!!!

przed chwilą sprawdziłem linki i ....działają jak trzeba!
Spróbój na spokojnie wykonać to:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9780&od=20#60602

a potem poczytać np to:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9780#50802
z uwzględnieniem dalszych postów w tym wątku

« Odpowiedź #58 dnia: Luty 05, 2005, 17:32:06 »
Ok wielkie dzięki!!
Wszystko ładnie chodzi!!!

« Odpowiedź #59 dnia: Luty 11, 2005, 15:39:55 »
Co do oglądania filmów na ppc to dorzucę jeszcze parę słów:
Tez bardzo chętnie oglądałbym filmy na 34'' ekranie niestety w domu mam 21'' i 17''. Poza tym podczas jazdy pociągiem czy nawet autobusem zazwyczaj 34'' telewizora nie da się zabrać. Ok ktoś może powiedzieć żeby już, chociaż laptopa zabrać, lecz niestety działanie na baterii laptop vs ppc wygrywa ppc a o dostęp do prądu w autobusie czy pociągu w Polsce trudno. Poza tym mój ppc doskonale sprawdza się na okienkach, jakie mam na studiach. A odziwo bateria starcza mi na ponad 8 godzin oglądania filmów (hp ipaq 2210).

Też mam nadzieje że w końcu wprowadza w betaplayer opcje odtwarzania napisów z plików :)

Ps. u mnie kompresja filmu dzięki PDE trwa około 40-60min (mowa o filmie, który zajmuje 700mb) mój sprzęt to Athlon xp 1700 384mb ram.