@superplus2 w duzym skrocie wyglada to tak:
1. odpalamy PDE pobrane ze strony
http://divx.ppccool.com/(opis do wersji pliku 0.3.51_rc16)
2. wybieramy rodzaj urzadzenia koncowego (w zaleznosci od oczekiwanej wielkosci pliku/jakosci filmu)

ja wybieram PDA czyli 320x240
3. wybieramy plik z filmem (potocznie zwany divixem)

klikajac w

przerabianie filmu bezposrednio z plyty DVD zwiazane jest najpierw z konwersja z DVD do divxa (moge sie mylic, poniewaz nigdy nie probowalem przerabiac .vob'ow bezposrednio z DVD)
tak wiec opis ten dotyczy rekompresji divxow (a nie przerabiania filmow z DVD)
kontynujac...

jezeli w katalogu z filmem znajduja sie napisy do niego i plik z napisami ma taka sama nazwe jak divx oraz koncowke .srt to PDE zapyta sie czy dolaczyc napisy do filmu

4. jezeli PDE nie zapytalo o napisy to dolaczamy napisy sami (klikajac w ikonke

) i wybieramy plik z napisami
napisy mozna przerobic na format czasowy 00:00:00 np. SubEdit-Playerem i zapisac jako .srt
mozna tez od razu otworzyc plik .txt (trzeba tylko po kliknieciu w przycisk otwierajacy napisy 'abc' wpisac jako nazwe pliku *.txt i nacisnac enter

powinny sie pojawic wszystkie pliki z rozszerzeniem .txt w danym katalogu)
tak wiec mamy wybrany plik z filmem i napisy do niego

5. okreslamy miejsce docelowe gdzie ma byc zapisany plik wynikowy i jak sie ma nazywac.

domyslnie PDE nazywa plik tak samo jak divx wejsciowy, dodaje tylko do niego '_PocketPC'
6. ustawiamy parametry pliku wyjsciowego
po wczytaniu divxa wejsciowego PDE okresli przewidywany rozmiar pliku wyjsciwego - trzeba tak manewrowac parametrami 'Video quality' i 'Audio quality' aby film dalo sie ogladac

i aby zmiescil sie on na karcie/w pamieci naszego pocketa

ja zmieniam wartosc 'video quality' na 10 a 'audio quality' pozostawiam tak jak jest (czyli 1) - ale kazdy powinien dopasowac sobie te wartosci indywidualnie.
brightness, saturation, sound, contrast - pozostawiam bez zmian.
7. niektore filmy moga byc 'za niskie' (np. maja rozdzielczosc 320x132) - wtedy klikamy w 'CHANGE'

i rozszerzamy film na wysokosc np. do 320x188

nastepnie klikamy 'APPLY' - pomijam wartosc estetyczne (wyciagaja sie twarze i postacie... ogolnie zanikaja proporcje), ale ja osobiscie wole jak film zajmuje wiecej ekranu PDA... poza tym to w koncu nie jest multikino

wiec cudow nie mozna oczekiwac.
tak wiec mamy wybrany plik z divxem, napisy, miejsce docelowe, jakosc i wielkosc pliku wyjsciowego, rozdzielczosc samego filmu... idziemy dalej

8. klikamy w przycisk 'HELP'

i ustawiamy wielkosc fontow (ja mam auto), kodowanie pl-literek (ja ustawiam cp1250) i rodzaj fontu (u mnie arial)

i klikamy w 'CLOSE'
9. wlasciwie teraz mozna by kliknac w przycisk 'PREVIEW'

- powinno sie pokazac okienko

z postepem rekompresji (w zaleznosci od szybkosci maszyny trwa to od mgnienia oka do kilku sekund)
a nastepnie podgladowy film powinien sie odtworzyc

(PDE wybiera sobie losowo miejsce filmu z ktorego robi podglad)
jezeli sie samoczynnie nie odtworzy to trzeba go odszukac tam gdzie wyznaczylismy miejsce docelowe pliku wynikowego i odpalic w dowolnym playerze.
najlepiej jest kilkukrotnie powtorzyc punkt 9 tak aby trafic z podgladem w miejsce gdzie sa napisy i popatrzec czy napisy pasuja do dzwieku i dialogu.
10. teraz klikamy w 'ENCODE NOW'

i powinno sie ponownie pojawic okienko z postepem rekompresji... sama konwersja trwa jak juz pisalem od kilkunastu chwil do kilkudziesieciu

11. reszty opcji nie opisuje, gdyz kazdy sam po 5 minutach bedzie w stanie rozgryzc co do czego jest

pozdrawiam
PS. ogladanie filmow na pockecie to masochizm... chyba ze czeka sie w samochodzie na zone ktora poszla na 5 minut

do sklepu