napisy i PocketDivXEncoder + beta player

• 140 Odpowiedzi
  • 23877 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 23, 2005, 15:23:03 »
a jaki jest ktory otwiera standardowe txt ale bez polskich znakow ??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 23, 2005, 22:52:15 »
Nie ma takiego...

*

Offline _Roger_

• *
  • 71
  • Sprzęt: NavRoad NR750F
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpień 22, 2005, 08:29:32 »
a jakie zalecacie ustawienia PDE jezeli chodzi o video i audio quality ?
czy cos jeszcze zmieniacie?
Dzieki za info :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpień 22, 2005, 08:57:26 »
Cytat: _Roger_
a jakie zalecacie ustawienia PDE jezeli chodzi o video i audio quality ?
czy cos jeszcze zmieniacie?
Dzieki za info :)
zakladasz po raz 3-ci ten sam temat w ciagu 2 dni !!! czytales regulamin?
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=20186#116800
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9992&od=60#118603

jesli jeszcze raz napiszesz to samo zostanie to skasowane bez ostrzezenia...

ludzie co jest z wami???

« Odpowiedź #94 dnia: Listopad 05, 2005, 16:31:30 »
Zauważyłem, że przy konwersji filmów, które mają sciżkę audio w VBR następuje przesunięcie napisów. Może ktoś powiedzieć czy to samo dzieje się w VirtualDubie?

« Odpowiedź #95 dnia: Listopad 05, 2005, 18:01:31 »
nie - przy Vdub wszystko jest OK. A jak masz problemy w PDE to spakuj scieżke osobno a video w PDE bez dzwięku - a wszystko razem połącz w Vdubie - będzie grało jak trzeba.

« Odpowiedź #96 dnia: Listopad 06, 2005, 13:34:12 »
No niestety po wybraniu w PDE no audio napisy są tak samo przesunięte jak przy konwersji z dźwiękiem. Zauważułem również, że przy audio AC3 wszystko jest ok.

« Odpowiedź #97 dnia: Listopad 14, 2005, 17:19:09 »
Co może być przyczyną przesunięcia napisów po konwersij programem PocketDivXEncoder

*

silentjob

« Odpowiedź #98 dnia: Listopad 14, 2005, 17:58:23 »
Przesunięcia? Chodzi o napisy nie w tym miejscu co trzeba, czy też są opóźnione w stosunku do filmu, który jest odtwarzany?

« Odpowiedź #99 dnia: Listopad 14, 2005, 18:11:33 »
opóźnione w stosunku do filmu

*

silentjob

« Odpowiedź #100 dnia: Listopad 14, 2005, 18:30:37 »
To już nie jest wina playera, tylko napisów, a właściwie złej synchronizacji z filmem. Poszukaj innej wersji napisów, może pomóc:).

« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 14, 2005, 18:37:55 »
Ale przed konwersją jest wszystko ok napisy są zsynchronizowane idealnie. To samo sie dzieje na innych filmach nie tylko na tym jednym.

« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 15, 2005, 09:25:10 »
Spróbuj znaleźć napisy w formacie czasowym -> 00:01:23 (lub przerób jakiś konwerterem np subripem) - i wtedy spróbuj.

*

Offline solex

• **
  • 190
« Odpowiedź #103 dnia: Listopad 16, 2005, 11:57:31 »
Cytat: irwin

1 ściągamy PDE w wersji beta http://www.l2ita.net/PDE/PocketDivXEncoder_0.3.51_RC7.exe

Ten link nie dziala. Znalazlem inny do wersji:

PocketDivXEncoder_0.3.52_RC15.exe

« Odpowiedź #104 dnia: Listopad 18, 2005, 00:00:35 »
Dzięki wielkie już wszystko chodzi ok Pozdrawiam

« Odpowiedź #105 dnia: Listopad 18, 2005, 17:29:58 »
Chcę zgrać film dvd na pada.Na dysku są tylko pliki VOB i BUP w odtwarzaczu DVD  są napisy automatycznie a gdy chcę zgrać to program PocketDivXEncoder nie widzi żadnego pliku inne programy do zmiany pormatu tekstu tez nie widzą tych plików.

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #106 dnia: Listopad 19, 2005, 10:02:38 »
poszukaj sobie tych napisów na np www.napisy.org, sciągnij, zmień rozszerzenie na srt i dodaj w PDE naciskając na ABC.

*

Offline ptica

• 20
« Odpowiedź #107 dnia: Listopad 22, 2005, 00:01:48 »
Witam. Rozjezdza mi sie synchronizacja obrazu z dzwiekiem przy kompresji PDE (jest juz wersja RC16) - minimalnie, ale jednak. Widac to po ruchu ust mowiacych w filmie, oczywiscie - mysle, ze roznica to gora 0,5s. Kiedys juz uzywalem PDE i nie mialem takiego problemu. Spotkal sie moze ktos z podobnym?

*

Soovek

« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 30, 2005, 10:57:59 »
Dobra to ja też się coś zapytam:) Jakie ustawienia zalecacie do PDE??? Versja RC16 Chodzi mi krok po kroku: Dzwiek mono czy stereo ile ustawic 22 czy 44?? Żeby ten dzwiek był jakiś taki konkretny w miarę:D i co macie zaznaczone w advenced settings. Proszę o konkretne odpowiedzi bo nie mam czasu tego sam testować bo całymi dniami pracuje.
Dziekuje i pozdrawiam

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 30, 2005, 12:20:16 »
Ustawienia zmieniam zaleznie od typu filmu. Czasami nie zalezy mi na dzwieku, wtedy obnizam jakosc maksymalnie i duzo zyskuje na objetosci. Jakosc video dla np krotkich filmikow z gatunku reklam, funy itd, mozna spokojnie zmniejszyc nawet do 30. W Advanced ustawiam tryb horizontal, i podwojny Pass. Ogolnie na PDA na jakosci az tak bardzo mi nie zalezy (ogladam jadac pociagiem), wiec jakosc video prawie zawsze ustawiam na 30.

*

Soovek

« Odpowiedź #110 dnia: Listopad 30, 2005, 12:37:31 »
ale tu jest podziałka od 1 do 20 wiec jak ustawiasz 30????  rozumiem ze dzwiek mono i podziałka 3   :)

*

Offline etna

• *
  • 74
  • Sprzęt: Holux GPSmile 60, Samsung Omnia 16Gb
« Odpowiedź #111 dnia: Grudzień 02, 2005, 14:10:28 »
Dokonałam kompresji filmu za pomocą Pocket DIVX Encoder i otrzymany plik z filmem za pomocą czytnika zgrałam na kartę sd. Problem jest taki że mój pda nie widzi pliku z filmem mimo że mogę go odtworzyć na pc. Czy popełniam jakiś błąd podczas kompresji? Do odtwarzania w pda używam wmp. Widzicie jakieś rozwiązanie?

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
« Odpowiedź #112 dnia: Grudzień 02, 2005, 14:50:42 »
Cytat: etna
Do odtwarzania w pda używam wmp. Widzicie jakieś rozwiązanie?
Używaj do odtwarzania TCPMP.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 02, 2005, 22:44:14 »
WMP nie radzi sobie z plikami ktore tworzy Pocket DivX Encoder. WMP odtwarza tylko filmy w WMV

*

Offline etna

• *
  • 74
  • Sprzęt: Holux GPSmile 60, Samsung Omnia 16Gb
« Odpowiedź #114 dnia: Grudzień 05, 2005, 10:39:54 »
Wgrałam TCPMP i wszystko działa prawidłowo. Dziękuję. Jak zawsze można na was liczyć.

« Odpowiedź #115 dnia: Grudzień 23, 2005, 00:43:38 »
A może ktoś stworzył by instrukcję krok po kroku co zrobić żeby można oglądać filmy na PDA dla laików np
1 włożyć płytke z filmem do stacji
2 uruchomić program  PDE
3 co jeszcze ?
4 ?
5 ?
6?
7 naciskamy play w PDA i oglądamy film

*

Offline mech1977

• *
  • 65
    • http://wap.doktorek.civ.pl
  • Sprzęt: FS loox720
« Odpowiedź #116 dnia: Grudzień 31, 2005, 01:20:40 »
@superplus2 w duzym skrocie wyglada to tak:

1. odpalamy PDE pobrane ze strony http://divx.ppccool.com/
(opis do wersji pliku 0.3.51_rc16)

2. wybieramy rodzaj urzadzenia koncowego (w zaleznosci od oczekiwanej wielkosci pliku/jakosci filmu)

ja wybieram PDA czyli 320x240

3. wybieramy plik z filmem (potocznie zwany divixem)

klikajac w

przerabianie filmu bezposrednio z plyty DVD zwiazane jest najpierw z konwersja z DVD do divxa (moge sie mylic, poniewaz nigdy nie probowalem przerabiac .vob'ow bezposrednio z DVD)
tak wiec opis ten dotyczy rekompresji divxow (a nie przerabiania filmow z DVD)

kontynujac... :)
jezeli w katalogu z filmem znajduja sie napisy do niego i plik z napisami ma taka sama nazwe jak divx oraz koncowke .srt to PDE zapyta sie czy dolaczyc napisy do filmu

4. jezeli PDE nie zapytalo o napisy to dolaczamy napisy sami (klikajac w ikonke ) i wybieramy plik z napisami

napisy mozna przerobic na format czasowy 00:00:00 np. SubEdit-Playerem i zapisac jako .srt
mozna tez od razu otworzyc plik .txt (trzeba tylko po kliknieciu w przycisk otwierajacy napisy 'abc' wpisac jako nazwe pliku *.txt i nacisnac enter

powinny sie pojawic wszystkie pliki z rozszerzeniem .txt w danym katalogu)

tak wiec mamy wybrany plik z filmem i napisy do niego :)

5. okreslamy miejsce docelowe gdzie ma byc zapisany plik wynikowy i jak sie ma nazywac.

domyslnie PDE nazywa plik tak samo jak divx wejsciowy, dodaje tylko do niego '_PocketPC'

6. ustawiamy parametry pliku wyjsciowego
po wczytaniu divxa wejsciowego PDE okresli przewidywany rozmiar pliku wyjsciwego - trzeba tak manewrowac parametrami 'Video quality' i 'Audio quality' aby film dalo sie ogladac :) i aby zmiescil sie on na karcie/w pamieci naszego pocketa

ja zmieniam wartosc 'video quality' na 10 a 'audio quality' pozostawiam tak jak jest (czyli 1) - ale kazdy powinien dopasowac sobie te wartosci indywidualnie.

brightness, saturation, sound, contrast - pozostawiam bez zmian.

7. niektore filmy moga byc 'za niskie' (np. maja rozdzielczosc 320x132) - wtedy klikamy w 'CHANGE'

i rozszerzamy film na wysokosc np. do 320x188

nastepnie klikamy 'APPLY' - pomijam wartosc estetyczne (wyciagaja sie twarze i postacie... ogolnie zanikaja proporcje), ale ja osobiscie wole jak film zajmuje wiecej ekranu PDA... poza tym to w koncu nie jest multikino ;) wiec cudow nie mozna oczekiwac.

tak wiec mamy wybrany plik z divxem, napisy, miejsce docelowe, jakosc i wielkosc pliku wyjsciowego, rozdzielczosc samego filmu... idziemy dalej :)

8. klikamy w przycisk 'HELP'

i ustawiamy wielkosc fontow (ja mam auto), kodowanie pl-literek (ja ustawiam cp1250) i rodzaj fontu (u mnie arial)

i klikamy w 'CLOSE'

9. wlasciwie teraz mozna by kliknac w przycisk 'PREVIEW'

- powinno sie pokazac okienko

z postepem rekompresji (w zaleznosci od szybkosci maszyny trwa to od mgnienia oka do kilku sekund)

a nastepnie podgladowy film powinien sie odtworzyc

(PDE wybiera sobie losowo miejsce filmu z ktorego robi podglad)

jezeli sie samoczynnie nie odtworzy to trzeba go odszukac tam gdzie wyznaczylismy miejsce docelowe pliku wynikowego i odpalic w dowolnym playerze.

najlepiej jest kilkukrotnie powtorzyc punkt 9 tak aby trafic z podgladem w miejsce gdzie sa napisy i popatrzec czy napisy pasuja do dzwieku i dialogu.

10. teraz klikamy w 'ENCODE NOW'

i powinno sie ponownie pojawic okienko z postepem rekompresji... sama konwersja trwa jak juz pisalem od kilkunastu chwil do kilkudziesieciu :D

11. reszty opcji nie opisuje, gdyz kazdy sam po 5 minutach bedzie w stanie rozgryzc co do czego jest :)

pozdrawiam

PS. ogladanie filmow na pockecie to masochizm... chyba ze czeka sie w samochodzie na zone ktora poszla na 5 minut ;) do sklepu
---
tam gdzie kończy się logika zaczynają się kobiety

« Odpowiedź #117 dnia: Styczeń 15, 2006, 21:53:21 »
Swietna instrukcja. Jakby ktos kto ma problem czytal posty to nie bylaby ona potrzebna ale ok. Podziele sie moim problemem jaki ostatnio mialem z PDE (wszystkie mozliwe wersje)...
Zawsze konwertowalem film + tekst (*.srt) i dzialalo bez zarzutu az tu nagle w ostatnich 5 filmach nie laczylo mi tekstu z filmem. Szlag mnie trafial, kombinowalem, probowalme wgra inna czcionke (niestety nie moglem edytowac sciezki dostepu do katalogu fonts w PDE), probowalem zonglowac wielkoscia czcionki, strona kodowa i nic. W 'Preview' dostawalem ten sam blad co w powyzszej instrukcji, mowiacy o problemie z wgraniem czcionki z /.mplayer/subtitle.ttf)... Wreszcie przejrzalem loga po zakonczeniu dekodowania i widz ze PDE nie moze wczytac pliku srt. Cos mnie tknelo i cala sciazek dostepu do pliku srt zmienilem tak by w nazwach katalogow nie bylo dziwnych znakow jak nawiasy (wlasnie te powodowaly u mnie problem) czy hashe, etc. Teraz dziala z powrotem jak burza. Moze Marsa nie odkrylem ale jesli ktros ma podobny problem to sprawdzcie nazwy katalogow!
Pozdr, bez tego forum zycie byloby trudniejsze... ;o)

« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 19, 2006, 14:40:19 »
mech1977zrobiłeś dobrą robotę dla wszystkich super... :D

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 19, 2006, 16:13:31 »
parę kwestii...

pocketdivxencoder, kliknijcie sobie HELP i tam macie wybór strony kodowej NAPISÓW.

a teraz inna kwestia.

czy nie mozna prościej?

TCPMP + plugin do napisów, film i plik z napisami w formacie txt. teraz: konwertujecie napisy do .smi, i zmieniacie nazwę napisów na identyczną, jak film. odpalacie tcpmp, zmieniacie w opcjach video na cokolwiek innego inż XSCALE(bardzo ważne) gapi, gdi nieważne ,ale nie xscale. i już. są napisy, są polskie znaki, wczoraj oglądałem twin peaks tą metodą, super sprawa.

najlepsze, że plugin do napisów można konfigurować odnośnie wielkości czcionek, po grzyba dorzucać je do filmów......na sztywno..