Java (CrE-ME 4.0) i problem ze SWING

• 4 Odpowiedzi
  • 440 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline luktom

• *
  • 98
    • luktom.biz
  • Sprzęt: MDA Vario II
« dnia: Czerwiec 26, 2005, 21:54:25 »
Witam!

Zainstalowałe sobie Jave (konkretnie to CrE-ME 4.0 ze strony http://www.nsicom.com/) na Win2003SE, ponieważ przeczytałem, że obsługuje SWING. Po wstępnym rozpoznaniu i uruchomieniu aplikacji Javy, która korzysta z tej biblioteki otrzymuje w logach JVM następujący tekst: "java.lang.NoClassDefFoundError:javax/swing/JFrame", co świadczy o tym, że nie ma klasy JFrame z biblioteki SWING.
Teraz moje pytanie: jak dodać obsługę SWING w palmtopie?

Pozdrawiam

luktom
Łukasz Tomaszkiewicz :: luktom
www.luktom.net / www.luktom.biz

*

Offline RMK

• **
  • 157
    • http://przemelek.blogspot.com
  • Sprzęt: ASUS A636N
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2005, 22:24:59 »
Nie wiem jak z CrEme czy jak sie ta JVM nazywa, ale w przypadku Personal Java'y SUNa trzeba doinstalowac samemu. Konieczna tez jest pewna poprawka [szczegoly tutaj: http://www.blueboard.com/j2me/notes/2002_7_26.htm].
Swing sprawuje sie calkiem znosnie, chociaz nie nalezy do domenow szybkosci ;)
Oczywiscie jest tez problem tego typu, ze w przypadku Personal Java'y konieczne jest to by program i biblioteki byly skompilowane co najwyzej dla Java 1.1

*

Offline luktom

• *
  • 98
    • luktom.biz
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2005, 09:54:19 »
Dzięki za linka, choć niewiele pomógł, bo ze strony Sun-a raczej nie ściągnę Personal Java, bo jak to Sun twierdzi, Personal Java jest na licencji "End of Life" :/
Tak więc zapuściłem Google aby znalazł swingall.jar.
Koniec końców trafiłem na http://ftp.crushftp.com/crushftp/download.html, skąd pobrałem ten plik.
Wrzuciłem go do palmtopa.
W sumie działa, choć wywala pełno ostrzeżeń, o błędach w wersji.
Ale najistotniejsze jest to, że jakoś to działa.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2005, 10:18:44 »
A jak wogole sprawuje sie Cre-Me 4.0 ?? Pracowalem troche na starszej wersji tej maszy wirtulanej oraz na Personal Java i Jeode. Teraz chce sprobowac J9 IMB oraz Creme 4.0.

Nie chodzi mi tutaj o specyfikacje, bo ta to se ze strony moge sciagnac, ale o ogolne wrazenia i wnioski. Czy jest w miare szybka i czy naprawde jest kompatybilna z JDK 1.3.1 ??

*

Offline luktom

• *
  • 98
    • luktom.biz
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2005, 14:27:18 »
No w sumie nie narzekam, bo wszystkie aplikacje napisane przez mnie (są to raczej skromne aplikacje testowe, bo dopiero się uczę Javy) chodzą bez przeszkód.
Jak na razie udało mi się przetestować czytanie z pliku, obsługę SWING (łącznie z elementami FileChooser, które sprawują się dobrze, ale troche im brakuje ekranu i za niego wyjeżdżają), obsługę gniazdek sieciowych etc.
Jedyne zastrzeżenia budzą czcionki, które wyglądają trochę nieostro i są trochę rozmazane. Być może jest to jakiś specjalny efekt ClearType w SWING, ale osobiście wolałbym, aby takowego efektu nie było.
Cre-Me jest stosunkowo szybkie - po załadowaniu maszyny Javy (około 2-4 s) programy działają na tyle szybko, że trudno jest odróżnić je od programów dedykowanych na PocketPC.
Oczywiście nie sprawdzałem jeszcze jak mają się np. zaawansowane obliczenia, tak więc o szybkości działania różnych algorytmów nie moge dużo powiedzieć.
W każdym razie SWING i powiązane z kontrolkami zdarzenia działają b. szybko.

Mam jedno ale: w pliku licencji napisane jest, że jest to wersja na 30 dni...
I teraz nie wiem, czy przypadkiem nie będę musiał poszukać jakiejś alternatywy...
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z Cre-Me, doświadczenia powyżej 30 dni :) ?