Mobilny i zagraniczny dostep do Internetu

• 13 Odpowiedzi
  • 1336 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
Mobilny i zagraniczny dostep do Internetu
« dnia: Styczeń 18, 2008, 20:03:17 »
W PL mam pocketa + komorka z karta iPlus simData (prepaidowy - 3 gr za 100kb transmisji, swietna sprawa, polecam
 http://www.iplus.pl/indywidualni-potrzeby-internet-bez-umowy-i-rachunkow.html ) i jestem zadowolony.
Szukam jakichs informacji na temat podobnych rozwiazan w osciennych krajach - mnie interesuje przede wszystki Litwa, ale pewnie i Czechy i Slowacja i inne tez byly by wazne.
Dokladnie - czy w tych krajach tez jest do kupienia jakas karta prepeidowa z relatywnie tanim dostepem do internetu. Jak w zeszlym roku lazilem po Wilnie wiele razy okazywalo sie ze moje notatki o cachach wilenskich (z GC) jakie sobie wczesniej zrobilem - nie do konca sa OK i chetnie sprawdzilbym on-line te dane - ale niestety, nie bylo jak. Nie wszystkie firmy komorkowe daja dostep do Internetu w roamingu - a jesli nawet daja, to ceny sa zaporowe.
(W Plusie - w ramach "promocji" proponuja 4,88 zl lub 7,32 zl za 100kb transmisji w roamingu.)

A taka karta (jak nasza iPlus Data) bylaby najlepszym rozwiazaniem.

Za wszelkie informacje na ten temat bede wdzieczny.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
Odp: Mobilny i zagraniczny dostep do Internetu
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2008, 20:08:48 »
Jest taka strona prepaidgsm.net i tam sa opisane taryfy i startery. Ewentualnie strony operatorow i tam szukac cennikow.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2008, 20:13:38 »
OOO, dzieki - poszukam.
Rozwiazanie ze stronami lokalnych operatorow - w przypadku Czech czy Slowacji nie sa problemem - ale szukanie na stronach pisanych po litewsku moze byc "troche" utrudnione :)

Na tej pierwszej stronie - w opisie Omnitela - najwiekszego operatora na Litwie - pisza wrecz, ze:
Data Calls: available, prices are in Lithuanian and not so easy to translate!

:grin:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 20:23:40 wysłana przez t_e_d »

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2008, 21:08:07 »
W PL mam pocketa + komorka z karta iPlus simData (prepaidowy - 3 gr za 100kb transmisji, swietna sprawa, polecam
 http://www.iplus.pl/indywidualni-potrzeby-internet-bez-umowy-i-rachunkow.html ) i jestem zadowolony.

SimData byla bezkonkurencyjna do momentu wejscia tych pakietow w Simplusie :)
http://www.simplus.pl/v.do?idx=805161

Glowny atut pakietow - rozliczanie co do 1 bajta :)

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 18, 2008, 21:24:13 »
Mniej więcej trzy lata temu pracowałem jakiś czas na Litwie i wówczas żaden z operatorów sieci komórkowych nie oferował kart prepaid z dostępem do internetu via GPRS.
Jedynie co było dostępne przy tych kartach, to dostęp komutowany (wdzwanianie się na określony numer modemu), z szybkością połączenia 9600 bps i kosztem zbliżonym do kosztu normalnego połączenia głosowego.

W urzędach pocztowych były również dostępne karty zdrapki, które można było użyć w przypadku dostępu do linii naziemnej. Dostawałeś wtedy numer do połączenia, kod i password umożliwiający połączenie przez określony czas. Koszt takiej zdrapki był porównywalny z ówczesnymi cenami połączenia TPSA.

Ja ratowałem się podnajmowaniem karty SIM od znajomego Litwina, pracownika Omnitela.

Mam nadzieję, że aktualnie sytuacja jest lepsza i znajdziesz tam coś w miarę poręcznego i niedrogiego.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2008, 21:19:36 »
Niestety wszystkie pakiety czyli Simdata i oferta w Simplusie są dobre ale tylko na terenie RP. Ja wybieram się na dwa tygodnie w wakacje do Bułgarii
i nie wytrzymam bez netu, bez PDAClub`u  :) Na to wygląda, że chyba uruchomię blueconnect w telefonie w abonamencie Ery (30 zł. za 50 MB) bo nie widzę żadnej alternatywy  :( 
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 12, 2008, 21:22:55 »
Ten pakiet BC nie dziala w roamingu.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2008, 21:38:25 »
Blueconnect działa ale nie liczy się z pakietu: http://www1.era.pl/roaming/roam_range.php?type=0&sec=1 a ceny za każde rozpoczęte 100 kb to 3,04 zł.  :shock:

Natomiast nie można aktywować już Blueconnect w telefonie w normalnym abonamencie  :mad: Już tylko w taryfie biznesowej a jeszcze niedawno nie było problemu. 
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2008, 22:25:39 »
Wlasnie pakiet, 30zl/MB - zera z faktury wywrotka przywioza. BC50 wystepuje jako oferta a nie pakiet w abonamencie prywatnym.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline siupu

• 16
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 13, 2008, 11:59:54 »
tomaszkap .... uważaj!!!

Nawet jeśli podpiszesz umowę z operatorem na mobilny dostęp do interentu i uruchomisz roaming, to w transmisja danych w roamingu nie jest wliczona w abonament !!!
Na szkoleniach organizowanych przez POLKOMTEL uczulali nas na informowanie Klientów na fakt iż transmisja danych "po" roamingu jest strasznie droga i nieopłacalna, liczona jest po za stałym abonamentem.

Informację tą potwierdził mój stały Klient, który pokzwolił żonie kilkukrotnie sprawdzić pocztę po GPRS z telefonu w Niemczech, jego rachunek był wyższy o około 700pln od średniego płaconego w poprzednich miesiącach.
Więc nie polecam tego rozwiązania bez wcześniejszego sprawdzenia tej inforamcji u operatora, może coś się zmieniło.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 13, 2008, 12:08:43 »
Dzięki za info ale już zdążyłem doczytać. Ceny powalają a nie ma alternatywy na internet za granicą  :( Jak będę na miejscu to poszukam Hot-Spota albo jakiejś kawiarenki albo może można na miejscu kupić coś na zasadzie naszej Simdaty ? Popytam w biurze podróży.

*

Offline siupu

• 16
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 13, 2008, 12:20:31 »
Zyczę Ci samych niezabezpieczonych WiFi w pobliżu hotelu  :grin:

Napisz coś w tym temacie jak już będziesz na miejscu.

Udanego wypoczynku.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 13, 2008, 12:24:34 »
Na wczorajszej konferencji GSM w Barcelonie przedstawiciele TMobile zapowiedzieli wprowadzenie w tym roku ( prawdopodobnie przed wakacjami) następujących rozwiązań tzw flat rate  :  roamingu danych w całej UE na stałym poziomie  :  1 MB za 2 Euro   lub  stała   opłata dzienna 15 Euro bez limitu ilości danych
Ja w czasie ostatnich wakacji poszukiwałem McD - wszędzie za darmo.
potrzebna zgoda

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 13, 2008, 12:34:46 »
Zyczę Ci samych niezabezpieczonych WiFi w pobliżu hotelu  :grin:

Napisz coś w tym temacie jak już będziesz na miejscu.

Udanego wypoczynku.

He he, dzięki tylko ja jadę dopiero w połowie sierpnia. Jednak widziałem otwarty wątek a chciałem wcześniej się porozglądać za konkretną ofertą żeby przetestować i zapytałem. Niestety ja jadę do Primorska i nie wiem czy tam są McDonaldsy?