Mio 528 - prośba o potwierdzenie

• 10 Odpowiedzi
  • 1072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 27, 2004, 01:34:18 »
Jestem nowym użytkownikiem tego serwisu i witam wszystkich serdecznie.
Po długich zmaganiach z własnym skąpstwem postanowiłem w końcu zakupić sobie jakiś tani PDA (tak na początek) i wybór padł na Mitac Mio 528. Poczytałem trochę artykułów i mam pytanie do posiadaczy 528. Czy u każdego z Was w pudełku były folie ochronne na ekran ? Z wpisów na forum tak wynika, ale sprzedawcy w moim lokalnym Karenie twierdzą, że niczego takiego nie pamiętają. Co prawda sami nie są pewni, a PDA został dopiero zamówiony, ale na wszelki wypadek wolę się upewnić, żeby wiedzieć, czego się domagać...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2004, 10:23:00 »
Malo ktora firma dodaje cos takiego do swoich PDA. Jesli na pudelku, albo w ofercie nie bedzie wyraznie zaznaczone ze wchodzi to w sklad kompletu, to chyba nie ma po co walczyc o kawalek folii, ktora i tak pewnie bedzie beznadziejna.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2004, 10:54:42 »
Hmm, zauważyłem, że przy innych markach palmtopów nie ma mowy o takim wyposażeniu. W zasadzie o foliach w zestawie Mio 528 dowiedziałem się z tego forum, bo w ofertach sklepowych też nie ma. Niemniej, jeśli miałyby być, to wolę o tym wiedzieć. I nie chodzi bynajmniej o ten kawałek plastiku tylko o nieufność opartą na własnych doświadczeniach. Zdarzyło mi się już kupować sprzęt komputerowy (konkretnie drukarkę), w którym brakowało wyposażenia, a sprzedawca był na tyle cwany, że od razu zaczął mi wmawiać, że "właśnie tak ma być".

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2004, 13:10:28 »
A jesteś pewien, że była mowa o folii ochronnej typu "Screen Protector", a nie o folii ochronnej, którą przykrywany jest ekran palmtopa przez producenta?

Ta druga występuje chyba w każdym palmtopie (podobnie jak w telefonach komórkowych) i ma służyć wyłącznie ochronie ekranu w trakcie produkcji, przechowywania i eksponowania urządzenia na sklepowej wystawie. Wykonana jest z surowca typu "torebka foliowa". "Normalnie" należy ją zdjąć przed rozpoczęciem używania (przed kalibracją) PDA.

Natomiast "ochraniacze" typu Screen Protector to są specjalne folie, które nakłada się na ekran, aby zabezpieczyć go przed porysowaniem w trakcie używania rysika. Są wersje jednorazowego użytku (wystarcza np. na miesiąc, a potem do śmieci), jak również dużo bardziej trwałe (np. Brando, którą można "prać" i która starcza na wiele, wiele miesięcy). Są folie cienkie i są grube. Są takie z klejem i takie, które trzymają się ekranu bez kleju (adhezyjnie). Niektóre nie wpływają na jakość wyświetlanego obrazu, niektóre tak i to mocno...

Niektórzy stosują również folie do kopiarek/drukarek przyciętą na odpowiedni wymiar...
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2004, 14:16:50 »
Hmm, teraz to już sam nie wiem. Wydaje mi się, że chodziło o Screen Protector, ale spójrzcie sami:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=4336#20465. Tak jak mówię, nie chodzi o sam plastik, już znalazłem niedrogie folie i czytałem artykuły na forum dotyczące alternatyw, ale jak to mówią "kto pyta nie błądzi" :)

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2004, 14:38:07 »
No niby w tym starszym poście Slawomira.Ryszawego można przeczytać, że w komplecie z Mio 528 są "folie ochronne", w tym nowszym poście SAPER-a też "stoi", że "posiada folie ochronne", ale dalej SAPER pisze "na allegro jest jescze 1 sztuka folii brando do tych modeli sam kupilem i jestem zadowolony i szczerze moge polecic".

To już sam nie wiem :mysli:
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2004, 15:48:07 »
Takoż i ja zgłupiałem zupełnie :/

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2004, 16:20:51 »
Proponuję w takim razie założyć, że w komplecie nie ma takich folii :P

A jak jednak będą, to traktować je jak "niespodziewany" prezent :santa:
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline SAPER

• **
  • 120
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2004, 17:18:51 »
juz wyjasniam w komplecie mialem 3 szt folii ochronnych ale iuch jakosc jest nie najlepsza wiec pozwolilem sobie rowniez poinformowac zainteresowanych ze swego czasu byla dostebla folia BRANDO na allegro

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2004, 17:39:11 »
Ach, teraz rozumiem, dzięki serdeczne. He,he właśnie spojrzałem na stronę Karen i Mio 528 już nie ma, ale podobno ostatni jedzie do mnie :)

*

Offline andi

• 14
  • Sprzęt: h2200 hx2750 i780 N900 hx4700
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2004, 10:54:59 »
Witam, jestem posiadaczem mio 528 od 3 tygodni,
potwierdzam, w komplecie znajują się 3 folie ochronne na ekran.