Microsoft Reader !

• 5 Odpowiedzi
  • 1502 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Microsoft Reader !
« dnia: Sierpień 14, 2003, 21:43:43 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie !!!  Zwracam sie do Was z duza prosba. Wiem ze ten temat byl juz z 1000 razy poruszany na waszym forum ale niestety pomimo moich wielu godzinnych poszukiwan nie odnalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Pomoc z firmy HP tez niestety nie udzialila mi odpowiedzi ( ale serdecznie dziekuje za szybki kontakt i mila obsluge) . Chodzi mi o program Microsoft Reader a polskie czcionnki. Posaidam wersje Pocket Pc 2000 bez jakiego kolwiek spolszczenia. Gdy ogladam ebook gdzie wystepują polskie czcionki pojawia mi sie w miejscu tej literki prostokat :( Czytalem na forum ze dzieje sie tak z pochylonym tekstem ale niestety u mnie jest tak caly czas. PRzkopiowalem czcionnki ze strony Janko Muzykanta ( bardzoe dziekuje za udostepnianie tego typu rzeczy) i niestety nic. Zainstalowalem jakis pogram gdzie wskazalem czcionkke systemowa jako tahoma i nadal nic. Czy istnieje jeszcze jakas mozliwosc rozwiazania mojego problemu oraz prosze o informacje czy isnieje jakis inny program ktorym mogl bym otworzyc program z rozszerzeniem *.lit  Raz jeszcze bardzo przepraszam za to iz poraz kolejny poruszam ten temat ale jest to dla mnie wazna sprawa. Posiadam Ipaq-a 3630   Z gory dziekuje za szybka odpowiedz i za pomoc. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)

Microsoft Reader !
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 15, 2003, 08:41:05 »
Ja mam Della Axima, PPC 2002 w wersji francuskiej i czcionki polskie w e-bookach sa.

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Microsoft Reader !
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2003, 16:17:56 »
Brak PL znakow w MS Reader v1.0 (czyli tym z systemu PPC 2000) to znany problem. Praktycznie nie do rozwiazania. Nie ma innego programu ktory otwiera pliki .LIT

Ale mozna uzyc programu clit.exe ktory potrafi wyciagnac tekst z plikow .LIT i zapisac go w innym bardziej cywilizowanym formacie HTML, ktory bez problemu otworzysz na PPC.

Poszukaj clit.exe na Google.

Microsoft Reader !
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2003, 19:59:31 »
The Godevil
Podaj meila to spróbuję ci podesłać LEng dla PPC 2000 który mi się został po Cassiopeii E-115 co prawda ona ma proc Nec a nie Arma ale jak pamiętam to jest to wersja LEng na różne procki.
Pozdrawiam
Specjalne pozdrowaiena dla Bartek K - ja też teraz jestem w Paryżu i chyba jeszcze tu pobędę dość długo.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Microsoft Reader !
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2003, 18:26:53 »
LENG nie zmieni kodowania czcionek w MS Reader.

Microsoft Reader !
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2005, 12:30:43 »
Rozwiązanie to nakrycie wszystkich czcionek frutiger*.ttf w katalogu \Windows czcionką np. PocketTahoma.ttf. Należy skopiować ją 3 razy zmieniając jej nazwę na: frutiger.ttf, frutigeri.ttf, frutigerb.ttf. Potem zresetowac PDA i działa. Sprawdzone z plikami LIT uzyskanymi z polskich tekstów konwerterem do WORDa firmy Microsoft.