MDA III - połączenie GPRS przez Bluetooth Nokia 6600

• 5 Odpowiedzi
  • 858 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline itl

• 10
« dnia: Październik 24, 2004, 16:15:29 »
Witam.

Mam pytanko. Chciałbym wykorzystać nokię 6600 jako modem do połączeń GPRS dla MDA III. Wiem, że dużo prościej byłoby włożyć kartę SIM do MDA III, ale sytuacja jest taka, że karta musi być w nokii. Jak to zrobić? Kombinowałem na wiele sposobów, ale nijak nie mogę tego ustawić. Nokia chyba nie udostępnia profilu dial-up, a tylko sam port szeregowy. W przypadku podłączenia jej do komputera, instalują się dodatkowe sterowniki i one odpowiadają za komunikację. Jak to jest w przypadku Windows Mobile 2003 SE? Nie umieszczałem tego posta w dziale Smartphone, bo chyba dotyczy on wszystkich pocketpc na windowsie.

Pozdrawiam
Bartek

PS. Przeczytalem poradnik na stronach PDA Club. Niby wszystko powinno być ok, ale u mnie nie ma w menadżerze BT opcji connect to internet via bt enabled phone, tylko access the internet or a lan using a PC or BT access point... Gdy próbuje to uruchomić, pojawia się komunikat, że mój telefon nie obsługuje tej usługi.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2004, 18:17:18 »
No nie ma tej opcji w BT manadzerze bo pewnie jest on okrojony. Malo kto bedzie bowiem korzystal z takiej opcji jak laczenie sie do netu przez inne urzadzenie. Laczenie przez Access Point nie ma szans dzialac z telefonem. Musisz znalezc sposob na uzyskanie dostepu do profilu Dial-up w nokii. Bo on istnieje... tylko Pocket tego nie widzi.

*

Offline itl

• 10
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2004, 22:36:14 »
Heh... Z tą nokią i BT to i tak nie jest za rewelacyjnie. a jak jeszcze trzeba kombinować, to widzę, że niewiele z tego chyba będzie. Da się to może przez dodatkowe oprogramowanie załatiwć? Może jakiś sterowniczek modemu i po porcie szeregowym?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2004, 00:26:53 »
No wlasnie przez dodatkowe oprogramowanie. Dla MDA II jest hack do menadzera BT, ktory poszerza jego funkcjonalnosc. Niestety nie widzialem jeszcze nic takiego do MDA III, ale tez nie szukalem. Polecam forum XDA-developers.com

*

Offline itl

• 10
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2004, 22:34:17 »
Przeglądałem to forum. Sporo ciekawych informacji. Znalazłem Widcomm BT stack, ale to są wersje "wyciągane" z innych PDA i siłą rzeczy pewnie mogą być z nimi problemy... Może kiedyś się skuszę. :)

Dzięki

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2004, 22:41:50 »
No zawsze mozesz zrobic twardy reset i bedzie wszystko jak wczesniej.