Max rozmiar kart pamięci

• 5 Odpowiedzi
  • 458 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Max rozmiar kart pamięci
« dnia: Wrzesień 10, 2004, 13:39:22 »
Zawsze myślałem, że PocketPC w zasadzie nie ma ograniczenia rozmiaru kart CF i SD, które obsługuje. Ale trafiłem ostatnio na stronę Kingstona
http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator/mfrmod.asp,
która podaje jakie urządzenie jest kompatybilne z jakimi kartami.
I tam np. dla Toshiby e570 (Manufacturer: Toshiba, model: e570) wyświetlane jest, że max obsługiwany rozmiar kart CF i SD to 256 MB.
A np. dla HP iPaq 2215 max rozmiar SD to 512MB (dla CF 1GB). Jak to w końcu z tym jest?
Tym bardziej, że chcę do e570 kupić SD 512MB i teraz nabrałem obaw czy to zadziała...

Max rozmiar kart pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2004, 19:27:43 »
Nie martw sie - ja bede mial Acera n30 i go wogole nie ma w spisie Kingstona :( wiec musze celowac na oko i wg opsiu n10 (1GB w CF i 512MB w SD)

Pozdrawiam
adamdn

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Max rozmiar kart pamięci
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2004, 19:49:53 »
Proponuje to sprawdzic bo na oko to sie da wszystko wlozyc a potem nawet jesli dziala to sie okazuje ze gubi FAT albo zapis jest uszkodzony. Im wieksza pamiec obslugiwana tym wiekszy obszar musi byc buforowany, tym wiecej  czasu i miejsca potrzeba na przechowywanie kopiii FAT dla prawidlowej pracy file explorerow itp.
Ostroznoc raczej wskazana.

*

Offline MarcinW.

• 716
Max rozmiar kart pamięci
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2004, 00:11:57 »
no niby czasami problemy są ale po formacie znikają :) i jak to się mówi - ile fabryka wyprodukowała tyle PDA przeczyta...

Sprzedałem juz kilkanaście dużych kart i do tej pory żadnych problemów w różnych PDA...

Max rozmiar kart pamięci
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2004, 00:33:05 »
A w takim razie czy mozesz mi powiedziec ile pamieci wlezie do Acera n30?? Da rade obsluzyc 512MB (no i 1GB tak juz abstrachujac)??

Pozdrawiam
adamdn

*

Offline MarcinW.

• 716
Max rozmiar kart pamięci
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2004, 01:16:13 »
Hmm... do Acera ja wsadziłem kartę 256MB Kingstona - na większą gość nie miał kaski .... Ale nie sądzę aby były jakiekolwiek ograniczenia.

Od kupujących z allegro.pl wiem, ze wsadzili do n30 karty 512MB bez problemów...