Mapy ale nie auto;P

• 5 Odpowiedzi
  • 676 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mapy ale nie auto;P
« dnia: Styczeń 22, 2006, 12:53:34 »
Witam

Nie wiem jak to nazwać więc wytłumacze na przykąłdzie;P Ide do lasu, biore palma ręke, ustawiam punkt startu, chowam go do kieszeni i ide. Zbieram grzyby, właże gdzie chce a palm z odpowiedznim programem rysuje mi droge którą szedłem. Wspomaga się oczywiście GPSem który mam razem z palmem, nie musi być żadna mapa, byle droga i potem mógł mnie doprowadzić spowrotem do miejsca z którego zacząłem.

Poszukuje właśnie takiego programu. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?? Czy może to tylko mażenia?? Palm Asus A636 WM 5.0

Pzdr Mrozu

*

Offline koton

• **
  • 222
    • http://www.koton.mysite.pl
Mapy ale nie auto;P
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2006, 13:06:09 »
Ja bym spróbował na AutoMapie.
Jesteś przed lasem, na palmptopie ustawiasz ten punkt jako Punkt Użytkownika (np. o nazwie: początek lasu). Zbierasz sobie grzybki, jak ci się znudzi to tworzysz trasę. Początek to miejsce w którym jesteś, końcem jest Punkt Użytkownika: początek lasu. :)

Prawde mówiąć dopiero wczoraj jechałem po raz pierwszy z AutoMapą. I na 40 minut pracy z tym programem, wydaje mi się, że powinno to zadziałać też w lesie.

*

Offline Zyblik

• 25
  • Sprzęt: Mio 168, FS N560
Mapy ale nie auto;P
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2006, 13:47:18 »
Rysowanie trasy, którą przeszedłeś nie ma sensu.
Przy wejsciu do lasu zapamietujesz np. gdzie zostawiłes samochód, wyłaczasz urzadzenie i w las.
Moj Mio 168 baterie wyczerpie po ok 3 godzinach pracy non stop, a grzybobranie trwa zazwyczaj wiecej.  Pozatym po co wracac po tej samej tracie skoro grzybki juz tam wyzbierałem :)
Ciekawsze miejsca gdzie byly wysypy, zapamietuje w kategorii grzyby.
Używam AM, jeżde w Kieleckie lasy juz 10 lat wiec je troche znam. ale zawsze obawiałem sie zapuścic gdzieś głębiej. Po kupnie Mitaca i AM juz takich obaw nie mam

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Mapy ale nie auto;P
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2006, 14:09:10 »
1) PDA średnio nadaje się na wycieczki po lesie - z włączonym GPS pociągnie max. 2-3 godziny

2) Jak już koniecznie chcesz korzystać z PDA, to zapomnij o jakimkolwiek płatnym oprogramowaniu - AutoMapa, Navigo, GPMapa to przede wszystkim mapy samochodowe - więc w lesie się nie przydadzą

3) ja bym spróbował OziExplorera - pracuje na skanach map albo Que - może nawet na Twoje regiony są mapy dla Garmina na
 MapCenter poczytaj tutaj

4) najlepsze do takim zastosowań będzie jednak ręczny odbiornik Garmina. Nie potrzeba Ci obsługi map, tylko mozliwość zapisu śladu i waypointów wiec zwykły Garmin eTrex (żółtek) czy seria Garmin Geko powinny wystarczyć. Na allgro dostaniesz uzywane już za ok. 300-400. Nowe http://www.garmin.pl/index.php?mod=prod&act=list&cID=3[/b]
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline radian

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC Desire (HTC Diamond, HTC Cruise, HP hw6515)
Mapy ale nie auto;P
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:15:16 »
Ale czemu wracać po tym samym śladzie? Nie lepiej ustawić punkt w dowolnym programie przy wyjściu np. z samochodu i potem tylko włączyć GPS, aby do tego punktu dotrzeć?
Do tego się nada chyba każdy program GPSowy, typu Navio, czy GPSTuner.

*

Offline etna

• *
  • 74
  • Sprzęt: Holux GPSmile 60, Samsung Omnia 16Gb
Mapy ale nie auto;P
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:34:10 »
Spróbuj programu Outdoor GPS. Podobno działa podobnie jak garmin. Był o tym artykuł. Poszukaj.