zarzadzanie czasem i zadaniami - jaki soft

• 9 Odpowiedzi
  • 763 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 29, 2005, 19:52:54 »
Cześć, w najbliższym czasie zamierzam dołączyć do szczęśliwych właścicieli pocketPC. Nie miałem wcześniej wielu doświadczeń z tym sprzętem a przed ewentulanym zakupem chciałbym poradzić się w kilku kwestiach.

Skłaniam się ku kupnie pocketPC, jako że posiadają one, przynajmniej według danych producentów, lepszy stosunek możliwości do ceny niż np. produkty firmy Palmone.

Najwazniejsza jest jednak dla mnie funkcjonalność PIM (zarządzanie czasem i zadaniami). Jakie oprogramowanie i w jakim zakresie jest dostępne na tą platformę (jakie używacie) nie licząc Outlooka? Może jakaś wersja Lotus notes?? Na palmach moich znajomych jest bardzo fajne oprogramowanie, no ale nie ma wersji tego programu dla pocket PC.

Z góry dziekuję za pomoc!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2005, 20:11:08 »
Najlepsze aplikacje tego typu to Pocket Informant:
http://www.pocketinformant.com

oraz Agenda Fusion
http://www.developerone.com/agendafusion/

Standardowo synchronizuja sie one z Outlookiem na PC, ale mozna po zainstalowaniu platnej aplikacji dodatkowej synchronizowac je rowniez z Lotus Notes itd.

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2005, 20:58:29 »
Cytat: kwieto
Zobacz ktora platforma wg Ciebie sprawuje sie lepiej, a tym co mowia producenci sie nie przejmuj. W koncu kazdy z nich zachwala swoj towar :")

no i tu kwieto się w pełni zgadzamy ... hmm ... proszę jaki postęp ...

jednakowoż nie sposób nie zauważyć, że tak jak PPC jest ogromnie perspektywiczny to tak Palm może już nie tak bardzo ...

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2005, 22:06:26 »
hmm ... gdzie niby ta nauka ?

dobra, dobra nie ma co tu się platformowo sprzeczać ... w każdym razie będzie nowa wersja WM5.0 ... oczywiście już nie 5.0 - dostaną ją za free wszystkie PDA z WM5.0 (dopasowane do danego PDA) ... oprócz tego Bill przyśle każdemu swojemu wiernemu użtykownikowi marchewkę, pendriva 2GB i coolową smycz ... ;)

Zaś "zdrajcy" z palma będą dopłacać do WMX.0 po dwakroć .... hiii

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2005, 01:46:09 »
Cytat: jakub kańczugowski
Najlepsze aplikacje tego typu to Pocket Informant:
http://www.pocketinformant.com

oraz Agenda Fusion
http://www.developerone.com/agendafusion/

Standardowo synchronizuja sie one z Outlookiem na PC, ale mozna po zainstalowaniu platnej aplikacji dodatkowej synchronizowac je rowniez z Lotus Notes itd.

Obejrzałem sobie screeny z tych produktów i powiem szczerze, że jak dla mnie wyglądją strasznie kolorowo i chaotycznie.

Może miałeś okazję ich używać?

Zależy mi na następującej funkcjonalności:

*wpisywanie spotkań, zajęć, wydarzeń z podaniem godziny, czasu trwania i terminu przypomnienia (alarmu), możliwość przypisania powtarzalności do wydarzeń

*ładna prezentacja w ujęciu tygodniowym i dniowym, tak aby na pierwszy rzut oka było widać kiedy jeszcze mam wolny czas i jakiego typu zajęcia mam w jakich porach

*lista to-do z mozliwościa ustalania priorytetów i pilności oraz podziałem na kategorie, fajnie by tez było sortować te rzeczy wzlędem zadanych kryteriów

*lista kontaktów do ludzi z możliwością wysyłania vcard-ów

No i ostatnia kwestia to synchonizacja z jakimś programem na PC. Najfajniej by było żeby był to jakiś starszy brat aplikacji z pocketa (np. który umozliwiałby mi łatwe i szybkie wprowadzanie danych oraz ich archiwizację), ale może to tez być np. jakiś plugin do mozilli/thunderbirda, czy też właśnie Lotus (kiedyś w jednej firmie pracowałem na tym i było to sympatyczne oprogramowanie). Niestety nie przepadam za Outlookiem, który zapewne rozwiązałby mój problem...

No i mam pytanko trochę z innej beczki... jak długo pracujecie na swoich palmach na jednej baterii? (zakładając stnadrdową pracę PIM, trochę mp3, jakieś dokumenty)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2005, 06:19:42 »
praktycznie wszystkie twoje potrzeby zapewniaja aplikacje wbudowane standardowo w system palmtopa - aplikacje firm zewnetrznych powoduja natomiast, ze te zadania wygladaja przyjemniej, ladniej, bardziej przejrzyscie

co do czasu pracy to zalezy to od konkretnego modelu ale dla typowych palmtopow czas ten wynosi od 4-5 godzin do ok 15-17 pracy non-stop

oczywistym jest, ze czas ten wydluza sie do kilkunastu dni w przypadku pracy tylko z PIM - pamietaj rowniez o tym , ze we wszystkich PDA nawet jak go nie uzywasz pojemnosc baterii dziennie spada o ok. 3% - zasilanie to idzie na podtrzymanie pamiec PDA (ponizej systemu wm5.0 wszystkie palmtopy przechodza w stan uspienia po wylaczeniu)

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 30, 2005, 12:47:19 »
Sgodze sie z kwieto-synchronizacja to moim zdaniem najgorsza wada PPC. Tylko Windows, tylko Outlook, tylko jeden pc do synchronizacji. Na szczescie dla mnie synchronizacja to nie "a must have", poza tym ppc jak najbardziej na tak. Jezeli korzystasz tylko z np Thunderbira Mozilli czy tez innego "niestandardowego" klienta pocztowego, w dodatku uruchamianego na platformie Linuxowej to bedziesz mial problem.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2005, 01:04:22 »
Cytat: voydd
Sgodze sie z kwieto-synchronizacja to moim zdaniem najgorsza wada PPC. Tylko Windows, tylko Outlook, tylko jeden pc do synchronizacji.

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Pocket PC można synchronizować z dwoma komputerami.

Z tą "najgorszą wadą" to również ogromna przesada. Ja synchronizuję swoje PDA z 2 komputerami już od kilku lat i jakoś nie narzekam. Co więcej, dzięki "dominacji" Outlooka producenci innych urządzeń (np. różnych telefonów z innymi systemami) tworzą aplikacje pozwalające je również synchronizować z PC-tem. Dzięki temu ja prowadzę swojego PIM-a w dwóch komputerach (w pracy i w domu) i synchronizuję je poprzez PDA, a następnie wysyłam te dane do swoich dwóch telefonów (Nokii i SE).
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2005, 01:14:43 »
Cytat: biblo
Nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Pocket PC można synchronizować z dwoma komputerami.
Chyba chodzi o to, że Outlook dołączony do pocketa jest jednostanowiskowy.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2005, 01:36:15 »
Ja tak tego nie zrozumiałem... może gupi jestem... ;)

Kiedyś chyba była wersja MS Office (czyli również Outlooka), której licencja pozwalała na instalację na dwóch komputerach (np. stacjonarnym i notebooku) pod warunkiem używania w danym momencie tylko jednego z nich.... Może tak jest też z tymi Outlookami dołączanymi do palmtopów?
Pozdrawiam,
biblo