Makra z excela !!!

• 10 Odpowiedzi
  • 713 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Makra z excela !!!
« dnia: Styczeń 31, 2006, 17:48:58 »
Witam,
czy ktos moze mi powiedziec jaka jest mozliwosc sciagniecia makr razem z plikiem excela z pc na pda?

Jak sciagam plik, niestety makra gdzies "gina w przestworzach", obecnie probuje cos wykombinowac z programikiem pTab. (chodzi mi glownie o makra typu mozl wyboru odp z listy)
Jak by ktos mial na to jakis szybki sposob PROSZE O POMOC!!!

Re: Makra z excela !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2006, 17:53:12 »
Cytat: "navy"
Witam,
czy ktos moze mi powiedziec jaka jest mozliwosc sciagniecia makr razem z plikiem excela z pc na pda?

Jak sciagam plik, niestety makra gdzies "gina w przestworzach", obecnie probuje cos wykombinowac z programikiem pTab. (chodzi mi glownie o makra typu mozl wyboru odp z listy)
Jak by ktos mial na to jakis szybki sposob PROSZE O POMOC!!!

Mieć to <nie>, ale jakby poszukał w ustawieniach Active Sync'a na PC. Tam się conieco ustawia jeśli chodzi o konwersje dokonywane przez niego, ale czy można ją tym sposobem po prostu wyłączyć to nie wiem.

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
  • Sprzęt: loox720, htc diamond, sga, sgt7, sgs2
Makra z excela !!!
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2006, 12:58:38 »
makra niestety nie są odtwarzane w pocketowym excelu :wink:, mało tego, wbrew temu co napisali NIE WSZYSTKIE są uruchamiane w Planmakerze  :evil:

" Seamless document exchange with Microsoft Excel 5.0, 95, 97, 2000, XP, Excel 2003 and Microsoft Excel for Apple Macintosh – preserving all calculations, charts, images, even VBA macros!"
Metaverse.out.deliver("life");

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2006, 17:25:01 »
Hej,
dzieki za odpowiedz.
Choc przyznam ze BARDZO sie nie zmatwilam  :cry:

Chcielismy posluzyc PDA do monitorowania bram przemyslowych w fabtykach naszych klientow, podczas rutynowej inspekcji chcielismy sobie ulatwic prace i przy dodawaniu bramy do bazy danych wpisywac dane uzywajac wysuwanego menu (wybor koloru, stony np silnika itp)- zaoszczedzilo by nam to sporo czasu.
Moze ktos zna jakis inny szybki sposob na wprowadzanie takich danych?

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2006, 17:59:43 »
Cytat: "wizja"
makra niestety nie są odtwarzane w pocketowym excelu :wink:, mało tego...

Fakt, on co najwyżej uruchamia funkcje

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2006, 18:23:15 »
Hej,
dzieki za odpowiedz.
Choc przyznam ze BARDZO sie nie zmatwilam  :cry:
Nie czy tak ?

Chcielismy posluzyc PDA do monitorowania bram przemyslowych w fabtykach naszych klientow, podczas rutynowej inspekcji chcielismy sobie ulatwic prace i przy dodawaniu bramy do bazy danych wpisywac dane uzywajac wysuwanego menu (wybor koloru, stony np silnika itp)- zaoszczedzilo by nam to sporo czasu.
Moze ktos zna jakis inny szybki sposob na wprowadzanie takich danych?

Jakiś inny program, choćby napisany na tę okazję.

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2006, 09:36:38 »
Hej,
TAK zmartwilam sie  :cry:  (rany co ja wypisuje  :? )

A inny programik na ta okazje?- hmmm az takim informatykiem to niestety nie jestem, a siedzac w anglii nie wiem kto mi cos takiego tu napisze- nawet jak napisze to za taaaka kase ze szef powie wyrazne NIE.

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2006, 18:06:51 »
Hej,
TAK zmartwilam sie  :cry:  (rany co ja wypisuje  :? )
Wstyd !

A inny programik na ta okazje?- hmmm az takim informatykiem to niestety nie jestem, a siedzac w anglii nie wiem kto mi cos takiego tu napisze- nawet jak napisze to za taaaka kase ze szef powie wyrazne NIE.

Inny programik niekoniecznie napisany na tę okazję. Inny arkusz po prostu. Albo coś skryptowego może. A jak napisany to przecież nie w Anglii ... chyba, że przez głodujących Polaków :) choć jednak wąpię by dało się tam głodować. Tak czy siak, jakoś to trzeba zaprogramować nawet jeśli w innym gotowym programie arkusza. Ja tam napisałbym sobie jakbym potrzebował a tak to piszę sobie, ale zupełnie inne rzeczy :)))

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2006, 11:42:48 »
Dzieki za cenne rady, jeszczcze przemysle sam temat napisania programu na te okazje- czytaj pogadam z szefem co on na to  :twisted:

No to ze program mialby byc napisany raczej w Polsce nie ulega watpliwosci.

A tak na marginesie: w jakich granicach wahaja sie ceny napisania takiego oprogramowania :?:
Moze ktos bylby chetny?

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 15, 2006, 15:45:52 »
Dzieki za cenne rady, jeszczcze przemysle sam temat napisania programu na te okazje- czytaj pogadam z szefem co on na to  :twisted:

No to ze program mialby byc napisany raczej w Polsce nie ulega watpliwosci.

Czy ja wiem ... program można sobie pisać gdzie bądź, ale jak nie ma dobrych założeń to to pisanie może nigdy nie skończyć się. Zwykle nie ma kto ich sporządzić poza lokalną firmą.

A tak na marginesie: w jakich granicach wahaja sie ceny napisania takiego oprogramowania :?:

:roll: Wyobrażam sobie, że za mniej niż 500zł nikt nie pisze programów na zamówienie a ile on może kosztować najwięcej to ... zależy co on ma robić, bo na razie usłyszałem, że ułatwiać samo wprowadzanie przez jak mniemam zaoferowanie wyboru z list przygotowywanych wcześniej lub w trakcie. No, ale nie wiadomo jak on ma to zapisywać i czy nie ma czegoś jeszcze robić. Trzeba też wiedzieć o jakich konkretnie urządzeniach mowa: pamięć, system operacyjny. No i w jakiej ilości. Bo jak ich będzie np 1000 to na pewno pojawią się dodatkowe problemy, których rozwiązywanie trzeba jakoś zapewnić.

Moze ktos bylby chetny?

Pewnie byłby :)

Makra z excela !!!
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 15, 2006, 17:00:19 »
Hmm co ma robic?

Mamy tu takiego Acera (zdaje sie ze sredniej jakosci- raczej ten z dolnej polki).
Chcemy:
tak jak napisales miec mozliwosc szybkiego wprowadzania pewnych danych z mozliwoscia wyboru (np kolor, typ etc). W zwiazku ze nie da sie wszystkich mozliwosci juz wczesniej wprowadzic do programu, z powodu ich braku (byc moze chwilowego) musi byc opcja ktora pozwala wprowadzic jakies dane recznie.
Co dalej? otoz wprowadzone dane do acera mogly by byc latwo "exportowalne" (nie wiem czy wogole takie slowo istnieje) do jakiejs prostej bazy danych na PC (czyli klient do klienta, typ do typu,itd- rzecz raczej banalna- przynajmniej tak wyglada).
czy nie ma jeszcze czegos robic?-hmm raczej obliczen tu nie ma, ale jak by racuch piekl to na pewno by sie ucieszyli  :wink:

Urzadzenie jest jedno, max 2 do 3ch w przyszlosci moze.

Ogolnie byle by robil mniej wiecej to samo i tak samo latwo (lub latwiej) jak excel- no i po ang
Hmm wiecej mi do glowy nie przychodzi :?