Lokalizacja PDA poprzez GPS

• 3 Odpowiedzi
  • 967 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Axel

• 15
« dnia: Grudzień 18, 2002, 18:44:08 »
Witam.
Mam takie pytanie: chodzi mi oto czy jest taka mozliwosc i urzadzenie GPS ktore umozliwia zlokalizowanie PDA z GPSem, cos na zasadzie lokalizacji samochodow z zamontowanymi modulami GPS i sledzenie ich poprzez i-net. Googlowalem cos na ten temat ale nic nie znalazlem.

Pozdrawiam
Axel

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 18, 2002, 19:03:14 »
Jak GPS w nie nadaje żadnego sygnału - nie ważne w czym - to nie da się go zlokalizować. GPS to tylko odbiornik - tak jak zwykłe radio tylko na innej częstotliwości :) Ja generalnie o czymś takim nie słyszałem.
Poza tym nawet gdyby było to urządzenie nadawcze GPS-a potrzebuje sporo mocy do wygenerowania odpowiedniego sygnału... W ciężarówce nie ma z tym problemu - w PDA raczej jest to DUŻY problem.

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2002, 13:19:24 »
nie do końca się z tobą zgodzę Marcinie W.
po co duża moc - nie rozumiem - jaki sygnał ma wygenerować GPS

w systemie lokalizacji pojazdów wykorzystuje się raczej sieć gsm czyli telefoni komórkowej - GPS odczytuje lokalizacje i wysyła ją za pomocą modułu gsm do centrali

zgadzam się żę nie można zlokalizować odbiornika gps aczkolwiek niedawno jakaś firma wypuściła branzolety dla dzieci pozwalające je lokalizować ale działa to już zupełnie inaczej

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 19, 2002, 19:11:03 »
Pimpek:: typowy nadajnik GPS to urządzenie, które działa bardzo podobnie jak telefon satelitarny. Nadaje odpowiedni sygnał bezpośrednio do satelity obsługującego GPS i na tej podstawie może być obserwowane. Stąd odpowiednie zapotrzebowanie na moc. Pomijam oczywiście sprawę kosztów utrzymania.
Natomiast wykorzystanie GSM-a do wysyłania informacji o położeniu to trochę inna sprawa.
Ale generalnie i tak wszystko sprowadza się do tego, że nie można zlokalizować samego odbiornika...

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice