Linux na PocketPC-czy warto instalować

• 2 Odpowiedzi
  • 940 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 17, 2003, 11:23:52 »
Przeczytałem w dziale artykuły o instalacji linuxa na PPC i mam w związku z tym kilka pytań.
- Czy kotoś z was zdecydował się na instalację i czy w ogóle warto instalować linuxa?
- Czy dużo jest programów na linuxa?
- Czy dużo z nich jest darmowych?
- Czy zajmują mniej miejsca w pamięci czy też są tak samo duże jak na PPC?
- A jak z synchronizacją pocketa z linuxem via Windows XP?
- Czy nie ma problemów ze współpracą plecków Ipaqa CF i kart pamięci CF z pocketem pod linuxem ?
Jak to w ogóle wszystko wygląda w praktyce-czy po prostu warto?

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2003, 11:43:15 »
Mi osobiście już przeszło. Poczytałem sobie posty z ForumLINUX-owego, skontaktowałem się z osobami, które miały z tym do czynienia.
Wszelkich aplikacji jest sporo, jeśli chodzi o iPAQ - bo widzę, że to masz - to oczywiście sensownie chodzący LINUX jest tylko dla tej platformy...:( Natomiast dla mnie - sens instalowania LINUX-a na PDA jest raczej znikomy... Głównie dlatego, że zainteresowanie tym systemem operacyjnym jest u nas niewielki i raczej nie ma co liczyć na większą współpracę z kimkolwiek :( - osoby znające się na rzeczy można policzyć na palcach jednaj ręki... (w kraju, nie na świecie).
Większość programów na LINUX-a jest na licencji GPL, więc dla użytkownika jest to darmowe, Miejsca w pamięci zajmują podobnie - może trochę mniej, synchronizację z windą przeprowadza się za pomocą softu - np. Qtopia Desktop - działa podobnie jak ActiveSync albo HotSync - nie wiem tylko jak będzie się sprawował z WinXP. Tyle ode mnie.

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2003, 13:26:21 »
uwaga - pytanie zasadnicze - po co?
nie ma najmniejszego sensu. aplikacje dla ipaqowego linuxa odpowiadaja jakoscia tym, ktore na ppc2000/2002 wypuszczane sa jako freeware, a twoje mozliwosci po zainstalowaniu linuxa znaczaco spadaja [nie jestem sceptyczny wobec linuxa jako takiego, przeciwnie, lubie ten system i nie mam negatywnych wspomnien z pracy z nim, ale na pda po prostu nie sprawdza sie - z powodu braku aplikacji, ktore wykorzystywalyby mozliwosci ipaqa]. bawilem sie ipaqiem 3760 z linuchem i radze ci, pozostan przy win ce.