Licznik do GPRS?

• 16 Odpowiedzi
  • 1430 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Licznik do GPRS?
« dnia: Październik 08, 2003, 16:36:42 »
Witam,

Pojutrze rozpoczne zabawę w GPRS (iPAQ H3660 + S55). Najpierw zestawię połączenia via Irda, a z czasem via BT. W związku z tym mam pytanko: Czy istnieje jakiś programik (najlepiej freeware) typu licznik ilości wysłanych/odebranych danych? Jakby nie było, takie ustrojstwo pozwoliłoby zaoszczędzić trochę gotówki i zarządzać wysłanymi pakietami danych - właściwie je wykorzystywać, tzn. do końca;). Pytanie urodziło się po przeczytaniu w Archiwum PocketPage (PDA Club) informacji o ilości przesłanych danych podczas testów nowej wersji Pocket Gadu. Zatem domyślam się, że takie programiki istnieją. Zależy mi na czymś absolutnie prostym:)

Pozdrawiam:)

*

Czyżewski

Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2003, 17:48:18 »
Przychodzi mi tylko na myśl http://www.pocketpcitalia.com/recensioni/software/all-locationsgprs.asp. Z przykrością twierdzę, że nie ma takich programów na zsadzie freewear.

Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2003, 18:48:50 »
Wiem ze wiele bylo takich programow (ale niestety nie freeware). SZUKAM takiego, ktory NIE jest nafaszerowany opcjami (tj .stan baterii, wykresy, statystyki i inne %#@#$^@#%&$%#$y) a posiada jedynie przejrzyscie pokazane kilobajty wyslane i odebrane. Znacie taki program?
pzdr

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2003, 19:28:41 »
W Pocket Gadu jest licznik... ale on zlicza tylko dane wyslane przez ten program. Innej darmowej aplikacji tego typu nie ma.

Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2003, 10:14:14 »
to ze gg posiada wpudowany taki licznil to zauwazylem dawno. Moze ktos polecic inne dobre, DOSYC PROSTE, programy do pomiaru wysylanych i odbieranych danych? pzdr

*

Offline MarcinW.

• 716
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2003, 11:00:22 »
Złote Dłonie - polecam GPRS Monitor. O tym właśnie programie pisał Sebian posta wcześniej... Jest to wtyczka do Today-a i zlicza naprawdę wszystko. Ładna graficznie i do tego ma jeszcze dodatkowe ikony na pasku, które służą do odpalania IE oraz Outlook-a. Program robi też statystyki ruchowe i da się w nim ustawić taryfy - tym samym obserwować przybliżalne koszty połączeń GPRS - przybliżalne, bo nie wiem jeszcze jak zachowa się program przy zliczaniu "rozpoczętych" 100kB.... Jeden problem - program jest PŁATNY, ale "nie kosztuje" sporo..:)

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf

*

Offline Rade

• **
  • 102
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2003, 13:29:31 »
Sciągnałem traila GPRS Monitor... i muszę przyznać że jest bardzo fajny... z jednym małym problemem... a może to ja czegoś nie widzę w opcjach? Jak ustawić minimalną wielkość danych na 512 kilo (aktualna oferta w Idea) ?

*

Offline Daszek

• 257
    • 2oo
  • Sprzęt: BLOW-43Vbt, iPhone3g, htc sensation
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2003, 13:34:35 »
Ja sie przylacze, chcialem ustawic taryfikacje na Ere.
Moze mi ktos pomoc? Bo dla mnie terminy w programie sa troszku niezrozumiale.

*

Offline Rade

• **
  • 102
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 11, 2003, 15:07:34 »
A jaka jest ta tara w Erze, bo może pomogę... mój problem wynika z tego, że tam gdzie bym chciał wpisać 512, to podziałka kończy sie na 256 :( No i jeszcze jeden problemik... ten program mam wrażenie zlicza jednocześnie in i out, a w polskich taryfach zwykle rozliczane (i zaokrąglane) są one osobno...

*

Offline kanczug

• 19211
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 11, 2003, 17:07:57 »
No niestety on chyba zlicza to razem. Wydaje mi sie ze nie ma idealnego programu :(

Tutaj pole do popisu maja nasi programisci. Chetnie kupilbym program ktory pozwalalby na dokladne zliczanie kb.

*

Offline Rade

• **
  • 102
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 11, 2003, 17:12:06 »
No prawdę mówiąc ja też... taki prosty programik, robiący tylko to i dający się dostosować do polskich taryf :)

Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 11, 2003, 21:27:07 »
mialem programik, ktory zliczal osobno wyslane jak i odebrane dane. Dowiedzialem sie o nim okolo rok temu z PocketPage. Mysle, ze jakby w archiwum dobrze poszukac to bysmy go odnalezli :] pzdr

*

Offline kanczug

• 19211
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 12, 2003, 11:28:17 »
Ja slyszalem tylko o dwoch licznikach GPRS z prawdziwego zdarzenia:
- Spb GPRS Monitor
http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=5351

- All-locations GPRS Traffic Counter
http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=3964

Pierwszy program podoba mi sie bardziej szczegolnie dzieki tej sprytnej wtyczce do ekranu Today. Ale musze przyznac ze nie sprawdzalem mozliwosci drugiej aplikacji. Na powyzszej stronie pisze ze ma wiele roznych trybow taryfikacji... moze wiec pozwala zliczac osobno odebrane i wyslane dane.

*

Offline Rade

• **
  • 102
Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 12, 2003, 12:22:04 »
Testowałem All-location GPRS, i niestety też niezbyt odpowiada polskim warunkom (co prawda nie ma ograniczenia co do maksymalnej wielkości bloku do 256 kilo, można wpisać dowolną liczbę), ale też zaokrąglenia przy liczeniu kosztów robi to niestety z sumy

Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 14, 2003, 20:14:20 »

Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 14, 2003, 20:58:57 »
Czy IP Dashboard sluzy do pomiaru danych wyslanych i odebranych przez GPRS? Z tego co widze program ten jest narzedziem do sieci lokalnej....

Licznik do GPRS?
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 25, 2006, 01:12:02 »
witam

a ja mam pytanie czy nie dalo by sie tego zrobic uzywajac programu do podtrzymywania polaczenia gprs allways on ???
program sie zwie gb-soft tweak bodajze i ustawiamy zawsze on dla gprs
i w takim wypadku

NIGDY ALE TO NIGDY nie zaokragli nam paczki do 100kb
wiec programy jak w linkach wyzej spelnialy by swoje zadanie
czy nie mam racji ???

pojawia sie tu tylko proble co sie dziej przy rozmowie sms lub zerwaniu polaczenia z sieca czy w tych przypadkach telefon nie rozlaczy gprs mimio tego programu i ustawionej opcji allways ON w przypadku zerwania sygnalu chyba rozlaczy i zaokragli do rownej paczki 100 kb ale to przypade zadki wiec mozna pominac nie wiem tylko jak z sms i rozmowa przychodzaca bo to dosc czesto sie zdarza :)

jakies pomysly ?