Laptop jako zestaw głosnomówiący

• 4 Odpowiedzi
  • 4143 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Laptop jako zestaw głosnomówiący
« dnia: Październik 27, 2007, 02:18:31 »
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem SPV M3000 oraz laptopa z bluetooth. Kiedy tylko nabyłem laptopa od razu podłączyłem go do mojego MDA przez bluetooth i zadzwoniłem do kumpla, niestety dźwięk był okropny, nie mogłem się z nim dogadać. I tu mam do was pytanie: Czy istnieje jakiś sposób aby polepszyć jakość dźwięku? Może da się to jakoś przez WLAN zrealizować.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Laptop jako zestaw głosnomówiący
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2007, 11:56:30 »
To że coś się da zrobić, to nie powód, żeby to robić :) W przypadku PC i telefonu z BT to na prawdę bez sensu, żeby użyć PCta jako zestawu słuchawkowego. Lepiej jednak użyć słuchawki BT.
A co do jakości jako takiej to ona jest... po prostu telefoniczna. i tyle. Oczywiście zakładam, że rozmawiałeś przez słuchawki z mikrofonem, a nie głośniki - bo z tym to rzadko który komputer potrafi sobie poradzić z powodu echa (system redukcji echa w GSM jest przygotowany do pracy z obudową telefonu, albo słuchawką na ucho, ale nie do głośników i mikrofonu takich, jak w komputerze).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2007, 15:34:20 »
Gadałem i przez słuchawki z mikrofonem i przez głośniki i mikrofon wbudowany. Jakość nie jest telefoniczna jest o wiele gorsza, echa nie było, mam słuchawki do telefonu ale nie lubię przez nie gadać wygodniej gadałoby mi się przez kompa, telefon mógłby się gdzieś tam ładować a ja bym sobie gadał chodząc po sieci przez lapa, dodam że mam z kilkoma znajomymi nieograniczone połączenia za darmo i potrafimy gadać godzinami, dlatego tak mi zależy. Istnieje w ogóle jakiś sposób żeby polepszyć jakość? A może da się jakość przez WLAN?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2007, 20:15:12 »
WLAN nie nadaje się na transmisję głosu z rożnych powodów, więc nikt tego nie implementował.
A co do jakości, to może masz jakiś inny problem, np. z konfiguracją stosu BT na komputerze.
Do długiego gadania ja jednak polecam słuchawkę na BT.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline EnD

• 275
    • http://www.kuczok.net/
  • Sprzęt: Era G1, PSP Slim, Lark 35.5c
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2007, 23:40:39 »
WLAN nie nadaje się na transmisję głosu z rożnych powodów, więc nikt tego nie implementował.

no z tym przesadziłeś... a voip? Poza tym WLAN to nic innego jak technologia przesyłu danych, nikt nie broni po tym przesyłać rozmowę telefoniczną :]

a co do tematu:
owszem można przesyłać rozmowę po WLAN, ale programów ogólnodostępnych do tego nie ma. Jak masz pieniądze - masz wyjście z sytuacji, możesz zamówić w firmie informatycznej program dla ppc i dla pc ;) jednak czy te poświęcone pieniądze będą rzeczywiście tego warte?;]