Ładowarka samochodowa

• 3 Odpowiedzi
  • 1442 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ładowarka samochodowa
« dnia: Kwiecień 26, 2004, 15:31:33 »
Witam :)

Jako że oryginalne są dość drogie, a te tańsze zaś mogą dawać prąd max. ok. 1A pomyślałem sobie, że sam wykonam ładowarkę samochodową do mojego iPAQa 2210. Czy ktoś z Was dysponuje może schematem owego urządzenia, lub też opisem, jak to zrobić?

pozdrawiam
Deni

[Dodano: 2004-04-26 15:35:03]
Supersedes na forum nie działa ;) dorzucę więc tu jeszcze:
Oczywiście, przejrzałem archiwum, wiem mniej więcej czego mi potrzeba (stabilizatora napięcia przede wszystkim) i ... z opisu wydaje się to być proste. Mam jednak wątpliwości pewne, a brak jakiegokolwiek schematu (guglanie też nie pomogło) troszkę mnie niepokoi.
Z góry serdeczne dzięki za pomoc.

pozdr.
Deni

Ładowarka samochodowa
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2004, 17:56:39 »
tu nietrzeba schematow, wtyk do zapalniczki,kawalek kabla,wtyk do ipaqa (ew. tzw. jack jesli bedziesz korzystal z przejsciowki), noi stabilizator na 5V (ma 3 wyprowadzenia, jak go podlaczyc to sprzedawca powinien wiedziec).I to w sumie tyle, mozna zaserwowac jakis maly radiatorek na stabilizator.

Ładowarka samochodowa
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2004, 18:19:11 »
Tak mi się też wydawało, ale jakoś zbyt trywialnie to wyglądało. A tu, no prosze, surprise :)
Jeszcze jedno: jak wygląda polaryzacja: na "zewnątrz" wtyczki, czyli "jacka" jest plus czy minus? Rysunek na ładowarce sugeruje, że minus - dobrze odczytuję?
Dzięki za informację.

Pozdrawiam
Deni

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Ładowarka samochodowa
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2004, 18:43:09 »
Minus na masie czyli zewnetrznej oslonie. Srodek to PLUS.