Jak zabezpieczyc konkretny program przed wyrzuceniem go z PP

• 11 Odpowiedzi
  • 669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
Czy istnieje program, ktrory pozwala wymusic, aby w przypadku braku pamieci konkretny program nie byl przez system wyrzucany z pamieci tak jak to np. jest z task managerami.
Pytam dlatego, ze znalazlem super task manager-a ( moze o nim juz wiecie, tylko ja jestem taki do tylu), niestety w przypadku braku dostatecznej ilosci pamieci w PPC, zostaje on wyrzucony co skutecznie mnie pozbawia Task Manager-a. Ten  program to Magic Button

http://www.trancreative.com/mb.aspx
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline statyczny_egon

• **
  • 142
  • Sprzęt: ipaq 214, IPAD2, iP4s
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2005, 17:21:52 »
Witaj..
System automatycznie odrzuci instalację dowolnego programu ,o ile jego instalacja i uruchomienie spowoduje "niedobór" pamięci. Nie ma rady, coś musisz skasować,bądź przeinstalować na kartę pamięci programy nieuruchamiające sięz systemem. Czy MDA ma gniazdo SD??

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2005, 17:26:20 »
To nie o to chodzi. Zalozmy, ze mam uruchomiony program A. Nastepnie uruchamiam B,C, i D. Gdy probuje uruchomic program E, to z braku pamieci system wyrzuca program A, a ja chcialbym, zeby A pozostal, a wylecial B,C lub D.
Musi byc jakis sposob, tylko podejrzewam, ze to uruchamiany program musi wymusic taki tryb pracy. Ten post jest po to, zeby mnie ktos przekonal, ze sie myle :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2005, 17:44:49 »
Tez mi sie wydaje ze to ten program musi wymusic taki tryb pracy. Nie znalazlem aplikacji ktory pozwalalaby cos takiego ustawic dla dowolnego programu.

[Dodano: 2005-02-09 17:45:42]
Oczywiscie jest jeszcze systemowy rejestr, w ktorym cuda mozna robic ale nie wiem czy akurat jest szansa na cos takiego.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2005, 22:20:45 »
w wisbar advance jest taka funkcja... ja sam jednak uzywam MB i poradzilem sobie w ten sposob, ze odznaczylem opcje make the button close the window. zamykam po prostu recznie poprzez przytrzymanie ikonki i opcje close app.
m

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2005, 22:45:31 »
To brzmi bardzo ciekawie. Tylko..., ze ja nie mam takiej opcji. Mam zainstalowana najnowsza wersje 1.8. Sciagnalem ja wczoraj. Tam jest tylko lista wyboru, z ktorej mozna wybrac:

Smart/Minimize Active Window
Close Active Window

Rozumiem, ze ty masz tam wybrane Close, a przelaczasz sie za pomoca ionek na trayu ?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2005, 22:48:34 »
Cytat: mirek21
w wisbar advance jest taka funkcja... ja sam jednak uzywam MB i poradzilem sobie w ten sposob, ze odznaczylem opcje make the button close the window. zamykam po prostu recznie poprzez przytrzymanie ikonki i opcje close app.
m

Nie zrozumiales problemu. Nie chodzi o zamykanie aplikacji przez klikniecie w krzyzyk, ale o automatyczne zamykania aplikacji pracujacych w tle przez system operacyjny, gdy ilosc dostepnej pamieci RAM spada do niebezpiecznie niskiego poziomu.

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2005, 22:58:55 »
Ja wiem o tym.Czytajac post Mirka21 znalazlem inne rozwiazanie. Po prostu bede uzywal krzyzyka do faktycznego zamykania programow, a za pomoca ikonek przelaczal sie pomiedzy nimi. Bedzie to wymagalo przyzwyczajenia, ale w ten sposob zapobiegne sytuacji, ze system mi wyladowywuje MB a pozniej nie mozna go po prostu z braku pamieci w ogole zaladowac. Musze uruchamiac Start\Setting\Memory i wywalac zadanie reczne a tak po prostu pozamykam niepotrzebne a przelaczal sie bede za pomoca ikonek.
Moze z czasem znajde inne rozwiazanie. Szukalem poki co w PPC SDK, ale nie znalazlem. Zaowocowalo to jednak odnalezieniem sposobu zalaczania/wylaczania programowo BT ( to co robi program miniBT za $3.99 - wiec tyle udalo mi sie zarobic przez ten czas :) )

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2005, 23:35:33 »
To jak Ty sie uchowales do tej pory bez menadzera zadan :)

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2005, 23:44:31 »
Mialem i mam :)
Mialem OmegaOne BatteryPack i  bardzo mi odpowiadam. Niestety na mda compact zaczal mi dezorganizowac today-a bo znikal sam z siebie.
Za Twoja namowa wymienilem go na Pocket Plus, ale ten znowu nie pozwala ustawic, ze tapniecie w krzyzyk powoduje  wyswietlenie menu (jedynie close lub minimize) i ze za pomoca menu mozna zamknac tylko aktywny a nie dowolny program.
Szukam dalej.. MB i ... zas problem.
Chyba zaczne pisac wlasny ... :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2005, 23:51:28 »
Hehe :) Pisz pisz :)

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2005, 00:11:11 »
no faktycznie, cos mi sie pomylilo ;) chyba pozna pora i zmeczenie. ale ciesze sie, ze moja uwaga nie na temat jednak pomogla :)