koszt internetu po gsm?

• 19 Odpowiedzi
  • 1270 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ivone

• 26
koszt internetu po gsm?
« dnia: Grudzień 25, 2003, 09:27:31 »
Dostałam asus a620 (bez BT). Która sieć gsm da mi najkorzystniejszy dostęp do internetu? Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję za Państwa opinie. Ivone

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 25, 2003, 12:59:29 »
Najkorzystnieszy dostep daje Idea, ale tylko wtedy jak sie u nich kupi PDA i telefon. Wtedy za stala oplata mozna siedziec non-stop online.

*

Offline Ivone

• 26
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 25, 2003, 13:09:41 »
Panie Jakubie, uprzejmie dziękuję. Szkoda, że nie znaliśmy się wcześniej. Ivone

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 25, 2003, 13:15:10 »
Tak poza tym to ja sie nie orientuje niestety. Ale raczej Idea bedzie najtansza.

koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 25, 2003, 13:35:44 »
potwierdzam ze idea jest najtansz. podobno mozna dostać ta promcje bez zakupu pda lub notebooka ale nie wiem jak to dziala ja dostale i pda i nokie 6310i (dziala tylko przez bt, o irdzie mozemy zapomniec) ale is ok

koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2003, 18:54:49 »
Ivone - Ja tez mam tego Asusa :P Bardzo dobry pocket:D
            (Ipaq-owcy zaraz zaczna rzucac pomidorami:D)

*

Offline Ivone

• 26
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 25, 2003, 19:32:20 »
Panie Karolu, dziękuję z sympatią za Pańską proklamację. Wyczuwam w niej zawoalowany komplement wobec mojej skromnej osóbki. Ma Pan rację - my jesteśmy bardzo czułe na takie delikatne gesty zachęty. Ale co z moimi pytaniami???
Ivone

koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 25, 2003, 20:02:50 »
Ja niestety "nie znam się" na sprawie inetrmetu przez gprs....więc nie mogę pomóc:) (Sam korzystam wyłącznie z internetu stacjonarnego ...)

koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 25, 2003, 21:11:42 »
Ivone - na pytanko masz juz odpowiedz na razie GPRS Idea. Jak znam zycie za 2-5 miesiecy bedzie mial cos takiego Plus i Era. Jesli biega o GPRS to tyle w tym temacie na dzień dzisieszy. No chyba ze chcesz znać inne ceny to zapraszam na strony operatorow. Tam placisz za MB co najwyżej jakies  promoce ale np za 60 MB to 100 zł. :)

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 25, 2003, 21:29:38 »
Nie rzucać! Tylko nie w twarz :))
Szkoda Dziewczynko , że ten Twój wyścigowy PPC nie ma BT. Ja od czasu do czasu korzystam z GPRSu w Erze i robię to własnie przez BT bo to najwygodniesze. Do odbierania niedużej poczty, do GG do przeglądania stron wtedy gdy jest to konieczne to GPRS wystarcza. Ma on jedną POTĘŻNĄ przewage nad WiFi ... MASZ GO W KIESZENI! Ostatnio miałem sytuację podbramkową i potrzebowałem "szybkiego" dostępu do Internetu. Akurat byłem w okolicy Rynku w Krakowie gdzie, jak wiadomo jest siec WiFi. Wyciągłem karte WiFi, odpaliłem, znalazłem sieć ... ta nie działa bo to kawiarnia Noworolski i nie znam hasła, Era WiFi ... nie chce się skonektować, 123Krakow połączył sie, wyświetlił stronke z hasłem ... wklepuje hasło ... wisi! Myśli, nie łapie hasła a jestem przeciez w zasięgu, czas płynie, łapki marzną (- 8 st. Celsiusza) :terrified: iPAQ tez marznie a netu jak nie było tak NIE MA! :S
Wyciągnołem karte WiFi z iPAQa, odpaliłem BT w moim T610 10 sekun póxniej miałem Internet (GPRS) w iPAQu i mogłem się wreszcie połączyc przet TerminalServices do mojego serwera. Oczywiście szło to slamazarnie ale szło! Mogłem się spokojnie oddalic z Rynku w stronę ciepłego samochodu ;) mając Internet w kieszeni i mogłem spokojnie sprawdzic co słychac na moim serwerze, slamazarnie ale jednak :))
Tyle mam do powiedzenia na temat WiFi :ohreally:

Wszystko się działo w zeszły wtorek czyli 2 dni temu na krakowskim Rynku

*

Offline Ivone

• 26
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 25, 2003, 22:14:48 »
Bastiann, jestem przy Panu taka mala!!!
Dzięki, Spasibo, Danke schoen.
Ivone

*

Offline bastiann

• 919
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 25, 2003, 22:22:49 »
eeeeeeeee opowiadasz!
Popracujesz na swojej rakiecie przek kilka miesięcy i ... przerośniesz nasz wszystkich razem wziętych ;) czego Ci życzę na ten Nowy Rok! :))

*

Offline bastiann

• 919
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 25, 2003, 23:26:23 »
Ja kiedyś z powodzeniem połączyłem się przez HotSpot Ery w ich budynku, jak stałem w kolejce do kasy. Fajnie było ale bywam tam raptem RAZ na MIESIĄC. ;)
W PlusGSM jest HSCSD więc to jest jakaś alternatywa dla GPRSu natomiast w Erze nie ma takiej alternatywy i w Idealnej sieci też nie ma. GPRS ma to dobrego, ze nie trzeba się denerwowac o czas trwania połączenia choć pewnie HSCSD jest szybszy. W Erze opłata to mniejwięcej 0,49 pln netto za każde rozpoczete 100 kb
Pakiety:
  5 MB -   20 pln
20 MB -   52 pln
60 MB - 117 pln
po przekroczeniu pakietu 0,25 za każde 50 kb
Czy to dużo czy to mało?
Hmm... trudno powiedzieć. Wszystko zalezy od tego co przez ten GPRS chcemy "załatwiac". Napewno to takiego o sobie łazikowania po Internecie i odbierania dużysz załaczników w poczcie to drogo.
Wybór nalezy do Ciebie ;)

*

Offline najdmen

• 26
    • Najdmen.pl
  • Sprzęt: Nokia N95, Nokia e51, MDA PRO, MDA C3, IBM R61, HP NX500. I wiele innych ... :-)
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 14, 2005, 19:04:08 »
PLUS GSM, PAKIET 50 MB, KOSZTUJE 35 Ł. TRANSFER 512 B. POTEM ZA KA ZDE ROZPOCZĘTE 10 KB PŁACI SIE 1 GROSZ, REWELACJA. 59,78 100 MB Z TRANSFEREM 1024.

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2005, 10:05:50 »
W idei wykupiłem pakiet 5mb za 5 zł, wydaje mi się, że to dobra cena w porównaniu z tymi, które wymieniliście.

koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 15, 2005, 10:12:46 »
Cytat: Wicked
wydaje mi się, że to dobra cena w porównaniu z tymi, które wymieniliście.
zobacz daty :)) 2003rok ;P

*

Offline maciekmouse

• *
  • 74
  • Sprzęt: BlackBerry Bold
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 15, 2005, 10:55:25 »
Plus w swoich nowych taryfach biznesowych oferuje moim zdaniem najlepsze pod względem kosztów rozwiązanie. W Idei jest opcja ryczałtowa ale też dla businessu. Dla szybkiego transferu polecam technalogie EDGE. W Plusie działa wyśmienicie.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 16, 2005, 09:45:59 »
Jest na rynku pare opcji ryczaltowych (pare czyli 2 :P) jest licencja GPRS sprzedawana wylacznie firmom i tylko przez 2 sprzedawcow (cos ostatnio moglo sie pozmieniac wiec trzeba skontaktowac sie z nimi np. via GG i dopytac) http://www.bezkabli.pl/ oraz vobis przy czym polecam tzdecydowanie ta pierwsza firme.
Innym rozwiaznaiem jest specjalny abonament w erze niestety za AFAIR 70 zl dostajemy nedzne stawki na polaczenia a "darmowy" gprs tylko w godzinach nocnych (od 22 lub 23 do 7 rano jesli dobrze pamietam).
W tej chwili najfajniejsza oferte maja w taryfach biznesowych plus i idea IMHO (max profit i idea dla firm) - bez zadnych dodatkowych umow czy pakietow kasuja 10kB za 1 grosz netto. W ofercie tej najfajniejsza nie jest cena (1 MB za zlotowke netto) ale najlepsze z mozliwych taktowanie pozwalajace na dowolna ilosc polaczen bez obaw ze operator skasuje nas za sam fakt polaczenia (w Idei kiedys taktowali po 500kB czyli liczac up i download zlotowka leciala na starcie). przy dostepie mobilnym ma to szczegolne znaczenie - calodzienna sesja na GG (z wielokrotnym rozlaczaniem i resetami pocketa) kosztuje paredziesiat groszy a rozwiazanie podobne funkcjonalnie do BlackBerry Mail (technologia push) mozna sobie zrobic na czystym systemie z poziomu pocket outlooka (ustawienia sprawdzania nowej poczty co 5 min na przyklad) bez obaw ze po miesiacu przyjdzie rachunek na setki zlotych. Dodatkowo zarowno w Plusie jak i w Idei mozna wykupic pakiety danych w ktorych powinno wyjsc jeszcze taniej.
Reasumujac do GPRS na powaznie (uzywanie jako podstawowe lacze internetowe) polecic mozna wylacznie licencje GPRS warta kazdego wysilku z jakim moze laczyc sie jej zdobycie :P. Do prostego jednak bycia online wystarczaja "zwykle" taryfy .

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 16, 2005, 13:41:41 »
Dzwoniłem do Plus'a i powiedziano mi, że owszem, cena to 10 gr netto (taryfa maxProfit) za 100kB, ale nadal przy każdym rozłączeniu sesji kasują w kwantach 100 kilobajtowych. Tak, że nie jest tak zupełnie różowo.

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
koszt internetu po gsm?
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 18, 2005, 07:52:27 »
O qrde, rzeczywiście nie popatrzyłem na daty, mea culpa. Nie zauważyłem, że najdmen odświeżył takiego "trupa".