Konwersja DVD PocketPC

• 4 Odpowiedzi
  • 957 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Konwersja DVD PocketPC
« dnia: Kwiecień 20, 2004, 11:15:25 »
Witam,
opierając się na wskazówkach Jakuba K. (dzięki) próbuję odtwarzać pliki .avi na moim iPAQ 5450 + PocketMVP. Niby wszystko jesk OK, ale:
- niezależnie od ustawień kodeka i odtwarzacza w trakcie odtwarzania gubi 50% klatek;
- jeśli film ma 25 klatek/sek, to odtwarza ok. 13/sek, jeśli w czasie konwersji kodowałem połowę klatek (decimate by 2), to odtwarza 6-7/sek; więcej klatek = płynne odtwarzanie, ale większy plik;
- na powyższe zjawisko nie ma wpływu bitrate (próbowałem od 100 do 250) ani jakość ścieżki audio ani obrócenie obrazu o 90% w czasie konwersji;
- PocketMVP ustawienia: cache ok 6 MB, no AVI index;
- co ciekawe, przykłady ściągnięte z artykułu odtwarzają się bez gubienia klatek, ale potwornie się "zacinają".

Pomóżcie, bo przeszukałem już chyba wszytkie fora w necie i nie napotkałem podobnego problemu.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Konwersja DVD PocketPC
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2004, 16:35:00 »
A probowales kodowac przy pomocy tego darmowego programu ktory kiedys byl w newsie?

http://www.pdaclub.pl/view.php?str=konwersja&news_id=7940

Konwersja DVD PocketPC
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2004, 17:41:40 »
Próbowałem, nie działa, tzn. generuje pliki o zerowej wielkości, przynajmniej u mnie. Z witryny www.pocketmatrix.com pobrałem przykłady w formacie .ogm i sytuacja jest inna: liczba zgubionych klatek jest 1-5 (na kilka tysięcy), ale "płynność odtwarzania" to dla mojego iPAQa obce słowa. Próbowałem również na różnych wersjach PocketMVP - "zwykłej" i dedykowanej WM2003. Różnica jest taka, że "zwykła" wersja odtwarza bez zacinania, gubiąc klatki (w zasadzie wideo jest płynne pod warunkiem zakodowania 25 fps - faktycznie odtwarza ok. 12 fps), a dla WM2003 i gubi klatki i zacina się.
Trochę opiszę jak przyfotowuję pliki: SmartRipper'em kopiuję VOB'y z interesującym mnie tytułem, DVD2AVI - "ekstrakcja" audio (AC3), przygotowanie DUMB AVI kodekiem AVISYNTH; HeadAC3ache - konwersja AC3 do WAV; VirtualDub - ostateczna konwersja. Nieco na około, ale AVISYNTH pozwala kodować bezpośrednio z plików VOB co poprawia zdecydowanie jakość obrazu. Jakiekolwiek próby "skrócenia" tej drogi poprzez konwersję najpierw do PC-AVI i ponownie do PPC-AVI poza gorszą jakością obrazu (dwukrotna konwersja) nie przynosi poprawy sytuacji.
W końcu to chyba nie wina samego iPAQa? Poza tym problemem sprawuje się wzorowo (tzn. działa szybko, ale nie mam porównania, bo to mój pierwszy PPC, przedtem używałem Palma).

Konwersja DVD PocketPC
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2004, 13:32:19 »
Uzupełnienie:
wymieniony powyżej program nie chciał działać, po podawałem mu jako źródło plik bez audio. Z poprawnego źródła koduje, w WindowsXP odtwarza, ale na PocketPC zawiesza system, niezależnie od ustawień - wypróbowałem wszystkie.
Inna próba: VirtualDub, bez audio (więc mniejsze obciążenie procka w PPC) - bez efektu, nadal gubi klatki. To samo w mniejszych rozdzielczościach. Może to więc samo kodowanie wideo wysiada??
Moje ustawienia wideo: resize na 320X176 (film 1:1.85), rotate 90 st., compression: DivX 5.1.1 bez ustawień PRO, 2-pass, bitrate 150 (w miarę mały plik, dobra jakość).
Albo trzeba będzie mi przełknąc połowę zgubionych klatek, albo znajdzie się ktoś, kto wie w czym rzecz.
Ludzie, co jest grane !?!?

Konwersja DVD PocketPC
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2004, 18:12:43 »
Już wiem !!!!!!!! :) PocketMVP nie odtwarza ze strumienia wideo klatek B (to te, które powstają przy dwukierunjowym kodowaniu - bidirectional encoding). Wystarczyło wyłączyć opcję w kodeku i... 0 zgubionych klatek!! Innym sposobem jest wgranie nowego kodeka do PDA (wszystlo dokładnie opisane na http://www.corecodec.com - to oni teraz rozwijają projekt PocketMVP).