konfiguracja sieci przez wifi

• 12 Odpowiedzi
  • 1824 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 07, 2004, 03:37:29 »
Hey,
Posiadam Ipaq 5555 i notebook z karta wifi w tym samym standardzie.
Chcialbym te dwie rzeczy skonfigurowac tak, zebym mogl korzystac z polaczenia internetowego na Ipaqu  (siec podpieta do notebooka , do karty lan).
Druga sprawa to wymiana plikow pomiedzy nimi, sluchanie muzy z kompa przez wifi na Ipaqu, Activesinc, czy potrzebne jest dodatkowe oprogramowanie ?

Jesli ktos moglby to opisac w miare zrozumialym jezykiem, to bylbym wdziecznym.

Niestety nie udalo mi sie znalezc tego tematu na forum, wiec jesli slabo szukalem :) to z gory sorry.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 07, 2004, 07:38:10 »
Sprawa jest w sumie mało skomplikowana.
Ustawiasz na laptopie stałe IP 192.168.0.1 dla karty Wi-Fi
na iPAQ stałe IP 192.168.0.2.
i teraz pytanie jaki masz system, jeżeli Windows XP, to udostępniasz połączenie internetowe dla karty Wi-Fi i powinno śmigać.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2004, 01:29:42 »
Powinno, ale nie smiga, dokladnie tak zrobilem jak opisales wczesniej i klapa, system winxp

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2004, 08:14:33 »
Wazne, by wybrac identyczne IP jak mowil Wit.
Poza tym - niewiele napisales. Nie dziala, ale co ??
Jest polaczenie? Pingi dochodza?
Jak mamy Ci pomoc, jesli podales tak niewiele informacji?

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2004, 10:35:39 »
Nie wiem na ile konfiguracja PDA rożni się od PC, ale gdyby to byl zwykly komp to musialbyś jeszcze ustawić gateway'a i DNSy. Inaczej nie ma prawa działać.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2004, 13:09:28 »
Czyli jeszcze na iPAQ 192.168.0.1 jako gateway i DNS na iPAQ i powinno śmigać

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2004, 19:05:44 »
nie mylcie chłopaka
jak w jednej sieci sobie wyobrażacie działanie dwóch urządzeń o takim samym IP??

Konfiguracja na PC
IP: 192.168.0.1
Maska sieci: 255.255.255.0

Konfiguracja na iPAQ
IP: 192.168.0.2 (dwójka, piątka czy inna cyferka - to już bez różnicy)
Maska sieci: 255.255.255.0
DNS: 192.168.0.1 (bo serwerem dnsa jest dla ipaka jest pecet)
Bramka (gate) 192.168.0.1 - bo bramką do wyjścia na swiat jest ipaq

ale to tylko konfiguracja do "widzenia" się urządzeń

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 08, 2004, 21:47:19 »
A nie prościej tak:

1. W XP klikasz właściwości na karcie LAN (nie na WiFi !!!). Zakładka "Zaawansowane". Zaznaczasz "Zezwalaj innym użytkownikom...". Klikasz "OK". Po chwili Twoja karta WiFi w laptopie automatycznie uzyska adres 192.168.0.1.

2. Klikasz właściwości na karcie WiFi. W zakładce "Sieci bezprzewodowe" klikasz "Dodaj". Podajesz SSID, np. ADHOC. Zaznaczasz "To jest sieć typu ad-hoc...". Wybierasz szyfowanie na "Wyłączone", uwierzytelnianie "Otwarte". Klikasz "OK" i łaczysz się ze stworzoną siecią.

3. W Palmtopie wykryje nową sieć sam i SAM sobie przyzna adres IP. Mi ti zawsze śmiga, niezależnie od palmtopa :).

Jeśli chodzi o pozostałe kwestie, to w wielu programach wpisujesz "\\192.168.0.1\" i już możesz przeglądać udostępnione zasoby laptopa.

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 09, 2004, 04:17:08 »
hey
zrobilem tak jak napisal rawco i zaczelo chodzic, co prawda za ktoryms razem po resecie ale jest (dzieki)

Nie udalo mi sie jednak przegladac plikow z pda na laptopie, weszlem w file explorer wpisalem nazwa kompa/adres ip ale nie mogl sie polaczyc

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 09, 2004, 09:05:02 »
Rozumiem ze kliknales w ta ikonke pierwsza od prawej na dolnym pasku file explorera i tam wstukales nazwe? Jesli tak to moze firewalla masz? Albo nie udostepniles zasobow na PC?

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 10, 2004, 00:14:43 »
Wszystko juz dziala oki, wielkie dzieki, problem z udostepnieniem zasobow z laptopa polegal na zle wpisanej sciezce dostepu, ale jest juz oki.

Ktos z Was sie orientuje w takiej sytuacji.

Mam lacze z Comcast (to w stanach)
Moj ISP przyznaje mi moj prywatny adres IP , 67.177.X.X na podstawie Mac adresu karty sieciowej, bynajmniej tak zauwazylem bo tylko z ta karta przydzielaja mi Ip, jak zmienilem na inna to klapa.

I teraz tak sie zastanawialem bo mam w domu Access pointa z routerem Linksys i chcialem podlaczyc najpierw swoj router kablowy (bo to lacze na kablowce 3mbity)
do Access pointa i to wyslac w eter do swojego laptopa i Pda, ale jak kazde urzadzenie access point tez ma swoj mac adress, i teraz pytanie, czy da sie to obejsc, zeby access point uzyskal Ip ? pewnie marne szanse, ale dzieki za odpowiedz.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 10, 2004, 02:54:15 »
Cytat: rafii
I teraz tak sie zastanawialem bo mam w domu Access pointa z routerem Linksys i chcialem podlaczyc najpierw swoj router kablowy (bo to lacze na kablowce 3mbity)
do Access pointa i to wyslac w eter do swojego laptopa i Pda, ale jak kazde urzadzenie access point tez ma swoj mac adress, i teraz pytanie, czy da sie to obejsc, zeby access point uzyskal Ip ? pewnie marne szanse, ale dzieki za odpowiedz.
z tego co pamietam to w linksysie WRT11 a przypuszczam ze takowy posiadasz da sie ustawic MAC'a - czyli po prostu ustwaiasz mu adres MAC taki sam jak ma twoja karta sieciowa i na pewno zadziala (no wiadomo ze jeszcze musisz ustwic interfejs od strony radiowej i NAT)

a poza tym to:
RTFM ;)
to na prawde nie boli...
a wszystko tam jest

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 10, 2004, 11:21:20 »
A mi sie zdaje ze jak zadzwonisz do dostawcy internetu i powiesz ze chesz zmienic mac adres na ten z routera to nie bedzie problemow.