Klawiatura do Mio 168

• 16 Odpowiedzi
  • 572 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klawiatura do Mio 168
« dnia: Grudzień 08, 2005, 01:53:21 »
http://allegro.pl/show_item.php?item=75942067 - znalazlem taka klawiaturke do mio 168. Dosc atrakcyjna.
Moze ktos uzywa takiej i moze cos o niej powiedziec? Jak z funkcjonalnoscia?
Tylko zastanawiam sie jak gdy chcialbym korzystac z internetu przez irde w jaki sposob to zrobic?

*

Offline frijerz

• **
  • 104
  • Sprzęt: ASUS 696
Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2005, 19:57:24 »
Mam te klawiaturke ale jeszcze z niej nie korzystalem bo Mio jest w serwisie (gniazdo) Wyglada super! Ale brak mi mozliwosci podlaczenia do komputera i zasilania, a moze ktos ma jakis pomysl jak to zrobic?

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2005, 20:08:04 »
Ja posiadam mio 336 i tą klawke jest fajna, ale musiałem poprzekladac kilka klawiszy :) bo ma układ francuski. Irda mi dziala jak jest podpieta klawiatura juz nawet próbuje zrobic irde przez światłowód bo irda jest u gory i bym musial trzymac tele w powietrzu.

[Dodano: 2005-12-08 20:08:58]
acha nie dziala dobrze z mwriterem poprostu nie ma żćńąęł itp

*

Offline frijerz

• **
  • 104
Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2005, 20:34:54 »
Jak ja kupowalem to w opisie tez bylo ze francuska, ale dostalem "normalna"  i nie musialem nic przestawiac
Fryta a nie myslales o podlaczeniu rownoczesnie klawy do Mio i Mio do kompa i zasilacza?

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2005, 07:15:37 »
To dziala ta irda czy nie? :)
Telefon lezy na biurko a palm jest wpiety w ta klawiaturke?
Bo sie zastanawiam wlasnie i klikne zarac kup teraz tylko rozwiejce mi te watpliwosci :)

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2005, 11:38:34 »
no zeby irda dzialal to musi byc nacelowana w irde w telefonie chyba logiczne prawda. A co do frijerz to nie robilem nic w ten sposob bo nie wiem czy pda obsluguje coma razy 2 czyli klawiature i kabel za jednym razme. jesli ci sie udalo to daj znac jak dziala i sposob podpiecia. Ps mowimy o klawiaturze podpinanej pod gniazdo w dole PDA nie na iRDA

[Dodano: 2005-12-09 11:41:14]
co do zasilania to z lewej strony jest gniazdo do podpiecia zasilacza

*

Offline frijerz

• **
  • 104
Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2005, 12:56:26 »
@Fryta: tak, mam na mysli podpiecie klawy i kabelek USB razem, pod gniazdo w dole PDA.
W Mio zasilanie idzie przez to gniazdo w dole PDA, tym bardziej zalezy mi zeby takie polaczenie wykonac, i miec PDA podlaczone do kompa, zasilacza i klawiaturki. Moze ktos juz zastanawial sie na taka mozliwoscia?
Wg mnie powinno to tak wygladac:

[---]                    - gniazdo w PDA
             [---]-------[=        - jakas przejsciowka z kabelkiem USB
             [---]                    - gniazdo w klawiaturce

Przejsciowka to gniazdo z wtyczka i kabelkiem zalaczana pomiedzy PDA i klawiaturke. Ale czy bedzie dzialac w  ogole?

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2005, 16:54:51 »
hm nie wiem jak to jest z kablem pda<>pc ale ten kabel to chyba dalo by sie zrobic. ale zamiast przejsciowki lepiej rozkrecic gniazdo klawki i dolutowac pare kabelkow i po krzyku. Nie jestem pewien czy to nie bedzie sie gryzlo z klawiatura. nie jestem az tak obeznany w pda mam go dopiero pol roku. pozdro

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 12, 2005, 12:25:29 »
Co do tej przejściówki to szkoda troche kasy, bo wtyk kosztuje jedne 25zł + przesyłka, śmieszne bo za taką cene można nabyć cały kabelek :) No i do tego jeszcze gniazdo. Co do wtyku to znalazłem tylko jeden w internecie za 25zł, szukałem w sklepach elektronicznych tego 22pinowego wtyku, ale niestety nic, ani w Koninie, ani w Poznaniu wuiec kupno gniazda bedzie jeszcze trudniejsze. Ja jednak bym pomotał z lutownicą i dolutował bym sobie jakąs małą wtyczke cos w stylu ps2. i do tej wtyczki zrobił bym kabelek usb. nie wiem czy ci sie to podoba ale mi nie wiec zdecyduj.

*

Offline frijerz

• **
  • 104
Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2005, 17:10:02 »
No wlasnie mi sie nie podoba kabelek na stale polaczony z klawiaturka, dlatego lepszy wydaje mi sie pomysl z przejsciowka (pomijam koszt). Ale miedzyczasie obejrzalem sobie dokladnie klawiaturke i zauwazylem, ze z lewej strony ma gniazdo zasilania! (w Mio nie ma oddzielnego gniazda dla zasilacza) wiec korzysc jest taka, ze PDA moze sobie stac w klawce i ladowac sie.

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 13, 2005, 19:22:44 »
Dołącze się do rozmowy, jak uruchomicie polskie znaki, to podpowiedzcie coś bo ja walcze z tym i juz nie mam sił. Ale ogólnie klawiaturka bardzo fajowa.

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 14, 2005, 11:39:33 »
ja najpierw musze dostac wtyczke po bo chce zrobic to troche inaczej, a mianowicie. ja pda uzywam podczas nieobecnosci w domu. i tam neta biore z komorki przez GPRS ale jest mały problem moje mio raczej nie obsluzy dwuch urzadzen na com. Wiec jak wspomniałem wczesniej staram sie to zrobic przez swiatłowód irda z komorki do irda z PDA. Zapytacie pewnie czemu światłowod? Bo irda w Mio jest u góry i bym musiał kłaść fona jakoś dziwnie lub trzymac w powietrzu. wiec pomyslalem ze zrobie to swiatlowodem tylko teraz zostaje fakt ze trzeba bedzie dobry kąnt miec( to sie dowiedziałem od kogos juz nie pamietam, z tym koątem) wiec wydaje mi sie to fajniejszym pomusłem jezeli ktos chce uzywac tez z PC tego to mozna kupic irda na usb i podpinac do tego swiatłowodu jakos pomyslec mozna. oceńcie sami. a co do polskich liter to nadal jest problem, narazie sie nie bawie bo juz mnie to meczy, i nie chce mi sie tego robic.

*

Offline frijerz

• **
  • 104
Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 14, 2005, 13:03:33 »
To chyba najlepszy pomysl, zeby sie polaczyc przez IRDe, dam se spokoj z kabelkiem skoro mam juz zasilanie Mio przez klawiaturke, tyle ze musze zmienic irde bo ta co mam jest do %#@#$^@$ (BW620).
A co do polskich liter na razie nic nie wiem, bo nie mam jeszcze mio, prawdopodobnie w tym tygodniu wroci z serwisu po wymianie gniazda :( Uwazajcie na to, bo kosztuje to lacznie z przesylka 170 zl

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 14, 2005, 14:53:44 »
A mozesz napisac to prosciej fryta008 ?
Co jest mi potrzebne aby nie trzymac telefonu w gorze gdy on zjaduje sie w klawiaturce a chcialbym korzystac z netu poprzez gprs
Korzystam na dzien diesiejszy z 6310i

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 14, 2005, 16:25:46 »
Kupic palmtopa ktory ma Bluetooth i laczyc sie z telefonem przez BT (Nokia 6310i ma Bluetooth na pokladzie).

Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 14, 2005, 18:56:45 »
to tez dobre roziwazanie kolego Jakubie :)
"Ale darowanemy koniowi nei zaglada sie w zeby" dostalem mio od mikolaja wiec nie mozna go sprzedac :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Klawiatura do Mio 168
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 14, 2005, 19:11:54 »
No to pozostaje proba polaczenia tego kablem szeregowym. Nie wiem czy Mio posiada obsluge polaczen RS232 na gniazdku synchronizacyjnym. Jesli tak to potrzebujesz kabel szeregowy do Mio + kabel szeregowy (jesli istnieje) do Nokii + adapter (przejsciowka) null-modem.