Kilka pytań o pocketach - prostych

• 16 Odpowiedzi
  • 2192 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 12, 2003, 02:48:17 »
Ostatnio miałem okazję poznać palma i chciałbym zakupić sobie taki sprzęcik. Ponieważ nie znam się w temacie nic a nic, więc prosiłbym o kilka wyjaśnień co do pocketaPC:
1) Na jaką platformę jest więcej softu darmowego Palm czy winCE? co lepsze?
2) Jeśli Pocket to z jaką ver sys. aby przynajmniej większość softu działała.
3) Ile ramu jest teraz wertością przeciętną, (jaki proc)?
4) Pocketa potrzebuje głównie do pracy. Baza danych klientów, spotkania, Excel, mapa(nie koniecznie z gps), ale w wolnym czasie chętnie bym pomęczył jakąś gierkę. Dobrze żeby była vibra i odtwarzacz mp3. Macie jakąś propozycję?
Liczę raczej na subiektywne odpowiedzi w stylu, "raczej sobie odpuść ten model, bo..., a zainwestuj w ten, bo..." niż suche cyfry. Szukałem w archiwum, ale ciężko jakieś podstawy znaleźć.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź cierpliwym :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2003, 08:08:55 »
1. Niby Palm ... ale na Pocket PC tez jest bardzo duzo

2. Pocket PC 2002 albo Pocket PC 2003 ktory juz niedlugo wchodzi na rynek

3. Procesor przecietny to Intel X-Scale PXA250 400MHz, ale palmtopy z CPU Intel StrongArm 206MHz chodza rownie dobrze jesli nie lepiej ... (poszukaj sobie na forum wyjasnienia, pisalem o tym juz kilka razy)

RAM przecietnie to 64MB - Pamietaj ze to jest pamiec operacyjna i jednoczesnie obszar dyskowy. Wystarcza do wieszkosci zastosowan, a zawsze mozesz dokupic karte pamieci.

4. Napisz do jakiej kwoty chcialbys go kupic ... bo teraz to naprawde trudno cos polecic. No i napisz czy to ma byc Allegro czy sklep.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2003, 10:29:25 »
ad 1) Dla obu platform jest już porównywalna ilość wartościowych aplikacji darmowych, chyba że ma się jakieś szczególnie udziwnione wymagania - wtedy jest większa szansa znalezienia czegoś dla palma. ;)

Obecnie jedyny Pocket PC z vibrą, to hp iPAQ 5450, czyli top-hi-ultra-end model firmy, zatem nie wiem, czy jest sens, aby ta funkcja była decydująca przy wyborze palmtopa, chyba że oczywiście cena nie jest tutaj problemem i chcesz się tylko do tego urządzenia ograniczyć. :)

Proponuję Dell Axim X5 - bateria wystarcza na długo, jest slot CF, więc w każdym momencie będziesz mógł dorzucić moduł GPS bez dokupywania specjalnych akcesoriów, ponoć dobry dźwięk na słuchawkach. Ponadto możesz trafić na model z PXA255, czyli jakieś 30% szybszy. Zresztą wkrótce już nie będzie palmtopów z PXA250, gdyż PXA255 jest po prostu nowszą, ulepszoną wersją tego układu.

Ot, moje trzy grosze. :)

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 12, 2003, 10:35:47 »
chciałbym kupić jak najtaniej, więc pewnie bedzie to sprzęt używany z allegro. Całe kupowanie zaczęło sie od tego, że znajomy dał mi Cassiopeie A20G z wince2.0 i byłoby ok, gdyby nie fakt, że to niemiecka wersja (ehhh). Ile wydać? Pasowało by mi wydać tak do 500zł, ale generalnie budżet nie ma ograniczeń jeśli przekonam się.
Jestem z Sosnowca również, więc jeśli masz jakieś sprzęty do sprzedania lub prezentacji to chętnie się dogadam. nr gg: 455550
pzdr

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2003, 11:23:37 »
Niestety nie mam :) A do 500zl to ciezko bedzie kupic cokolwiek na Pocket PC 2002. Za niecaly 1.000zl moze kupisz np. iPAQa 3660...

[Dodano: 2003-06-12 11:40:07]
Tzn do prezentacji to moze by sie cos jeszcze znalazlo ... ale tak jak mowie ... nie kupisz tego do 500zl

*

Offline astved

• **
  • 137
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2003, 11:55:50 »
pozostaje kupić jakiś przestarzały model palm, czarnobiały z procesorem 33mhz :( np. VX. Ja tam dałbym sobie spokój i zbierał dalej pieniądze. Kupno Ipaq 3660 za 1000zł, używanego to jest jakaś decyzja, ale dokładając ok 200zł można już dostać nowego Dell Axim 300mhz, z bardzo porządną baterią.  

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 12, 2003, 12:40:49 »
Albo lepiej H1915.
Malutki i lekki.
Cena nowego 1350zł w tym polska lokalizacja systemu.
Używany komputer PPC to komputer z wydrenowaną baterią więc nie wiem czy bym się zdecydował pchać w ten biznes.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2003, 12:45:10 »
A może DOT320 :)

Za: cena ok. 750 zł na Allegro (nowy), system wince .NET, slot CF II

Przeciw: Mało programów typowo pisanych pod .NET, można uruchamiać soft z PPC, ale trzeba się trochę pomęczyć

To tak na szybko, po więcej informacji zapraszam na inny wątek na tym forum :)

Generalnie jakiego byś nie kupił, zawsze to przydatne urządzenie....

Pozdrawiam
F.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 12, 2003, 15:52:07 »
A może używany Loox? Najlepsze wyposazenie za jego cene (cf, sd bluetooth) , napewno jest jeszcze na gwarancji (2 lata) i myślę, że cena też będzie całkiem zjadliwa ;)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 12, 2003, 20:28:32 »
kaRul - jeszcze jedna rzecz - do pocketów z małymi bateriami (wszystko co nie jest ipaqiem 3950 i wzwyż, nie jest aximem, jornadą 56x czy looxem) musisz doliczyć jeszcze sobie wagę ładowarki, bo każdy dłuższy wypad implikuje jej obecność w plecaku ;)

Nie polecam używanych iPAQów 36xx z allegro, bo może i są sprawne, ale już krążyły pogłoski, iż nie będzie dla nich upgrade do Pocket PC 2003, poza tym mają słabą baterię (chyba że właściciel wstawił 2000mAh w specjalistycznym sklepie, zajmującym się przeróbkami ;) ), żadnych slotów (każde rozszerzenie wymaga plecków) i dobre były dwa-trzy lata temu może. ;)
Jeśli wytrzymasz, to pozbieraj pieniądze na Axima lub coś podobnie wyposażonego, w każdym razie ważne, aby miało baterię pojemniejszą niż 1300mAh.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 12, 2003, 22:33:37 »
Zajrzyj na giełdę na tym portalu. Jest do kupienia iPAQ h1910 za tysiąc PLN. Uważam, że jest to bardzo dobra cena. Jego europejski odpowiednik (h1915) kosztuje u nas 1650 zł (1350 + VAT). Oszczędzasz kupę kasy, a jak Ci się znudzi lub przestanie wystarczać, to go sprzedasz tracąc bardzo niewiele (a może nawet nic).

Niby ten model ma procesor 200 MHz, ale po podkręceniu go darmowym programem TurboTray do 333 MHz śmiga jak złoto. Poza tym ma wspaniały ekran i jest najmniejszym palmtopem z Pocket PC na pokładzie. Jego wadą jest brak możliwości korzystania z kart CF, no ale z tym da się jakoś żyć. Kupiłem taki model żonie i nadal mnie on zachwyca, mimo iż sam używam LOOX-a.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2003, 00:06:58 »
Jakub Kańczugowski napisał:

RAM przecietnie to 64MB - Pamietaj ze to jest pamiec operacyjna i jednoczesnie obszar dyskowy. Wystarcza do wieszkosci zastosowan, a zawsze mozesz

heheh jak to 64 wyliczyłeś jako przeciętne :) 64 to masz a są modele 16, 32,48 i 64 (w rodzinie ppc2000-ppc2002)

Każda z tych wartości, to mało.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2003, 00:16:12 »
No zapomniales o 128MB w nowej Toshibie i nadchodzacym iPAQu :)

A liczba 64 jest przecietna bo chyba najczesciej obecnie wystepuje...

[Dodano: 2003-06-13 00:17:33]
Wcale nie malo ... zalezy do jakich celow Pocket sie wykorzystuje... jak glownie MP3 to pewnie ze malo. Ale do zwyklych zastosowan (czasem jakas gierka, PIM, edytor tekstu, internet ... itd jest akurat).

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2003, 00:24:58 »
Ja jednak tak jak i Fallstart polecalbym Ci DOT320 - za najlepsza cene dostaniesz sprzet najlepszej klasy (po wiecej inf. zapraszam do watku o DOT320). A jesli chodzi o oprogramowanie to na pewno bez problemu uruchomisz ktoras z wersji (lub odpowiednik) tego co Cie interesuje (jest tego tyle, ze cos zawsze dziala, a czesto duzo wiecej niz cos). No i przedewszystkim slot CF do rozbudowy (pamiec, akcesoria), swietna matryca TFT, lekki (150g !!), a za Win.NET 4.0 napewno przemawia fakt tego, iz jest on praktycznie identyczny jak Windows z biurkowych komputerow, do tego funkcjonalny i bardzo szybki (sporo szybszy niz PPC 2002).

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2003, 01:12:18 »
No tak ... moze i jest szybki i przypomina normalnego Windowsa ... ale ma tez pewne minusy ... m.in. ta zabawa z aplikacjami by je uruchomic. Jesli ci to nie przeszkadza to spoko, ale jesli nie chcesz sie martwic ze cos nie bedzie chodzic to przemysl swoja decyzje. No i z tym przypominaniem Windowsa tez jest troche nie fajnie ... 2 x tap (podwojne klikniecie w ikone by uruchomic program) ... no ale to glownie dla kogos przyzwyczajonego juz do "zwyklego" PDA :)

*

Offline ArekN

• **
  • 121
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 13, 2003, 11:29:25 »
Z własnego doswiadczenia wiem ( bo mam) że strasznie pasowałby tutaj ERA MDA ( XDA ) , PPC 2002 , oprócz twoich oczekiwań ma jeszcze telefon GSM z GPRS
Na temat innych się nie wypowiadam bo nie znam , a MDA mam i pomimo jego kilku małych wad jestem coraz bardziej zadowolony

POZDRAWIAM

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 14, 2003, 18:46:48 »
A ja proponuję jeszcze zrobić sobie szybką statystyke i wyliczyć, z ilości postów, z którymi modelami PPC jest najwięcej problemów, które sie najczęściej psuja. Wiem, że ilość userów poszczególnych modeli jest różna ale jeśli kilka razy sie powtarza na forum problem z jakimś konkretnym modelem to chyba może jednak o czymś świadczyć.  Wydaje mi się iż mimo że iPAQ jest omalże wzorcowym przykladem PPC to jednak dość często pojawiają się posty związane z ich awariami różnego rodzaju. Myślę, że przy wyborze nowego PPC warto wziąść pod uwagę taką niestety negatywną statystykę.