Karta SD, PDA widzi a czytnik nie. dlaczego?

• 12 Odpowiedzi
  • 1085 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 09, 2006, 18:47:17 »
Witam

Mam MIO A701 do tego dokupiłem Kingstona SD 2GB, po zakupie włożyłem w pierwszej kolejności do MIO. Po jakimś czasie postanowiłem włożyć kartę do czytnika w Laptopie. Komputer kartę widzi ale nie można jej odczytać, formatować, przeglądać katalogów ... itp.

Co jest nie tak?

Dodam że czytnik w komputerze jest dobry bo inne karty, naprzykład z aparatu SD 512MB czyta.

*

Offline lordJim

• 260
  • Sprzęt: XDA IIs+SD 2GB, wm5,Nokia N73 Destinator 7/6.1, TT6
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2006, 19:03:06 »
a nie dorzuciłeś przypadkiem jakiegoś "dopalacza" do swojego mio??? :)
..Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy....    ;o)...

*

Offline dest

• **
  • 235
  • Sprzęt: a701 i k800i
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2006, 01:01:58 »
ja tak mialem ale z karta xd od aparatu czytnik widzial ale dalo sie tylko wejsc i zawieszal a jak odpalalem przez aparat to wszystko dzialalo ok. tez nie znalazlem wytlumaczenia na to. na szczescie karta goodram 2gb slc x100 dziala mi bez problemu w mio a701 i w czytniku :)
a701

k800i

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2006, 10:32:47 »
Żadnych dopalaczy.
A co miałeś na myśli?

.
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2006, 12:13:43 »
Ja niestetety tez tak mam ze swoim kingstonem 1GB - w palmtopie dziala a w czytniku z laptopa pojawia sie komunikat, ze karta jest niesformatowana. Poleglem i przestalem sie tym zajmowac

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 10, 2006, 17:09:04 »
No to fajnie że dopiero teraz dowiaduję się takich "nowinek" o Kingstonie... w poprzednim tygodniu zamówiłem taka kartę - i jeśli bedą z nią takie problemy jak u Was - to porażka na całej linii...

Szkoda że nikt tego nie napisał w tym temacie :( :
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43387
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 10, 2006, 21:34:51 »
arczi wyluzuj :)
Mój kingstonek 1GB działa w czytniku i to takim hmm raczej mało światowej klasy. W odróżnieniu od poprzedników nie podłączam go jednak do laptopa a do zwykłego kompa z Win98.

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 10, 2006, 22:07:34 »
Ja mam 2GB miniSD. W moim G500 dziala bez problemu. W iPAQ 4150 po uzyciu adaptera na SD dziala ok. Przy użyciu przejsciówki SD -> USB działa ok. Ale sama z adapterem SD w notebooku (nówka sztuka) nie jest widoczna - z tego co rozmawiałem z support HP to czyta on do 1GB karty (istna parodia bo iPAQ'a miałem od 2.5 i on czyta bez problemu 2GB :)))

W.
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 10, 2006, 22:27:43 »
moj kingstone 1gb tez dziala bez problemu w ppc, i trzech roznych czytnikach ;)   imo albo cos jest nie tak z konkretnym typem karty, albo czytniki jakies sowieckie :mysli:
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
Re: .
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2006, 09:14:55 »
Cytat: "Ricky_Fernando"
Ja niestetety tez tak mam ze swoim kingstonem 1GB - w palmtopie dziala a w czytniku z laptopa pojawia sie komunikat, ze karta jest niesformatowana. Poleglem i przestalem sie tym zajmowac

Trzeba bylo najpierw sformatowac karte w czytniku/PC, a dopiero pozniej zaczac jej normalnie uzywac.

Pozdrawiam
julek

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 11, 2006, 09:30:11 »
eee, to już nie te czasy kiedy się kupowało niesformatowane nośniki

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 11, 2006, 10:08:36 »
killcabbie, Yelayon - dzięki za słowa otuchy... a ja wciąż czekam na ta kartę... już drugi tydzień :O~ . Bardzo mnie interesuje jak mój egzemplarz h4150 ją przyjmie... bo coś czuje że z tymi kartami to sprawa bardzo losowa - i jakakolwiek próba generalizacji tylko w części przypadków okaże się słuszna.
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 11, 2006, 23:25:37 »
Cytat: "siwytd"
moj kingstone 1gb tez dziala bez problemu w ppc, i trzech roznych czytnikach ;)   imo albo cos jest nie tak z konkretnym typem karty, albo czytniki jakies sowieckie :mysli:

Czytniki Kingstona TravelLite (byc moze i inne) maja problemy z zapisem kart HS (x50 1GB, 2GB). Przyczyna - problemy z komunikacja pomiedzy chipsetem czytnika i kontrolerem pamieci. Podobno za miesiac ma sie ukazac nowa wersja czytnika pozbawiona bledow. Z dostepnych na rynku podobno niezawodne sa ITec.