Karta SD contra MMC...

• 10 Odpowiedzi
  • 2063 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MarcinW.

• 716
Karta SD contra MMC...
« dnia: Wrzesień 02, 2002, 14:18:26 »
To czym one się faktycznie różnią, pomijając knefel do blokowania zapisu. Chodzą na tych samych gniazdach a różnica w cenie jest dość znaczna...

*

Offline MaCC

• 26
Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2002, 14:53:51 »

Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2002, 15:44:29 »
generalnie SD jest mniejsze, szybsze, pojemniejsze i robi się co raz bardziej powszechne
do tego zabezpieczenia kryptograficzne no ale to już inna bajka

*

Offline MarcinW.

• 716
Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2002, 16:00:03 »
Niezły tekst. Właściwie to wyjaśnił chyba wszystkie moje wątpliwości co do jakości nośników, szybkości owych i ich przydatności.

Póki co, dzięki.
Pozdrowienia.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2002, 13:23:52 »
No właśnie... Ciekawostka z tym 1-bitowym slotem SD w iPAQ 3870. Czyli jednak mimo wszystko jest szybciej z kartą SD niż MMC. :) Ja mam SD Kingston 128 MB i nie mam żadnych problemów z "zacinaniem się" odtwarzanych z karty plików mp3 nawet o największych strumieniach danych. Czyli jednak warto wsadzać kartę SD zamiast MMC...

Jest jeszcze jedna podstawowa różnica między MMC a SD - mianowicie maksymalna pojemność. MMC są produkowane w maksymalnej pojemności 128 MB za to SD dojdzie do 512 MB. Już są przecież karty SD 256 MB. Tylko czy taką większą niż 128 MB kartę zauważy np. iPAQ 3870? Czy ktoś to już sprawdzał?

Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2005, 16:45:10 »
chciałbym sie dowiedziec czy karta SD pasowałaby do siemesna sl45i?

*

Offline kleczu

• 384
Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2005, 16:54:58 »
Cytat: antek88
chciałbym sie dowiedziec czy karta SD pasowałaby do siemesna sl45i?

Siemens SL45 / 45i nie obsługuje kart SD
Pozdrawiam

*

Offline BOjaS

• **
  • 113
    • www.bojas.za.pl
Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2005, 18:49:04 »
z tego co wiem to "zwykle" telefony teraz obsluguja tylko karty mmc i mini poniewaz sa o polowe mniejsze... moze teraz ktos sie wypowie apropo kart bo te wczesnijesze posty troche przestazale sa

czy karty mmc teraz nie sa bardziej mobilne? czy zmienilo sie cos w tych kartach? zadalem podstawowe pytania dla tych co sie naprawde znaja...

bo dla mnie np nie ma zadnej roznicy a w tym momencie bym wybral mmc bo pasuje do wiekszej ilosci urzadzen jak sd bo jest po prostu za gruba...

wiec czekam na wypowiedz kogos kto sie zna zebym mogl zmienic swoje zdanie albo potwierdzic swoje

Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 04, 2005, 22:00:31 »
SD ma jedną wieeeeeelką zaletę. Mechaniczny przełącznik umożliwiający zabezpieczenie przed skasowaniem lub nadpisaniem danych.

Pozdrówka !

*

Offline BOjaS

• **
  • 113
    • www.bojas.za.pl
Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 05, 2005, 00:53:34 »
nom to jest racja... jak mialem mda 1 to kilka razy zdazylo mi sie ze z nieznanych powodow pliki zmienilu sie w kwadraciki ktorych nie mozna bylo odczytac po zablokowaniu nic takiego sie nie dzialo...

*

Offline cin2000

• 509
Karta SD contra MMC...
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 05, 2005, 17:02:02 »
w MDA Compact też mi się zrobiły kwadraciki na karcie MMC. Na SD (nie zabezpieczonej przed zapisem) nigdy. A propos "większej użyteczności" karty MMC, to spróbuj ją włożyć do aparatu foto, to zobaczysz, jak bardzo różni się prędkością zapisu od SD. Do aparatów się MMC po mojemu zupełnie nie nadaje. Jeżeli nie używasz cyfrówki i masz sporo czasu na kopiowanie z kompa na kartę jakichś większych plików, to faktycznie, może MMC jest jakimś wyjściem.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."