karta microSD przerwa podczas formatowania

• 10 Odpowiedzi
  • 1038 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

karta microSD przerwa podczas formatowania
« dnia: Lipiec 16, 2008, 13:23:39 »
Witam, przeszukalem forum jednak nie znalazlem zadnego rozwiazania, ktore byloby w stanie pomoc w moim przypadku. Zakupilem karte microSD sandisk 4GB do mojego HTC HERMESa po wlozeniu chcialem ja sformatowac w urzadzeniu przy urzyciu normalnego explorera. podczas formatowania ktos zadzwonil i telefon sie zawiesil. po restarcie nie widac w hermesie karty (druga, 1gb microsd dziala bez problemu) a po wlozeniu do gniazda w np laptopie we wlasciwosciach wyswietla sie pojemnosc zajete i wolne miesjce po 0 bajtow. chcac wziac FORMATUJ wyskakuje okienko ze brak dysku w stacji wloz dysk i sprobuj ponownie.

Czy jest jakas szansa na odratowanie karty ??

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: karta microSD przerwa podczas formatowania
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2008, 22:06:45 »
Moja ulubiona metoda ratowania tego typu prostych (i bardziej złożonych) awarii to sformatowanie karty w aparacie cyfrowym. A jak nie masz: to może menedżer dysków z Windows da radę?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 16, 2008, 22:45:41 »
w menadzerze nie da rady w ogole nie widzi dysku a w aparacie mam na SD a karta jest microSDHC przez adapter jak wkladam jest BLAD KARTY PAMIECIOWEJ, KARTA ZABLOKOWANA i opcja formatuj zgaszona nie mozna wybrac ;/

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2008, 22:48:02 »
aparat dobry pomysl  :ok: ja tez mam taki program na kompie SD Formater (chyba), mniejsza z nazwa. Formatuje nim karty pamieci gdy nie da mozna tego zrobic, hm, jak tu powiedziec, systemowym Formaterem  :mrgreen: :grin:  Wiadomo o co chodzi  :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 16, 2008, 22:59:47 »
sd formatter nie widzi w ogole karty

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 16, 2008, 23:10:12 »
A to karta SD czy SDHC - do SDHC w kompie musisz mieć odpowiedni czytnik a aparat może ich nie obsługiwać

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2008, 23:12:40 »
SDHC, byl do niej zalaczony adapter na SD. w PC mam czytnik na SD i w lapku rowniez. mam WIN XP a w HERMESIE w ogole nie widzi ze karta jest wlozona

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 16, 2008, 23:14:26 »
to że jest założony adapter na SD to nie oznacza że SDHC zamienia się w SD. SD/MiniSD/MicroSD to obudowa a SD i SDHC to standard pracy - lapek (podaj model) prawdopodobnie nie obsługuje SDHC, aparat (też podaj model) może również nie obsługiwać

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2008, 23:18:28 »
aparat nie obsluguje, canon ixus 50, ale w kompach mam win xp ze wszystkimi SP i UPDATEami lapke fujitsu siemens nie wiem jaki model bo nie mam go pod reka ale z zeszlego roku

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 17, 2008, 00:25:28 »
Update i sterowniki zwykle mają drugorzędne znaczenie w kwestii obsługi SDHC. Sprawdź dokładnie jaki masz kontroler czytnika SD, to się dowiemy, czy obsługuje SDHC.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline glodoss

• **
  • 150
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 17, 2008, 10:35:48 »
poprostu kup czytnik obsługujący SDHC... miałem identyczny problem jak ty