kamera na wstecznym biegu ???

• 23 Odpowiedzi
  • 2518 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tora

• 48
    • http://www.diagtronik.pl
« dnia: Kwiecień 18, 2006, 23:59:42 »
tak mi świta taka idea.
skoro już pda jest przyklejone do szyby, to czy jest opcja żeby po włączeniu wstecznego biegu na ekranie pojawiło sie to co jest za autem ??
kamerka na usb to nie problem,ale jak to zrobić żeby na ekranie pojawił sie z niej obraz  :twisted:
może ktoś o tym już myślał.
byłoby fajnie.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2006, 00:27:21 »
Ciekawy pomysł, ale trzeba by było mieć po pierwsze USB hosta w PDA a po drugie jakieś sterowniki do tej kamerki.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2006, 00:35:45 »
po co USB sa przeciez kam na BT wiec nie ma kabli tylko nie wiem jak ze sterami choc sa chyba dla symbiana

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2006, 01:36:48 »
mój boże, uważajcie, jeśli wam się uda, na swoje auta, to nie gra video:) :), pocket chyba się nie nada, jako realne urządzenie, tu analog rządzi...:) ale powodzenia i małych lagów na kamerce i transferze życzę:) :)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2006, 09:44:12 »
Bez przesady, obraz byłby przesyłany w rozdziałce 320x240 z odświerzaniem powiedzmy 15 klatek na sekunde. Powinno to w zupełności starczyć.

Moim zdaniem problemem bedzie umiejscowienie takiej kamery. W samochodach kombi tylnie szyba w zasadzie kończy sie wraz z autem, natomiast w hatchbackach i sedanach już nie jest tak różowo. Umieszczenie kamerki poza autem bedzie mocno utrudnio ze względu na gabaryty, a i nie wiadomo czy polskie mrozy zima by przeżyła.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 19, 2006, 09:57:13 »
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 19, 2006, 11:31:10 »
Poza kamerkami na BT, do których potrzebne są sterowiniki, są jeszcze kamerki na WiFi, nie wymagające nic poza przeglądarką WWW. Nawet PocketIE powinien sobie z nimi dać radę....

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2006, 13:57:41 »
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 19, 2006, 14:06:01 »
Pocket IE nie obsługuje wideo w stronach www :). Gdyby nadawała strumień wideo po http lub mms to można oglądać przez tcpmp.
Are you shpongled?

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2006, 17:06:01 »
Cytat: "ziele"
Pocket IE nie obsługuje wideo w stronach www :). Gdyby nadawała strumień wideo po http lub mms to można oglądać przez tcpmp.

Niekoniecznie... zależy jak to jest zrealizowane... jest kilka opcji, dzięki którym jest to możliwe... najprostsza z nich to zwykłe img + reload w javascript. Tyle, że w tym wypadku refresh może być trochę słabiutki...

*

Offline tora

• 48
    • http://www.diagtronik.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2006, 23:54:19 »
są kamerki nokii, które działają via gprs.
w plusie nie jest to wielki koszt.
ale dyskwalifikuje to ppc bez gsm.
a ja taki niestety mam  :cry:
holux o którym mysle, nie ma sinegozęba  :wink:
ma tylko usb.
czyli KUPA
brak usb hosta.
ale może jakiś prosty  układ działający tak jak activsync, i do tego aplikacja.
nie byłem na tej lekcji w szkole  :oops:
i nie pamiętam jak to działa  :wink:
ale...
wiem że sie da, tylko trzeba poszukać.

.
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 20, 2006, 11:03:15 »
A wogole pda obsluguje kamerki wpinane pod USB? Takie wiecie - komputerowe.

*

Offline xoen

• 1236
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 20, 2006, 11:41:17 »
pda z hostem usb i sterownikami, tak, ale oczywiście, producenci NIE montują hosta w znakomitej więszkszości pocketów... bo byłyby zbyt dobre :) :( hm..;/

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2006, 11:47:31 »
w sporej ilości PDA host jest, ale sterowników do kamerki pod WinCE jeszcze nie widziałem.

A może wykorzystać wbudowaną kamerkę i puścić światłowód (taki dentystyczny miałby odpowiednią średnice) do tyłu?

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 21, 2006, 13:42:20 »
Fajny temat. Podoba mi się nieograniczona pomysłowość - póki co jak rozumiem w sferze fikcji  :lol:

Przypomniał mi się taki film, pt. Mc Gyver - oglądałem tylko 1 odcinek w którym bohater zbudował sobie samolot z wentylatora i starego silnika i... poleciał :lol:

A tak serio to jeśli ktoś miałby pewny pomysł jak to zrobić to byłaby to przydatna zabawka. Osobiście zastanawiałem się nad kamerką via BT, umieszczoną na zewnątrz samochodu. Skoro takie zabawki są dostępne w lepszych samochodach to chyba warunki atmosferyczne nie są problemem. Ja obstawiam że po BT to da się zrobić ale nie wiem jak :P

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 21, 2006, 14:32:05 »
Pomysłowość ludzka nie zna granic - pomysł super. Myślę, że jedyne rozsądne rozwiązanie to właśnie kamera przez BT. Pomysł z światłowodem dentystycznym jest również ciekawy, ale chyba pole widzenia było by zbyt małe dla praktycznego zastosowania.

*

Offline renqien

• *
  • 80
  • Sprzęt: Ameo, iPhone
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 21, 2006, 14:54:30 »
A może kamerka na SDIO? Zrobić "przedłużacz" to nie problem. Tylko te kilka metrów do zderzaka to jednak spadek napięcia i zakłócenia. Poza tym to musi być kamerka szerokokątna, a tu obiektywu nie zmienimy.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 21, 2006, 17:28:03 »
Skórka nie warta wyprawki. I wbrew pozorom nie jest najwiekszym problemem przeslanie obrazu na PPC ale wlaczanie tego po wlaczeniu wstecznego. Tak czy owak koszt takiej zabawy conajmniej kilkukrotnie przewyzszylby koszty rozwiazania polprofesjonalnego a i tak nie dorownalby nawet w polowie jego funkcjonalnosci.
Rozwiazanie polprofesjonalne (tanie, dzialajace i proste do zrobienia w kazdym samochodzie) to kamerka w odpowiedniej obudowie (sa obudowe specjalne do zderzaka z szerokokatnym obiektywem), lusterko wsteczne z wbudowanym LCD (po wlaczeniu lusterko zmnienia sie w wyswietlacz) i i troche kabli  i zlaczek. Koszt zabawy nie przekracza 1000 zl podczas gdy sam serwer wizji na Wifi albo Bt to koszt min 1500 zl o oprogramowaniu, kamerach i niestandarwych przerobkach nie wspominajac.

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 21, 2006, 17:56:58 »
Cytat: "jarekt"
ale wlaczanie tego po wlaczeniu wstecznego.

biorac pod uwage stabilosc ppc to trzy serie R-1 1-R R-1....
daly by komunikat ze za malo ramu albo spowodowalo reset  :B
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline stapp

• 258
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 21, 2006, 18:44:38 »
Cytat: "renqien"
A może kamerka na SDIO? Zrobić "przedłużacz" to nie problem. Tylko te kilka metrów do zderzaka to jednak spadek napięcia i zakłócenia. Poza tym to musi być kamerka szerokokątna, a tu obiektywu nie zmienimy.

Eee, na prawde bylby taki spadek napiecia, myslisz?

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 21, 2006, 19:19:42 »
Cytat: "jarekt"
I wbrew pozorom nie jest najwiekszym problemem przeslanie obrazu na PPC ale wlaczanie tego po wlaczeniu wstecznego.

To jest akurat bardzo proste... jeżeli PDA ma port szeregowy, to można się wpiąć z prostym układem, który zadziała np. równocześnie ze światłem cofania....

Cytat: "Lutek"
Pomysł z światłowodem dentystycznym jest również ciekawy, ale chyba pole widzenia było by zbyt małe dla praktycznego zastosowania.

Można spróbować na końcu zamontować jakiś obiektyw. Nie wiadomo natomiast, jak to będzie z osłabieniem światła. Może się okazać, że obraz będzie zbyt ciemny... No i problemem może być długość... Bo średnica nie - są nawet do 13mm.

I wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł... Są takie karty - grabbery na Compact Flash, do których można podłączyć zwykłą analogową kamerę po kablu chinch/s-video, czyli nawet kilkadziesiąt metrów nie stanowi problemu.
Sterowniki są, oprogramowanie tak samo... Ten sposób będzie działał jakby od kopa... Kwestia tylko ceny...  http://www.lifeview.com/usa/html/products/IA/grabber.htm

*

Offline renqien

• *
  • 80
  • Sprzęt: Ameo, iPhone
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 22, 2006, 21:53:49 »
Cytat: "stapp"
Cytat: "renqien"

Eee, na prawde bylby taki spadek napiecia, myslisz?

Myślę, że 4m przewodu plus zakłócenia z różnych komputerów i czujników poduszek i pomysł stanie się trudny do zrealizowania.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to że karta SD bez zasilania nie chodzi więc zasilanie bierzemy ze wstecznego przez stabilizator (nie wiem jakie to napięcie, 3V może 5V) I jeszcze trzeba zmusić PDA, żeby po włączeniu się kamerki załączył się program do jej podglądu.
Pomysł karkołomny do realizacji ale bardzo ciekawy. Gdyby się udało, to sukces murowany bo i czujniki cofania są na topie i nawigacja na PDA dobrze się sprzedaje. Można by wtedy połączyć Automapę z czymś takim i bajer pierwsza klasa.

*

Offline karpiu

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 14, 2006, 22:40:57 »
A moze nie sdio tylko CF. Takie kamery nie sa drogie. Zasilanie podlaczylo by sie z swiatla cofania. Pytanie tylko czy zrobienie przedluzacza wystarczy i czy sygnal bedzie dosc mocny. co o tym sądzicie ??

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 25, 2006, 15:06:13 »
Ciężka sprawa, żeby to zrobić tak aby było funkcjonalne. Chyba w tym przypadku lepiej sprawdzi się czujnik parkowania, np http://www.agdom.pl/shop/pr1x89.html

Ja jako "zapaleniec" pewnie jednak wykorzystałbym wszystkie możliwości aby choć przez jeden dzień mieć funkcjonalną kamerkę cofania na Pocketpc :D

A może rejestrować to co widać przez przednią szybę i obrabiajac odpowednim programem, zrobić wizjer do jazdy w nocy przy zgaszonych światłach?  :twisted: