Teoria a praktyka, lepsze urzadzenia wbudowane czy dolaczane

• 15 Odpowiedzi
  • 996 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline telemach

• **
  • 245
  • Sprzęt: Loox 720, Libretto 100CT, SPV E650, Omnia II
Osobiscie PDA szukam pod katem funkcjonalnosci, mam rewelacyjnego laptopa ktorego zawsze moge zabrac ze soba zatem od PDA nie wymagam super wydajnosci jesli chodzi o gry, grafiki itp. itd. jednak potrzebuje zeby PDA byl funkcjonalny

generalnie bardzo pasuje mi Asus A636N z tym ze drogi jest (ale juz inna kwestia bo raczej bym kupil A636 jest tanszy a to prawie to samo co A636N) lub Dell x50v / Fujitsu 720 z dolaczanym modulem

potrzebuje BT, GPS i WIFI i zaczynam miec dylematy czy lepiej
miec PDA z VGA i szybszym prockiem a GPS dolaczanym
czy miec spokoj i GPS miec wbudowany

co do Wifi to wiekszosc publicznych hotspotow chodzi w B wiec czy brak G jest odczuwalny ?

irda wychodzi z popularnosci ale z drugiej strony miloby bylo to jednak miec na pokladzie, czy korzystacie jeszcze z irda ?

BT to juz niemal standart i nie wiem czy da sie bez tego obejsc ale niech napisze ktos kto uzywa Fujika N520

antena zewnetrzna GPS jak wszyscy pisza nie robi roznicy wzgledem wewnetrznej w czulosci jednak ja widze taka mala zalete ze moze robic za podstawke dla palma ;)

ile na wadze przybiera PDA po podlaczeniu dodatkowego modulu GPS ?

czy glosnik z przodu PDA jest faktycznie lepiej slyszalny niz te montowane z tylu ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2007, 17:52:05 »
telemach

Osobny GPS ma jedna bardzo wazna zalete... no moze dwie - po pierwsze urzadzenie dzieki temu jest mniejsze po drugie jak go uzywasz to nie zuzywa Ci baterii PPC bo korzysta ze swojej a to jest bardzo wazne.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline telemach

• **
  • 245
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2007, 19:58:18 »
Cytat: "oleyek"
telemach

Osobny GPS ma jedna bardzo wazna zalete... no moze dwie - po pierwsze urzadzenie dzieki temu jest mniejsze po drugie jak go uzywasz to nie zuzywa Ci baterii PPC bo korzysta ze swojej a to jest bardzo wazne.

no wlasnie nie do konca bo moze sie okazac ze w terenie mi padnie zasilanie od tej bateri w module i koniec z gps a tutaj mam jedna baterie ogolna i latwo przewidziec ile czasu jeszcze zostalo inna sprawa ze jak nie uzywam gps wbudowanego to go chyba programowo mozna wylaczyc

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2007, 20:42:22 »
po drugie jak go uzywasz to nie zuzywa Ci baterii PPC bo korzysta ze swojej a to jest bardzo wazne.

Na jedno wyjdzie , gdyz wtedy trzeba bluetootha wlaczyc na pockecie a wiadomo ze on sporo pradu tez bierze !

Zawsze lepiej miec wbudowane niz brac 5 ladowarek i kilometr przewodow zeby to wszysko zasilic ...

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2007, 20:48:05 »
I tak i nie ravel. Tak odnośnie BT ten ciągnie trochę energii. Nie co do 5 ładowarek. Większość sprzętu obecnie posiada miniUSB na co wystarcza jedna ładowarka (np u mnie SPV M3000 + GSpace 236 - oba posiadają dodatkową zaletę BŁYSKAWICZNIE ładują baterię)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2007, 20:56:49 »
Wg mnie to nie ma różnicy, że GPS np. na CF zużywa baterię, bo PDA zazwyczaj w samochodzie też się ładuje ;)
Sam chciałem taki zakupić, ale narazie myślę właśnie nad BT - bo taki przynajmniej można podłączyć nie tylko do PDA, ale innych urządzeń z BT też.

PS: Telemach - jesteś ten sam Telemach co za starych czasów Post-Nuke.pl? :)

*

Offline telemach

• **
  • 245
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2007, 20:57:18 »
Cytat: "ravel"
Na jedno wyjdzie , gdyz wtedy trzeba bluetootha wlaczyc na pockecie a wiadomo ze on sporo pradu tez bierze !

po co BT skoro taki gps dziala na slocie CF lub SD ?

zreszta jesli chodzi o zalisianie a wydajnosc to nie jestem wlasnie przekonany  czy kombinacja x50v + modul sprawi sie tak dobrze jak a636

jesli pojde na wycieczke piesza gdzie uzywal bede gps'a a przy okazji czytal o roznych zabytkach itp. itd. to zasadnicza sprawa jest czas pracy na baterii
zatem przy zalozeniu teoretycznym ze mam tylko jedna baterie asus raczej dluzej pociagnie ale moze sie myle i ktos ma doswiadczenia w tym temacie

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2007, 23:22:38 »
Odpowiem z autopsji. Miałem Asus'a MyPAL A716 Bt/WiFi (wieelka bateria)  do tego GPS na CF (chyba G-Space R270 czy jakoś tak) i targanie takiego zestawu nie było miłe. Zawsze jak wydawało mi się że GPS nie będzie potrzebny to był, a jak go brałem ze sobą to nigdy się nie przydał. Jedyny plus takiego tandemu to jeden kabelek zasilający w samochodzie. Ponieważ zawsze potrzebna jest też komórka (jak zegarek), tak się przyzwyczaiłem że nie ruszałem (nie ruszam) się bez komórki, to zwykle kończyło się na targaniu komórki, palmtopa i karty CF z GPS'em. Jak czegoś nie wziąłem to zawsze okazywało się że jest potrzebne. I wbrew radom kumpla, który lubi mieć wszystko osobno (komórka, palmtop, GPS) bo hołduje teorii "co trzy baterie to nie jedna" zakupiłem All-in-one, czyli palmfona z wbudowanym GPS, czyli mojego Glofiish'a (ETEN X500). Jedno co mogę o nim powiedzieć - strzał w dziesiątkę. Ale po kolei wypunktuje co i jak:
1. nie mam problemu co brać, ponieważ potrzebuje telefon to i GPS, palmtopa (Bt 2.0, WiFi b/g, radio FM) mam ze sobą
2. GPS działą duuużo lepiej niż ten na karcie (był SiRF IILP a jest SiRF III)
3. bateria trzyma prawie jak w Nokii 6020 którą miałem jako telefon (a dodatkowo używam palmtopa, WiFi, czasem EDGE/GPRS no i GPS'a nie podłączając ładowarki)
4. w samochodzie tylko jeden kabelek
5. świtnie działa ze słuchawką Bt (odbieranie/kończenie/głosowe wybieranie z rozpoznawaniem mowy a nie jak np. w Nokii tylko po nagranym znaku głosowym
6. przy przechadzkach na pieszo jest radyjko FM (naprawdę ładnie ściąga) z RDS'em
7. a na dokładkę aparacik 2mpi coby fotkę strzelić (jakość bez zachwytów, ale wszystko ładnie widać)

Podsumowując ja kupiłem All-in-one i jestem w pełni zadowolony z tego wyboru. Moja opinia jest czysto subiektywna, ale może komuś pomoże w decyzji.

*

Offline telemach

• **
  • 245
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2007, 23:34:18 »
super ze tobie sie udalo i jestes zadowolony

ja tez chce ograniczyc ilosc targanych gratow ale nie do konca da sie to zrobic, PDA jako komorki sobie nie wyobrazam bo uzywam trybu wibracyjnego a poza tym wygodniej rozmawia mi sie przez cos mniejszego a nie wielkosci kartki pocztowej, radia slucham ale tutaj to sie pozbede tego grata jak kupie skaner z WFM, laptopa czesto nosze ale jest nieduzy bo 10" wiec sluzy (pda nie musi robic za centrum filmow i gier), aparat wole miec porzadny a do pstrykania byle czego to ten z komorki sie nada, player mp3 mialem kupic ale jeszcze nie wiem czy sie wstrzymam bo PDA nie ma wejscia line-in ani nagrywania bezposrednio do mp3 co posiada wlasnie malutki fajny playerek, jesli chodzi natomiast o baterie to mam zawsze zapas w kurtce i nie martwie sie o nagly brak zasilania

na swojego wydam pewnie polowe tego co ty ale mysle ze powinienem byc zadowolony chociaz z tego co czytam to wyswietlacz nie powala ale do internetu i gps powinien sie nadac

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2007, 23:41:57 »
Cytat: "telemach"
super ze tobie sie udalo i jestes zadowolony

ja tez chce ograniczyc ilosc targanych gratow ale nie do konca da sie to zrobic, PDA jako komorki sobie nie wyobrazam bo uzywam trybu wibracyjnego a poza tym wygodniej rozmawia mi sie przez cos mniejszego a nie wielkosci kartki pocztowej, radia slucham ale tutaj to sie pozbede tego grata jak kupie skaner z WFM, laptopa czesto nosze ale jest nieduzy bo 10" wiec sluzy (pda nie musi robic za centrum filmow i gier), aparat wole miec porzadny a do pstrykania byle czego to ten z komorki sie nada, player mp3 mialem kupic ale jeszcze nie wiem czy sie wstrzymam bo PDA nie ma wejscia line-in ani nagrywania bezposrednio do mp3 co posiada wlasnie malutki fajny playerek, jesli chodzi natomiast o baterie to mam zawsze zapas w kurtce i nie martwie sie o nagly brak zasilania

na swojego wydam pewnie polowe tego co ty ale mysle ze powinienem byc zadowolony chociaz z tego co czytam to wyswietlacz nie powala ale do internetu i gps powinien sie nadac

Troche mnie zdziwiło parę zdań... Mówisz jakby PDA z GSM nie miały alarmu wibracyjnego - może czegoś nie wiem, ale mój ma  :))  Poza tym wcale nie jest wielki jak kartka pocztowa (zależy oczywiście jaki model weźmiesz). Za pomocą dodatkowych programów można zapisywać dźwięk w formacie mp3. Początkowo też uważałem, że PDA z GSM to musi być porażka, ale po dłuższym zastanowieniu znalazłem pasujący mi model, który jest niewiele większy od n6230 (nieco szerszy).
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2007, 00:03:12 »
Ja kupując pda również brałem pod uwagę współpracę z GPS, ale dla mnie wybór był oczywisty, że nie kupię urządzenia z wbudowanym odbiornikiem. Miało na to wpływ doświadczenie z kilkoma urządzeniami z wbudowanym GPS. Po pierwsze, chciałem koniecznie mieć moduł GSM, bez tego nie mogłem kupić sprzętu. Ale...no właśnie, używałem HP6515 (typowe urządzenie all-in-one), tamten odbiornik-szok, tragedia, chłam. Dla porównania, MIO A201, wbudowany odbiornik, całkiem co innego, naprawdę dobry, ale energochłonny. Nikt mi nie powie, że używając baterii standardowej z pda o pojemności 1530mAh oraz dodatkowo o pojemności 1100mAh z odbiornika, czas użytkowania na baterii będzie krótszy używając samej baterii z pda, bo to mija się z logiką, nawet jeśli korzystamy z BT. A mnie akurat często przydaje się mieć pda dłużej pod ręką bez zasilania, szczególnie na treningach w terenie. Ale wracając do wspomnianego MIO, zrobiłem porównanie, pożyczyłem od znajomego BT338, sparowałem, wsiadłem w samochód, by wypróbować. Różnica była taka, że cały zestaw pracował dłużej przy korzystaniu z BT, a dodatkowo GPS po BT był odczuwalnie dokładniejszy. Nie wspomnę o porównaniu do 6515, bo tam dopiero po podłączeniu odbiornika na BT, pojawił się sygnał GPS o dodatniej liczbie satelitów. Nie miałem do czynienia z X500, tak więc nie mam porównania z tamtym wbudowanym odbiornikiem, ale posiadanie dwóch urządzeń ma kilka zalet. Mimo wszystko dłuższe działanie na baterii, mniejsze wymiary pda (sam odbiornik też jest przeważnie wielkości paczki zapałek) oraz w większości przypadków z którymi sie spotkałem większą czułość. Ma również niezaprzeczalną, duużą wadę, mianowicie odbiornik BT można łatwo zgubić, lub zapomnieć zabrać ze sobą.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline telemach

• **
  • 245
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 26, 2007, 01:51:25 »
z ta czuloscia to jest najczesciej tak ze cos sprzed ery SIRF III dziala duzo gorzej od PDA z GPS wbudowanym a na tym ukladzie

zatem mysle ze sirfIII wbudowany a dolaczany bedzie dzialal podobnie, jedynie mozna dyskutowac o lokalizacji odbiornika

co do czasu pracy na baterii przy korzystaniu z GPS mozesz podac jakies liczby ?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 26, 2007, 08:01:27 »
Mogę podać liczby, podczas pracy na baterii, Mio A201 korzystając z wbudowanego GPS pracowało około 3-3.5h, potem wołało o zasilanie, natomiast na BT nawet do 4.5, może 5h.
A w kwestii czułości, to ja mówię o odbiornikach z SirfStarIII w obu przypadkach (wspomniane Mio i HP posiadają ten chipset), i jednak różnice są zauważalne, szczególnie w przypadku 6515, bo mio jest naprawdę znośne, i jako urządzenie służące tylko do nawigacji nadaje się bardzo dobrze.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline telemach

• **
  • 245
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 27, 2007, 14:12:40 »
OK, juz przemyslalem sprawe i jest nastawiony na kombinacje

loox 720 + i-blue

bo da mi swietnego pda i wyjatkowo dlugi czas pracy z gps'em

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 03, 2007, 16:23:04 »
jak by było coś podobne na podobieństwo wizarda + GPS w nim no i jakby miaóo procek min 400 i cieńsze to bym wydał na niegp kasę. narazie czekam  i jade na PDA + GPS osobno :(

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 03, 2007, 16:35:45 »
Cytat: "mariozapasnik"
jak by było coś podobne na podobieństwo wizarda + GPS w nim no i jakby miaóo procek min 400 i cieńsze to bym wydał na niegp kasę. narazie czekam  i jade na PDA + GPS osobno :(

Przecież jest:
Mio A701- ma GSM, GPS, Procka 520 MHz, a grubość 18,8 mm. Więc chyba spełnia wszystkie Twoje parametry.