Jakie możliwści posiada PPC?

• 22 Odpowiedzi
  • 1188 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jakie możliwści posiada PPC?
« dnia: Sierpień 31, 2007, 14:28:22 »
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem Palmphona.
I teraz mam takie pytanie. Jakie możliwości przeglądania internetu posiadają palmy? Czy strony są wyświetlane dokładnie tak jak na kompie? Czy Java 1.5 jest obsługiwana? Co z activeX ?

PS.
Jakiego palmfona polecacie żeby miał moduł GSM oraz posiadał WIFI? Cena niska. Najlepiej 600zł.
Pozdrawiam!

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Jakie możliwści posiada PPC?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:41:49 »
O javie i ActiveX mozesz tak na prawde zapomniec... :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Super_Ghost

• 670
  • Sprzęt: Palm Pre|GC5066HD
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:53:50 »
Netfront i nowa Opera chyba sobie radzą jako-tako z Java? tylko procka trzeba dobrego :)

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:23:41 »
GSM+wifi+...+...+...=600 zł :?:  :terrified: Widze, że chcesz przede wszystkim surfować po necie a tutaj nawet standardowe palmtopowe 3,5" jest "małe". Lepiej gdy jest ekran VGA ale to kosztuje twoje 600+1000=1600. Interesuje Cię GSM a palmofony standardowo mają ekran zaledwie 2,8" są DROGIE i niewiele widać w przypadku wifi. Jak zdaży sie jakiś cud to znajdziesz coś MOCNO zużytego i staruteńkiego.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 18:41:05 wysłana przez Makubo »
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:30:54 »
Jeżeli chcesz komfortowe przeglądanie stron jak na PC to raczej zapomnij. Opera Mobile nie ma wogóle Javy (nie mylić Javy z JavaScriptem!), NetFront ma jak to mówią protezę Javy, działają nawet jakieś czaty, jednak nie ma żadnej mowy o wygodzie. Co więcej nawet gdy miałem połączenie WiFi szybkości 1mbit to i tak wczytywanie stron trwało nieporównywalnie dłużej niż na wolniejszym łaczu na PC. :O
Zastanów się może nad jakąś Nokią 770, na pierwszy rzut oka wygląda na idealną do przeglądania neta, jak i cena jest przystępna.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:41:50 »
@Makubo
Miałem na oku SPV M3000. Dostępny za 700-800zł. Duży ekran nie jet może taki ważny. Ważne jest żeby w miare dobrze ten internet chodził.

@Poklik
Ta Nokia jest ciekawa, przyjrzę się jej, jednak wolałbym mieć system operacyjny WM oraz ten moduł GSM (ewentuaaalnie obeszło by się bez niego)

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:54:51 »
@Poklik
Ta Nokia jest ciekawa, przyjrzę się jej, jednak wolałbym mieć system operacyjny WM oraz ten moduł GSM (ewentuaaalnie obeszło by się bez niego)

jeśli obejdzie siębez GSM to jużinna bajka i temat można zacząć od początku tym razem już z górki

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:56:11 »
Ale kurcze tak sobie myśle, że jednak przydałaby się funkcja telefonu.

A ile trzyma bateria w takim PPC ?

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2007, 19:00:24 »
Ale kurcze tak sobie myśle, że jednak przydałaby się funkcja telefonu.

A ile trzyma bateria w takim PPC ?

Lepiej na tym wyjdziesz jak zostawisz sobie swoją starą komóre a kupisz nówke PDA. Jedyny minus to taki, że musisz mieć dwa urządzena przy sobie. Jednak patrząc na to inaczej te urządzenia z osobna działają o niebo lepiej niż po wspólnych zaślubinach. Bateria? Zawsze będzie jej za mało - 3 godziny w wypocinach i wyje o papu.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2007, 19:20:17 »
Obecnej komórki raczej nie zostawię bo to i tak już jest cegła - SE P910i, a co dopiero mieć dwie cegły przy sobie  :P

3 godz. przy zabawie... A przy średnim użytkowaniu PPC wytrzyma nawet 12 godzin?

A ten SPV M3000 jest słaby?

Jeszcze jedno. N 770 obsługuje Jave i inne bajery znane z PC ?

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2007, 23:48:35 »
A ten SPV M3000 jest słaby?

SPV m3000 do komfortowego przeglądania netu jest jednak za wolny. Teraz mówisz, że ekran nie jest taki ważny, ale jakbyś porównał 2.8 qvga i 3.7 VGA, to zaręczam ci żebyś zmienił zdanie. Jeśli chcesz korzystać dużo ze stron internetowych to zainwestuj w VGA (jeśli nie masz funduszy to np. acer n311).

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2007, 15:27:55 »
Nokia 770 (800 też) nie obsługuje javy. Czy jest jakieś urządzenie mobilne które ją obsługuje?

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2007, 15:33:36 »
Może będzie prościej jak powiesz do czego ci ta java jest potrzebna wtedy możemy znaleźć alternatywne roziązanie w jakimś sofcie zastępczym.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 01, 2007, 15:56:38 »
Głównie to chodzi o te wykresy:
http://moja.bossa.pl/notowania/wykresy/?type=5m
oraz obsługę konta maklerskiego.

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 01, 2007, 19:49:06 »
Głównie to chodzi o te wykresy:
http://moja.bossa.pl/notowania/wykresy/?type=5m
oraz obsługę konta maklerskiego.

hmm może SPB Insight http://www.spbsoftwarehouse.com/products/insight/?pl z obsługą odpowiedniego kanału RSS ale to oczywiście tylko do podglądów stron maklerskich. Ale obawiam się, że bez robienia szablonów się nie obejdzie. Lepiej niech wypowiedzą się eksperci :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2007, 19:50:54 wysłana przez Makubo »

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 02, 2007, 00:38:24 »
Myślę, że Java to problem nie do przeskoczenia. Ok. Poddaję się. Mój przyszły mobile nie musi mieć obsługi Javy.
Nokia N770 nie kwalifikuje się, bo jak się dowiedziałem, że istnieją heroesi na PPC to się od razu zakochałem i już sie nie mogę doczekać kiedy w nich zagram.   :proud:

Tak więc co proponujecie?

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 02, 2007, 08:12:29 »
proponuję cokolwiek co obsługuje pocket heroes najlepiej w VGA - dla heroesów sprzęt to dodatek :D :D Kup Acera n311, najtańszy sprzęt z VGA, jedyny minus to procek i GPS na BT

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:10:37 »
EspE2000: jeżeli chodzi o te trzy wykresy w png na górze strony to one akurat nie korzystają z Javy :) Bardziej mi to wygląda na generowanie ich w locie przez PHP, jednak mogę się mylić. Dlatego są duże szanse, że takie coś bez problemu obsłuży nawet wbudowany Pocket Internet Explorer.

...Kup Acera n311 ... jedyny minus ... i GPS na BT
O mój Boże :O Czyli teraz wiemy, że GPS nie słuzy tylko do czytania ebooków, ale także do przeglądania stron www i grania w pocket heroes :ok:

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:25:58 »
Poklik przekierowało Cię chyba na stronę główną, bo na tej co ja podałem nie ma tych trzech wykresików.

A ten Acer fajny, tylko nie ma funkcji GSM a przydałaby się. Za to GPS jest zupełnie niepotrzebny - jakby się ktoś pytał.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:33:41 »
Hmm, faktycznie przekierowało mnie i dopiero teraz widzę, że jest to jednak Java :( Jednak najlepiej niech jakiś posiadacz pełnej wersji NetFronta z Javą sprawdzi jak i czy wogóle to będzie na tej przeglądarce chodziło.

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:42:47 »
Poklik, jak już ktoś kupuje sprzęt to warto mu o wszystkich jego wadach i zaletach powiedzieć. Owszem kupuje on do konkretnego celu sprzęt ale jak się coś kupuje to należy znać możliwości sprzętu nawet te, których teoretycznie się nie będzie używać. Nie mów mi, że mając sprzęt z GPS nie zechce się go w pewnym momencie użyć tym bardziej jak się za niego zapłaci w cenie urządzenia. Owszem napiszesz, że zawsze można kupić bez GPS ale nie zawsze jest taka alternatywa. W tym przypadku chodzi o internet więc dobrym rozwiązaniem jest ekran VGA i min. 3,5 cala ale czemu bronisz uświadomić za co jeszcze się płaci kupując PDA?

Twój sarkastyczny komentarz o wykorzystaniu GPS do eboków trochę o Tobie świadczy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2007, 11:03:51 wysłana przez Makubo »

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 02, 2007, 12:38:53 »
EspE2000: w zasadzie jak masz p910i, to w 90% wiesz, jak wygląda praca na PocketPC. Dodaj tylko nieco niestabilności i typowych problemów z systemami Windows. IMHO do podanych założeń pasuje najlepiej jakiś niewielki, starszy laptop 10". Na prawdę sprawdzi się bez problemu (ja do takich celów mam Sony VAIO n505sn, ale są i inne - sony ogólnie nie za bardzo polecam). H&M też pewnie pójdzie na nim.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 02, 2007, 13:24:08 »
...Kup Acera n311 ... jedyny minus ... i GPS na BT
O mój Boże :O Czyli teraz wiemy, że GPS nie słuzy tylko do czytania ebooków, ale także do przeglądania stron www i grania w pocket heroes :ok:
A o konieczności podłączenia myszy na BT ktoś zapomniał  :E