JAKI program do chodzenia pieszo?

• 24 Odpowiedzi
  • 6123 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 12, 2006, 15:46:32 »
z góry sorry, ale nie mam zdrowia szukania w wyszukiwarce, za dużo daje ona chybionych odpowiedzi

szukam czegoś do chodzenia z pocketem i GPS po lesie, czegoś w rodzaju programów jakie są na urządzeniach typowo "garminowskich"

czegoś co wykreśla w skali szlak, podaje przebytą odległość, ewentualnie odległość do celu jak wrzuci się to na jakąś siatkę ze ścieżkami i wykreśli trasę, wysokość i inne pierdoły

byłem z psem w lesie, TT nie sprawdza się zupełnie, jak się za wolno idzie fiksuje, D6 wprawdzie w trybie pieszym jest OK ale chciałbym coś typowo do turystyki pieszej...

sęks za wszelkie sugestie...

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2006, 15:51:27 »
Spróbuj OziExplorerCE - można do niego dostać mapy topograficzne Polski ładnie skalibrowane właśnie pod ten program (3CD).

A no tak - GPS raczej nie powinien mieć aktywnej Static Navigation :)

TT świruje pewnie też ze względu na przyciąganie do ulic - w AM daje s to wyłączyć w TT nie wiem.
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2006, 21:43:44 »
Nie wiem, na ile będzie to przydatna informacja, ale opisywana ostanio na stronie głownej aplikacjia smart2go ma w opcjach możliwość wyboru - tryb pieszy.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2006, 22:03:54 »
Cytat: "longu"
Nie wiem, na ile będzie to przydatna informacja, ale opisywana ostanio na stronie głownej aplikacjia smart2go ma w opcjach możliwość wyboru - tryb pieszy.
Pozdrowionka.

Destinator też ma, ale lepsze byłoby coś dedykowanego...

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2006, 22:09:33 »
jestem 'zielony' w tej tematyce, ale może spróbuj garmin que + gps proxy? nie mam pojęcia, czy to ma to co potrzebujesz, ale wypróbowanie i używanie nic nie kosztuje :) http://gpsmaniak.com/MAPY-GarminQUE.htm

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2006, 18:19:47 »
Polecam tak jak pisał grisza[gen] OziExplorerCE. Jego niewątpliwą zaletą (jedną z wielu) jest rysowanie śladu oraz praca na obrazach bitmapowych – np. na popularnych zeskanowanych sztabówkach. Te dostępne w sieci nie są może super aktualne ale w terenie szczególnie to nie przeszkadza. Ewentualnie podkład można sobie samemu przygotować nawet z Atlasu  ;-)
Poza tym rzecz nie bagatelna przy pieszych wędrówkach, na sztabówkach zdecydowanie lepiej można  zorientować się w terenie niż na mapach wektorowych jak z np. AutoMapy.

_
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 13, 2006, 18:43:39 »
Cytat: "icemont"
Polecam tak jak pisał grisza[gen] OziExplorerCE. Jego niewątpliwą zaletą (jedną z wielu) jest rysowanie śladu oraz praca na obrazach bitmapowych – np. na popularnych zeskanowanych sztabówkach. Te dostępne w sieci nie są może super aktualne ale w terenie szczególnie to nie przeszkadza. Ewentualnie podkład można sobie samemu przygotować nawet z Atlasu  ;-)
Poza tym rzecz nie bagatelna przy pieszych wędrówkach, na sztabówkach zdecydowanie lepiej można  zorientować się w terenie niż na mapach wektorowych jak z np. AutoMapy.

O! to na pewno, super, dzięki!

nie kosztuje wiele więc przetestuję, a że mam duży skaner, to od razu zapodam na niego trochę map ;)

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 13, 2006, 18:51:03 »
icemont
w jaki sposob ten program synchronizuje sobie dane z gps z mapa, tzn dostaje on pozycje okreslona przez gps i skad wie, ze jestesmy  w tym a nie innym miejscu na mapie?
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2006, 18:58:58 »
prawdopodobnie mapy muszą być skalibrowane :)

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2006, 19:30:28 »
Cytat: "Tuvok"
prawdopodobnie mapy muszą być skalibrowane :)

no wyobrażam sobie...ale chyba da się to zrobić przy pomocu tego programu?

na logikę, wstawiasz na siatce mapy jaka odległość to jaki dystans, potem w paru miejscach na mapie podajesz dane nawigacyjne do kalibracji i po sprawie...chyba...

*

Offline ynse

• **
  • 231
    • http://ynse.pl
  • Sprzęt: 1940->HP Jornada 680
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 13, 2006, 19:42:09 »
A nie prościej wejść na stronę GPSManiaka i poczytać o tym wszystkim, także o zastosowaniach pocketa w turystyce pieszej?  ;)
To ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne...

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 13, 2006, 19:48:54 »
Ewentualnie spóbuj jeszcze Garmin Que lub PTGMap - na obu działają wektorowe mapy do garmina a na http://mapcenter.cgpsmapper.com/ i http://mapcenter2.cgpsmapper.com/ jest sporo wektorowych, które nie są gorsze od rastra, a czasami nawet lepsze.

Tu przykład garmin que z jakąś tam mapką i śladem "przejścia"

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 13, 2006, 20:08:41 »
Cytat: "ynse"
A nie prościej wejść na stronę GPSManiaka i poczytać o tym wszystkim, także o zastosowaniach pocketa w turystyce pieszej?  ;)

HA od tego zacząłem, ale on tak jakoś pokrętnie pisze  ]:>

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 13, 2006, 20:16:25 »
Cytat: "fokstrot"
icemont
w jaki sposob ten program synchronizuje sobie dane z gps z mapa, tzn dostaje on pozycje okreslona przez gps i skad wie, ze jestesmy  w tym a nie innym miejscu na mapie?

Oczywiście skany/mapy musza być skalibrowane. Te sztabówki dostępne w sieci są jak pamiętam skalibrowane tzn. z dodatkowym plikiem kalibracyjnym do każdej mapy (*.map).
Dawno się nie bawiłem ale jak miałem program pod Symbiana MapView kalibracja nie była skomplikowana, po prostu będąc w określonym miejscu w terenie odnajdywało się go na mapie i ustawiało punkt kalibracyjny, kilka takich punktów i po sprawie.
W Ozim nie wiem bo mapy już były skalibrowane więc nie kombinowałem.
Oczywiście ynse ma rację - strona GPSManiaka to obowiązkowa lektura dla tego zagadnienia.
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 14, 2006, 03:16:17 »
Właśnie sobie uświadomiłem, że prezentowana wyżej sztabówka jest w skali chyba 1:100 000, a są przecież i 1:50 000 i ta wygląda tak ja prezentowana tu, już jest dużo więcej szczegółów bo i nawet coś na wzór warstwic.
Niestety wyszedł też błąd bo po złożeniu mapy z dwóch części widać, że się nie pokryły w 100% ale w Ozim to nie problem bo każda wyświetla się z osobna w zależności na której aktualnie jesteśmy.
Co jak co ale taka mapa do pieszych wędrówek po naszej ojczystej krainie wydaje się być najlepsza ;-)

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 16, 2006, 10:40:43 »
a może ktoś wrzucić linka do jakichś repozytoriów tych "sztabówek" już skalibrowanych?

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 16, 2006, 23:43:04 »
Cytat: "4ever"
a może ktoś wrzucić linka do jakichś repozytoriów tych "sztabówek" już skalibrowanych?

Hmm, kiedyś były ja jakimś P2P ale, że nie używam to nie wiem czy są teraz i gdzie. Ja moje mam od znajomego i były to 3 CD (ewentualnie teraz 0,5 DVD) i są czarno-białe. Podobno są i kolorowe.

Update:
Znalazłem przy okazji coś takiego - hehe, może ma i mapy?  
link  do allegro

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 17, 2006, 00:58:17 »
Ech - nic samodzielności ;)

Tu macie: http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=1848
tylko przeczytajcie cały topik
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 17, 2006, 22:59:07 »

no dobra, wszystko już mam zainstalowane i przygotowane i skalibrowaną mapę, jak ją teraz przerzucić na PDA? tam są mapy w takichś dziwnych formatach...

P.S.

nie wychodząc z domu zrobiłem kalibrację z google earth, nawet nieźle wyszła ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 17, 2006, 23:25:32 »
Cytat: "Tytusdj"

no dobra, wszystko już mam zainstalowane i przygotowane i skalibrowaną mapę, jak ją teraz przerzucić na PDA? tam są mapy w takichś dziwnych formatach...

P.S.

nie wychodząc z domu zrobiłem kalibrację z google earth, nawet nieźle wyszła ;)

już wszystko wiem, polecam te strony
http://klub.chip.pl/dobek/gps.html
http://www.topmap.pl/gps.htm#palmtop

i niestety, GPSmaniak ma średnie te swoje strony, muszę to ponownie stwierdzić  :(

tak czy inaczej, do szczęścia trzeba jeszcze trzeciego programu "Image to OZF"

*

Offline wojtek2005

• *
  • 58
  • Sprzęt: Compact II (Charmer), MDA CIV, HTC HD2 (Leo)
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 17, 2006, 23:46:02 »
Chyba jest jeszcze druga linia tego typu programów: http://www.gpstuner.com/download/index.html]. Sam nie próbowałem, aczkolwiek się przymierzam.

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 18, 2006, 01:16:57 »
Cytat: "wojtek2005"
Chyba jest jeszcze druga linia tego typu programów: http://www.gpstuner.com/download/index.html]. Sam nie próbowałem, aczkolwiek się przymierzam.

nie podoba mi się Ozi, bo nie daje się wybrać w nim zewnętrznego GPS'a, można wybrać porty COM wyłącznie w zakresie urządzeń w budowanych, dziwne...

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 18, 2006, 22:51:59 »

nie podoba mi się Ozi, bo nie daje się wybrać w nim zewnętrznego GPS'a, można wybrać porty COM wyłącznie w zakresie urządzeń w budowanych, dziwne...

hmm, nie bardzo rozumiem? Ja mam zewnętrzny GPS, a i porty dowolne można wybrać. Innymi słowy nie działa Ci twój GPS w Ozim, a działa np. w GPS viewer?

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 19, 2006, 10:13:02 »

hmm, nie bardzo rozumiem? Ja mam zewnętrzny GPS, a i porty dowolne można wybrać. Innymi słowy nie działa Ci twój GPS w Ozim, a działa np. w GPS viewer?

zobacz co napisałem tutaj
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=55066&highlight=

GPS viewer bierze dane z portu który przypisany jest do portu hardwarowego GPS, którykolwiek by to nie był

jak jest COM8, włącza wbudowany GPS, jak włączę COM 9 (tam mam przypisany Navibe) to jak włączę BT w looxie, niestety w przeciwieństwie do TT sam tego nie robi, bierze dane przez BT

OZI niestety nie działa w oparciu o wszystkie porty i w tym jest cały sęk...

OZI wprawdzie widzi nowy port podzielony przy pomocy splittera, np widzi COM 4 którego nie widzi normalnie ALE, do COM 4 nie mogę przypisać Navibe  :]

taki to mętlik mam

*

Offline KOCUR

• 29
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 26, 2007, 16:04:59 »
mam pytanko niewiecie czy jest mozliwosc obracania map w ozi tak jak np w smartcomgps pod symbiana tzn kierunek caly czas prosto a mapa obraca sie