Jaki pocket? Ostateczne starcie :-]

• 33 Odpowiedzi
  • 2207 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« dnia: Lipiec 25, 2004, 19:55:52 »
Własnie. Chcialbym, aby to był mój ostatni wątek w sprawie wyboru pocketa.
Maksymalna suma jaką moge przeznaczyc na kupno PIERWSZEGO PORZĄDNEGO PALMTOPA to 1400 zł za uzywany [ale to jest juz ostateczny max., im taniej tym lepiej]
Chcę, aby:
(a): miał wbudowane BT i 2 sloty na karty pamięci [cena do 1400zł]
(b): miał wbudowane BT i 1 slot na karty pamięci [cena do 1400zł]
(c): miał 2 sloty na kerty pamięci [1 by zajmował adapter BT] [cena do 1000zł]

Słuzyc miał by mi głównie do przeglądania stron internetowych przez BT [połączenie z komputerem], wiec liczy sie zasieg, i mozliwa ''bezproblemowośc'' połączenia. Chce, aby wszystkie nie miłe niespodzianki zostały odkryte teraz, a nie jak juz kupie palmtopa :-]
Chcę takze, bym sprzęt ten miał w miarę dobry [jasny i o soczystych kolorach] wyświetlacz.
Zastanawiałem się nad następującymi modelami:
(1) : Fujitsu siemens pocket loox 600 [cena jednak robi swoje]
(2) : Fujitsu siemens pocket loox 410 [ malutki]
(3) : HP Ipaq 3970 [?]
(4) : Toshiba e740/e750 wersja BT
(5) : Toshiba Genio [nie wiem dokładnie jaki model, ale raczej odpada, no chyab ze udało by mi sie dostac]
(6) : Casio Cassiopeia E200 [ze względu na host usb który byłby dodatkową zaletą]
(7) : Asus A620/A620BT
(8) : Dell Axim X5
(9) : Wasze propozycje
Jeszczeraz pragnę podkreślic, iz będzie to moj pierszy dobry palmtop [kiedyś miałem royal davinci], i oczekuję od niego w miarę bezproblemowej pracy za umierkowaną cenę. Moze to byc coś starszego [loox, casio, toshiba], nie potrzebuję super -hiper sprzętu. Chciałbym, aby ten temat rozwiał moje wszelkie wątpliwości, i zeby był ostatnim o wyborze palmtopa dla mnie.
                                 dzięki za odpowiedzi, pozdrowienia memek0

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2004, 20:06:54 »
Cytat: memek0
Słuzyc miał by mi głównie do przeglądania stron internetowych przez BT [połączenie z komputerem], wiec liczy sie zasieg, i mozliwa ''bezproblemowośc'' połączenia. Chce, aby wszystkie nie miłe niespodzianki zostały odkryte teraz, a nie jak juz kupie palmtopa :-]

Mysle ze to juz wiesz, ale napisze tak na wszelki wypadek. Przegladanie stron na PDA nie jest zbyt wygodne i jesli obok stoi pecet to to troche mija sie z celem. Po pierwsze strony nie beda miescic sie na ekranie + strony renderuja sie wolniej na PDA.

Chcę takze, bym sprzęt ten miał w miarę dobry [jasny i o soczystych kolorach] wyświetlacz.  

Jak ma byc ekran o soczystych kolorach i bezproblemowa praca, to odpada LOOX 600. Toshiba e740 lub e750 model z BT bedzie baaaardzo trudno dostac w Polsce. To samo jesli chodzi o Genio. Casio E200 moze byc, to samo iPAQ 3970 i ASUSy. Axim X5 ma troche slaby ekran.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2004, 20:12:01 »
wiem, rzeczywiście mija sie z celem alwe tylko w niektórych przypadkach. Chętnie bym serfował w nocy, kiedy nie mogę być przy komputerze [jest w innym pokoju]. renderują sie wolniej? O ile woniej, znaczy jaka jest szybkosć?
a mógłbyś [z całym szacunkiem] napisać, jakie są konkretne wady i zalety [główne] tych modeli? I dlaczego jezeli loox 600, to praca z problemami? A toshiba nawet lepiej, jezeli była by werrsja wi-fi, wtedy mógłbym miec i wi-fi i BT, tylko ze wyzszym kosztem.
Oczywiście czytałem kilka recenzji, ale chciałbym się dowiedziec konkretnie, co jest największą bolączką 600-etki oprócz migającego ekranu i słabej reakcji ekranu
Aha, zakupu konkretnego modelu moge dokonac takze w Niemczech [jest tam obecnie mój ojciec]

[Dodano: 2004-07-25 21:41:11]
no co jest :( nie chce , aby stał to sie kolejny ''martwy temat''.
Zapraszam takze innych uzytkowników forum do wypowiedzenia się ;)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2004, 21:44:45 »
Tzn jak bedziesz mial szanse i trafisz na dobry egzemplarz LOOXa to wszystko bedzie OK. Tylko ze ty chcesz kupic sprzet uzywany. Mozesz trafic na model z pierwszej serii, ktory potrafi miec wiecej usterek niz tylko migajacy ekranu i slaba matryce dotykowa. Np. jest jeszcze gubienie zawartosci kart pamieci (choc to jest tez zalezne od kart), nie uruchamiajace sie podswietlanie ekranu - sam juz nawet nie pamietam wszystkich problemow. LOOX 600 ma tez slaby ekran - nie tylko matryce dotykowa, ale i LCD. W porownaniu z innymi PDA wypada kiepsko. Ma tez stary procesor X-Scale PXA250, czyli jest wolny. Lepiej kupic juz palmtopa ze StrongArm 206MHz - dziala szybciej.

U zachodnich sasiadow dodatkowo mozesz miec problem z niemiecka wersja systemu. Trudno to zmienic w niektorych przypadkach.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2004, 21:55:03 »
a jakie masz [z całym szacunkiem ] opinie o pozostałych pocketach? [loox 410, toshiba e740/e750, cassiopeia e200 { to mnie najbardziej ciekawi}, asus A620/A620BT i ipaq ]
To dla mnie naprawde wazne, nie chcę juz więcej nikogo męczyc pytaniami ''lepszy ten, czy ten''.
Przyznam się, iz najbardziej podobają mi sie  :genio,  loox 600 loox410, 3970, .Aha, w recenzji loox'a przeczytałem, ze wady pojawiają sie w modelach oznaczonych numerami do którejs tam serii. Czy pozostałe [nowsze] są CAŁKOWICIE pozbawione tych wad?

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2004, 22:09:54 »
Co do szybkości renderowania stron to mogę z własnego (choć niezbyt długiego) doświadczenia powiedzieć, że tylko w przypadku prostych stron jest ona do przyjęcia. Jeśli strona ma skomplikowaną strukturę (zagnieżdżone tabele, dużo obrazków, tekstu itp.) to wyświetlenie strony wlecze się niemiłosiernie długo. Np. strona eBaya z kilkudziesięcioma obserwowanymi aukcjami ładuje się kilkadziesiąt sekund (łącze ma parę Mb/s). Porównałbym to w najlepszym wypadku do 486 z 16MB. Pewnie po części wina leży w moim pockecie - Ipaq 3950 ze starym PPC 2002 i niezbyt udanym (jeśli chodzi o prędkość) procesorem, ale myślę (wymiary ekranu pomijając), że nawet na najnowszym pockecie nie można mówić o komfortowej pracy (a może się jednak mylę?).

Jako przeglądarki używałem zarówno wbudowanego Pocket IE, jak i NetFront (który wydaje się jeszcze wolniejszy).

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2004, 22:35:21 »
To też jeszcze zależy od rodzaju połączenia. Pomimo że mam w domu łącze 128kbps, a przepustowość BT to niby 768kbs, to jednak strony przez WIFI otwierają się wyraźnie szybciej niż przez BT.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2004, 23:10:18 »
Niestety nie mialem przyjemnosci bawic sie dluzej ASUSami jak i Toshibami oraz Casio. Niech wypowie sie ktos kto ma takiego PDA. Ale z tego co wiem to urzadzenia te sprawdzaja sie bardzo dobrze. Polecalbym szczegolnie ASUSy.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2004, 00:46:00 »
Genio nie jest sprzedawany w Europie więc chyba odpada. Loox 600 i Casio E-200 mają w porównaniu z innymi gorsze ekrany i stwarzają różne problemy z polączeniami i wykrywaniem kart. Toshiba e740 ma gorszy ekran niż e750 i iPAQ H3970. e750 i iPAQ H3970 to bardzo udane modele z większym ekranem niż większość innych cytowanych tu modeli (mają przekątną 3,8 cala) i praktycznie zero problemów. Asusy to zero problemów, bardzo dobry ekran 3,5 cala i bardzo dlugi czas na bateriach ale baterie jest niewymienna. Axim X5 ma bardzo dobrą wymienną baterię ale ma czasem problemy z kartami BT innymi niż wlasna. Loox 410 nie ćwiczylem, mialem w ręku Looxa 420, wykonanie dobre, ekran też, wymienna bateria, nie bawilem się systemem.

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 26, 2004, 17:14:41 »
Moim zdaniem, to jak zamierzasz wydać do 1400 zł to któryś z modeli Asusa był by chyba najodpowiedniejszy, w niemczech możesz dostac go taniej, ale przed zakupem poczytaj czy idzie model "sfleshować" na ludzki system. Osobiście aktualnie zamierzam kupić Tośkę e740,a to ze względu że mam szansę ją dostać na ebayu za 150$ (Mam barata w stanach), Asus kusi mnie bardziej ze względu na baterie, ale chyba na niego nie nazbieram

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 26, 2004, 17:23:03 »
napisałem ze moge wydać do 1400, co nie oznacza ze tak odrazu tyle mam ;)
Tośka e740 za 150$ to malutko, chętnie tez bym kupił. A jak ze stanem?

[Dodano: 2004-07-26 17:29:03]
aha, czy ktoś wie gdzie mogę znalezc ceny palmtopów w Niemczech?

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2004, 17:33:47 »
stan dobry uzywana 3 miesiace Ceny palmow w niemczech:
www.ebay.de
O ile sie orientuje w niemczech troche drozej wychodzi niz w stanach, ale i tak lepiej kupic niz w polsce...
A ja nie wiem jeszcze czy na bank bede mial to toske, bo brat sie leniwi i moze mi ktos ja sprzatnac sprzed nosa eh....

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 26, 2004, 17:40:24 »
Aha. niestety na ebay.de są zazwyczaj prezentowane ceny znacznie niższe [n.p T:T3 za 299 Euro]. mnie zas interesują ceny sklepowe :)

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 26, 2004, 17:43:38 »
Bo na ebayu mozna kupic taniej, tam tez sprzedaja nowe palmy

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 26, 2004, 17:47:27 »
Tak, tylko ze ja reczej nie kupię  na ebay.de [nie mam konta, no i zazwyczaj nie wysylają poza Niemcy i Austrię.
Mnie zas interesują ceny sklepowe, n.p w vobisie

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2004, 18:16:26 »
Od niedawna posiadam używanego looxa 600 za 800zł (głównie zalezało mi na slocie CF bo mam 512MB karte z cyfrowego aparatu nikona) i teraz widzę ze nie jest taki naj... czasem nie chce się włączyć podświetlanie w ciemności. Trzeba wtedy na niego czymś poswiecic albo pare razy włączyć i wyłączyć. Chyba przerobię światłomierz bo autokontrastu i tak nie używam ;) Ekran dotykowy jest słaby, trzeba czasem nieźle w niego stukać. Z żywotnością baterii też nie jest za dobrze ale to pewnie przez jej nie najmłodszy wiek :D Z włączonym podświetlaniem działa około 2,5h - 3h (z wpiętą kartą cf) w zalezności co się robi. Z wyłączony lcd (podświetlanie jak i obraz) i zapuszczonymi mp3 z karty okolo 6h. Prędkość pracy czasem tez nie jest za dobra ale jak sie go przykręci na 530MHz to dostaje niezłego kopa. Moze upgrade do wm2003 cos pomoże.

ps. w moim modelu jest cos nie tak z lcd bo w dolnej prawej części jak lekko się dotyka ekran to loox mysli ze rysik jest 3mm w lewo od jego  rzeczywistej pozycji. Np w rysowaniu powstaje wtedy kreska bo początkowe lekkie dotknęcie a potem docisniecie rysika powoduje przemieszczenie się punktu dotyku który loox wykrywa. Dziwne prawda? Da się to jakoś naprawić? Narazie w tym rejonie trzeba troszkę energiczniej naciskać ekran.
Are you shpongled?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 27, 2004, 00:30:51 »
Hmmm chetnie rozważe sprzedarz swojej toshiby e740. W zestawie jest wszystko z pudełka( płytka CD, etuii, okablowanie i zasilacz+ uboga instrukcja) sprzet mam od gwiazdki, jest w dobrym stanie. Do tego dorzucam etuii Krusell. Jesli masz zamiar zakładać sieć wi-wi moge tez odsprzedać karte wi-fi do dlaszaka D-linka DWL-510 (czy jakoś tak, nie chce mi się teraz sprawdzać, bo karte wyjałem z pudełka włozyem do blaszaka pobawilem się 3 dni i wrócila do pudełaka, kupilem AP). Jeśli jesteś zainteresowany daj znać na prv..

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 27, 2004, 00:38:55 »
napisałem ze moge wydać do 1400, co nie oznacza ze tak odrazu tyle mam ;)
Tośka e740 za 150$ to malutko, chętnie tez bym kupił. A jak ze stanem?

[Dodano: 2004-07-26 17:29:03]
aha, czy ktoś wie gdzie mogę znalezc ceny palmtopów w Niemczech?

Tutaj znajdziesz ceny na nowy sprzet w Reichu, Austrii
http://www.geizhals.at/eu/

A jesli chodzi o e740 - nie jest to rewelacyjny sprzet, wyswietlacz raczej nie powala, bardzo przecietny, pamietaj tez ze nie ma upgradu na e740 do win 2003
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 27, 2004, 14:18:11 »
no jak chcesz zaoszczedzic to kup sobie toshibe e 570 dwa slot cf II i sd duza zaleta i kosztuje nie wiecej niz 800 zl poruwnywalny do casio e 200 poszukaj na google testow w jednym nawet je poruwnuja i toshiba gura:)

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 27, 2004, 14:51:13 »
Jednak zważ na to, że w toshibie e570 jest tylko 32mb SDRAMu, co skutecznie sie uwidoczni przy próbie wczytywania większych jpg..
W moich wymaganiach to dosyć duże ograniczenie, jednak nie każdy potrzebuje pracy na jpg'ach

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 28, 2004, 09:15:12 »
Tak sie zastanawiem, czy może nie lepiej było by poczekać jeszcze kilka [3-4] miesięcy, uzbierac więcej kaski, i kupić coś lepszego.
Interesuje mnie ipaq 2210, mitac mio 558, loox610 i dell axim x30 [nie wiem jeszcze dokłądnie który model]
Co o nich sądzicie?

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 28, 2004, 21:07:31 »
ipaq ma bardzo dobrą opinię, czytalem kilka recenzji. Nie wiem natomiast, jak z pozostałymi ;)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 28, 2004, 21:16:51 »
Mitac Mio 558 prawdopodobnie prawie nikt w Polsce nie ma, LOOX 610 to ASUS a716 a Dell Axim wyglada na niezly PDA no i ma WM 2003 SE.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 28, 2004, 21:38:00 »
No z tym Mitac'iem to racja, nawet na google niewwiele o nim jest. Czytalem jednak jego test na pdagold, iw ypadł całkiem niezle...tylko NIGDZIE , nawet na ebay'u nie ma dokładnej informacji o cenie :/
Loox/Axim są bardzo ciekawe, maja prawie identyczne specyfikacje z Mitac'iem.
Dell Axiim mi się bardzo podoba, ma wi-fi, BT i SD. No i cena jest przystępna.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 28, 2004, 22:53:01 »
Na eBay'u nie ma... bo PDA Mitac nie sa sprzedawane w USA. Wiele urzadzen dostepnych w Europie i Azji nie trafia na nowy kontynent.

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 28, 2004, 23:42:09 »
Proponuje zakup nowego LOOXA 420 ma nawet polonizacje nie wspominając o takich %#@#$^@$relach jak BT WiFi ;)

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 29, 2004, 00:01:15 »
Co do Loox-a to uważaj. Są w nim dziwne rozwiązania tak że niektóre programy nie chcą chodzić za dobrze ( np.AutoMapa). No i szybkość aktualizacji systemu - tragiczna. Siemmens spóźnił się prawie rok z ostatnią aktualizacją systemu w stosunku do innych producentów!!!!

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 29, 2004, 00:22:48 »
Wybacz mam 420 i nie zauważyłam zadnych problemów z AM. Natomiast mym zdaniem aktualizacja do 2003SE byłaby pomyłką przy wadach tego najnowszego systemu :P

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 29, 2004, 12:25:01 »
Cytat: jakub kańczugowski
Na eBay'u nie ma... bo PDA Mitac nie sa sprzedawane w USA. Wiele urzadzen dostepnych w Europie i Azji nie trafia na nowy kontynent.
Na ebay.de tez nie ma, są tylko jakieś mitac'ki 168 z gps. Czy wogóle 558 trafił do sprzedazy?
Palmtopa nie uzywał bym  do automap, ani tez do gps'u ;)
Tylko gry, mp3, internet, ebook'i no i moze filmy

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 19, 2004, 10:12:43 »
Ja ściągnąłem z eBaya Dell Axim X30 624MHz, kosztuje około 300 dolarów, ekran i soczystość rewelacyjne, zresztą polecam review http://www.geek.com/hwswrev/pda/aximx30h/index.htm

Axim X30 Features and Specs
Operating System: Windows Mobile 2003 Second Edition
Display: 3.5-inch TFT 240x320 resolution
Processor: Intel XScale processor at 624MHz with WMMX
Memory: 64 MB SDRAM and 64 MB Intel StrataFlash ROM
SDIO slot
Integrated 802.11b and Bluetooth wireless technologies
Battery: Removable 950 mAh Li-Ion optional 1800 mAh available
Dimensions: 77.2 mm wide x 14.9 mm deep x 117 mm high (122.4 mm counting the antenna)
Weight: 139 grams/4.9 ounces