Jaką kartę SD wybrać do MDA Compact

• 6 Odpowiedzi
  • 467 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 06, 2005, 16:05:20 »
NA początku przepraszam wszystkich jeżeli w złym miejscu zamieszczam ten temat jedak jestem początkującym użytkownikiem MDA Compact.

Czy ktoś krótko mógłby poradzić mi jaką najlepiej kartę sd kupić do tego urządzenia, aby dała się ona efektywnie używać. NIestety w instrukcji MDA nie znalazłem zastosowań tej karty, wiem na pewno że na niej mogę robić backup systemu i danych na wypadek jakiejść awarii. Czy na bierząco można przechowywać tam częśc danych i to urządzonko będzie sobie mogło na nich normalnie pracować ?

Cyz opłąca się inwestować w droższe ale szybsze karty czy też ta prędkość nie ma tu znaczenia.

Będę wdzięczny za odpowiedź, mam nadzieję że stałych bywalców nie wyprowadzę z równowagi, zadając tak banalne pewnie ich zdaniem pytanie.

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2005, 18:52:35 »
Tak mozesz instalowac na karcie programy, wgrywac filmy i pliki MP3 itd. Jaka karte? Dowolna... szybkosc (czyli karty high-speed) nie beda w pelni wykorzystane w PDA wiec nie ma sensu w nie inwestowac. Kup najzwyklejasza karte SD - czesto te najtansze dzialaja lepiej od drogich.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2005, 23:12:46 »
Dzięki za informację, czyli jak rozumiem jeżeli mnie stać to lepiej kupić jak największą bo będę miał dzięki temu sporo dodatkowego miejsca ! Pozdrawiam

*

Offline P@blo

• **
  • 178
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2005, 00:48:51 »
ja bym tam z ta wielkoscia tez nie przesadzal (no chyba ze chcesz gromadzic po 5 filmow na raz) kozystam z 1024 mb karty sd i jeszcze nigdy jej nie zapelnilem, jak kiedys wgralem sobie 2 filmy to zblizyem sie do 800 mb zajetego miejsca a tak normalnie to wykozystuje ok 200-300 mb. oczywiscie lepiej kupic za duza karte niz zamala bo potem zamienianie kart jest uciazliwe, no ale jak zawsze tak i w tym przypadku trzeba sie zastanowic jaka karta bedzie dla ciebie optymalna. backupy nie zajmuja wiele miejsca, wiec pozostaje tylko pytanie czy i w jakich ilosciach bedziesz "gromadzil" na karcie filmy/muzyke. jesli nie bedziesz z tego wogole kozystal to mysle ze 256 mb ci z powodzeniem wystarczy.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2005, 08:25:35 »
Dodatkowo im mniejsza karta tym szybciej dziala...

*

Offline ciuxxxon

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2005, 09:00:24 »
A ja się z wami nie zgadzam !!! Miałem wcześniej SD 256 ( normalnej prędkości) i zamieniłem na High Speed Kingstona. Od razu zauważyłem, że automapa dużo płynniej chodzi na nowej karcie ( wszystkie mapy zainstalowałem na storage card). Uważam, że te wszystkie benchmarki sprawdzajaće prędkość karty są do kitu.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2005, 09:31:17 »
Widzę, że opinie jednak nie pokrywają się w 100%. Wnioskuję jednak że należy kupić, do zwykłego użytkowania, dobrą, najlepiej jakiejś uznane firmy 256 lub 512, bo 1 giga to może już mulić. A przy okazji, powiedzcie mi czy pamięc którą będę miał na karcie, jest wykorzystywana przez moje PDA do tego samego i w ten sam sposób jak pamięć uzyskiwana poprzez słynne powiększenie filestore z 8 do 27 MB.
Chodzi mi o to że jestem lamerem i boję się przeprowadzać sam zmianę romu. CHyba że jest może ktoś uprzejmy w Trójmieście kto pomógłby mi to zrobić za np pifffko ;)