jaką kartę SD wybrać??!! Zwykłą czy HS??

• 12 Odpowiedzi
  • 1073 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baritone

• *
  • 98
  • Sprzęt: Asus A636
« dnia: Czerwiec 17, 2006, 20:52:05 »
Czy istona jest prędkość kardy SD w palmtopie Asus A636, którego wykorzystuję głównie do nawigacji (Automapa lub w przyszłości TomTom) a także łączniu z netem, słuchaniu Mp3, czy ściąganiu audycji np z internet tv. Czy moje urządzenie będzie poprawnie działało z mapami na zwykłej karcie SD czy muszę wybrać high speed?? Proszę o pomoc! Pozdrawiam.
ps. a jeżeli już to czy kardy kingstona są ok??

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2006, 21:33:08 »
Palmtopy nie wykorzystują prędkości HS. Tak więc jeśli kupujesz kartę możesz z powodzeniem kupić zwykłą. Gorzej jeśli karta ma mieć 1GB lub więcej. Wtedy lepiej kupić HS ze względu na szybszy zapis w czytniku. No i nie polecam aż tak kierować się ceną, polecam karty: Kingston, Sandisk, Transcend itp.

*

Offline baritone

• *
  • 98
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2006, 22:51:29 »
Ale czy ta prędkość dotyczy wyłącznie zapisu??
Fakt, chcę nabyć kartę 1Gb Kingstona. Wsadzę na nią mapy, trochę muzyczki i jakieś programiki, tylko czy wszystko będzie mi płynnie chodziło? Bo czas na zapis na tych kartach danych, czy zainstalowanie map, to mam nadzieję, że mam... przecież nie instaluje się codziennie, prawda??!!

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2006, 23:12:31 »
Szybszą kartę zapiszesz szybciej w czytniku podłączonym do komputera PC, natomiast PPC nie wykorzysta tej możliwości. Temat szybkości kart wraca na Forum jak bumerang - chyba średnio co 3 tygodnie. Ponieważ ten temat był już poruszany wielokrotnie poszukaj na Forum.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2006, 01:20:14 »
sek w tym, ze roznica miedzy karta HS a zwykla jest praktycznie zadna.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
  • Sprzęt: Axim X50v, XPERIA X1, HTC HD2, HTC DesireS, HOX

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2006, 14:14:32 »
Przy dużych plikach faktycznie nie będzie widać różnicy ale przy przenoszeniu/kasowaniu/kopiowaniu dużej ilości małych plików widać że te wolne lub nie markowe HS wymiękają. Dla przukładu mam sd 1GB kingston elite pro 50x i sd 2GB pny 133x i przy dużych plikach (filmiki, mp3) pny jest szybsza ale jak się chce przenieść np gre warcraft2 która ma mase małych plików to trwa to chyba z 3x dłuzej na pny niż na kingstonie. Podobnie z usuwaniem.
Are you shpongled?

*

Offline baritone

• *
  • 98
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2006, 19:02:38 »
a co z mapami i wykorzystywaniem GPS?? Ponoć w urządzeniach, które głównie wykorzystywane są w nawigacji niektórzy zalecają korzystanie z szybszych kart, aby odczyt w danym momencie mapy był prawidłowy i nie gubił pozycji, czy to prawda? Spotkaliście się z problemami stosując wolniejsze karty??

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 19, 2006, 19:06:19 »
mam zwykłą kartę i z mapami nie ma najmniejszego problemu
ale szybsza zawsze sie przyda, np. w czytniku,
zreszta różnice w cenie nie są aż tak istotne, no i najlepiej kupić firmową kartę

*

Offline baritone

• *
  • 98
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 19, 2006, 19:16:19 »
sęk w tym, że ja akurat potrzebuję ją wyłącznie do mapy...
a poza tym jakie to są firmowe a jakie nie??

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2006, 19:19:01 »
Z tym "najlepiej kupić firmową kartę" byłbym trochę ostrożny - jakieś 2-3 lata temu kupiłem do aparatu HP kartę SD SanDisk'a - niestety po zainstalowaniu jej w aparacie (nie miałem jeszcze wtedy palmtopa ani czytnika) okazało się, że ten jej "nie widzi". Udałem się więc z aparatem i kartą do sklepu w celach reklamacji - tam okazało się, że w innej cyfrówce karta pracuje bez problemu (więc jest niby dobra). Do aparatu z kolei włożyłem kartę Lexar (zdecydowanie tańszą) i wszystko zaczęło działać.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:58:13 »
Kart bardzo szybkich wiele czytników w ogóle nie zobaczy. Kupiłem kiedyś okazyjnie trzy takie MMC i widziała jest tylko Jornada przez przejściówkę PCIMCIA. Nie widział ani czytnik komputerowy, ani samochodowy MP3. Więc uważaj![/i]
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:24:33 »
Właśnie zakupiłem 4GB SD http://www.allegro.pl/item111125709_sd_4_gb_a_data_x150_turbo_promo_wys_gratis.html w palmtopie działa Ok. niestety jak napisał vladymir w czytniku (takim za kilkanaście PLN z Allegro) nie bardzo można jej używać :( - windows wyświetla informację, że karta nie ma file systemu, a przy próbie formatu daje możliwość tylko na 1GB  :?
Dopiero po zaopatrzeniu się w http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24906 wszystko śmiga  :D