jak zmierzyc pojemnosc baterii?

• 14 Odpowiedzi
  • 16539 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Zhan

• *
  • 85
« dnia: Marzec 23, 2007, 22:36:17 »
witam,
moj ppc Asus A636N ma juz prawie rok i moje subiektywne odczucia sugeruja, ze bateria nie trzyma juz tak dlugo jak na poczatku... sprzet glownie dziala na ladowarce samochodowej, bateria jest notorycznie doladowywana... zastanawiam sie wiec jak mozna ustalic w miare precyzyjnie w jakim stanie jest bateria... znacie jakies miarodajne procedury?

pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 23, 2007, 23:42:41 »
Generalnie akumulatory się zużywają....nic nie jest wieczne, jednak w nowoczesnych aku zjawisko to nie powinno następować szybko. Akumulatory litowe nie posiadają efektu pamięciowego dlatego mozna je doładowywać. Problem pojawia się gdy pomiędzy doładowaniami nie rozładowuje się baterii do końca i ładuje do pełna. Częste doładowywanie bez opróżnienia baterii do końca i naładowania do pełna kończy się tym, że odczuwamy zmniejszenie pojemności akumulatora. Pojemność akumulatora oczywiście można zmierzyć miernikiem pojemności. Taki pomiar może nam dać nikłe dane, ponieważ faktyczna pojemność może się nie zmienić a zmienić sie mogło tylko wykorzystanie samego akumulatora (wiadomo jest złożony z większej ilosci ogniw). Dlatego w Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest rozładowanie aku do bardzo niskiego poziomu, aż pda zacznie krzyczeć o prąd, następnie naładowanie do końca, ale nie tylko aż zgaśnie kontrolka od ładowania, ponieważ kontrolka gaśnie kiedy aku osiągnie odpowiedni poziom napięcia, co nie jest zawsze równoznaczne z w pełni naładowanym aku. Zatem po rozładowaniu aku podłącz go na powiedzmy 10-15h do ładowarki sieciowej. Ważne aby to było ładowanie odpowiednim prądem. Poprawa może być widoczna od razu, po jakimś czasie lub wogóle jeśli aku jest mocno zużyty. Po roku jednak nie powinien być mocno zużyty i poprawa powinna być zauważalna.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2007, 00:47:04 »
Sprawdzić pojemność możesz za pomocą programu abcPowerMeter. Naładuj baterię, włącz programik i zminimalizuj, a następnie uruchom coś co w miarę równomiernie obciąża pracę pda. Chodzi o to aby nie było szybkich skoków obciązenia bo program chyba tak szybko pobiera informacji na jego temat i wyniki są troche zaniżone. np włącz mp3 w pętli, daj podświetlanie na maxa, wifi, bt. Odłóż na bok pda aż do wyczerpania baterii. Jak padnie to podłącz ładowarkę żeby pda wstał i przywróć zminimalizowany program. Trochę długo będzie rysował wykres więc musisz chwilkę odczekać i na dole będziesz mial wynik jaka jest faktyczna pojemność baterii. Może się zdarzyć że program u ciebie nie zadziała... będzie to widać po tym że pobór prądu będzie zero. Wtedy musisz czymś innym próbować.

aha jeszcze...jesli twój pda po padnięciu wstaje jak po soft resecie to niestety musisz czatować i sprawdzić wynik tuż przed wyłączeniem.
Are you shpongled?

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: jak zmierzyc pojemnosc baterii?
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 25, 2007, 15:05:36 »
acbPowerMeter to bardzo przydatny programik do sprawdzenia on-line upływu prądu z baterii:
http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-acbpowermeter-v1-1.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2007, 15:08:09 wysłana przez AMi »

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2007, 08:32:49 »
hmm podłącze się pod wątek.. potrzebuje nie tyle zmierzyc pojemność baterii (choć i to by sie przydało) ale oczytać pobór mocy. niestety abc o ile działał idealnie na wizardzie to na universalu z wm6 sie wywala - skacze od 181 przez 654 do 1803mah... licznik czasu jest na stałe na 2minutach... pozatym jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie ma różniczy miedzy wyłaczeniem ekranu a wlaczeniem + np wifi...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2007, 15:34:31 wysłana przez bern »

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2007, 08:51:24 »
bikekowal: miernik pojemnosci t sluzy raczej do pomiarow kondensatorow.Akumltory po pierwsze moga wymagac jakichs specjalnych warunkow ladowania ktorych miernik pojemnosci zapewnic nie moze, a po drugie to jest zupelnie inny rzad wartosci wiec skali braknie :)

*

Offline Dżony Bravo

• 5
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2007, 13:23:28 »
Ja mam pytanko z kolei o ten program abc powermeter  . . . .  bo jak go uruchomię
to kurde tylko czas liczy . . . . zadnego pradu a tym samym mAh.  Co moze nie grac ? mam WM5

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2007, 13:51:09 »
Podaj model palmtopa

*

Offline Dżony Bravo

• 5
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2007, 23:15:59 »
sorry . . . . . . . no mam MIO p550m

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2007, 23:55:22 »
Na mio nie bardzo to chodzi... podobnie na mio168 nie chce działać.
Are you shpongled?

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 11, 2007, 21:08:01 »
acbPowerMeter to bardzo przydatny programik do sprawdzenia on-line upływu prądu z baterii:
http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-acbpowermeter-v1-1.html

Czy ktos moze mi podac jakas instrukcje do abcPowerMeter ? Jak mam zinterpretowac dane i jakie sa dobre a jakie juz poza norma ?

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 11, 2007, 23:08:41 »
hmm jaka instrukcje? wykres to pobor mocy (w mA) od czasu a na dole pokazuje ci: aktualny i sredni pobór mocy oraz pojemnosc bateri.
prawym softkeyem pauzujesz a lewym wchodzisz do menu

cos jeszcze?

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 12, 2007, 06:23:52 »
Jakie sa wartosci nominalne,a co mozna uznac za przekroczenie ?

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 12, 2007, 07:39:01 »
rozne dla roznych pocketow...
zaleza tez od podswietlenia, wifi, bt, gps, programu jaki uzywasz itp itd.... niestety musisz pytac kogos kto ma taki sam model.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 12, 2007, 14:48:01 »
Dla Acera N311 znalazłem takie dane:
Power Supply
Battery: Lithium-ion , removable
Battery Capacity: 1200 mAh
Avarege Current: 171 mA
Estimated Battery Life: 7 hours
http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=343

Porównując Avarege Current na swoim PDA z tym podanym na tej stronie (HP rw6815 powinien mieć 118mA) to można to sobie włożyć między bajki  ;D Minimalna wartość jaką udało mi się osiągnąć to 31mA przy 208mhz i wyłączonym wyświetlaczu. Jednak po podkeceniu procesora może spokojnie skoczyć do ponad 300mA, a przy normalnym używaniu oscyluje wokół 200mA. Taka ciekawostka (może ktoś wiedział wcześniej) Estimated Battery Life=Battery Capacity/Avarege Current
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka