Jak ustwić połaczenie przez GPRS w Orange?

• 7 Odpowiedzi
  • 1771 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 06, 2005, 21:52:56 »
Jak ustwić połaczenie przez GPRS w Orange? Własnie. Juz próbowałem prze dział dla początkujących i mi cos nie idzie. Przez IRDE i GPRS na tel SonyErikson K300i w sieci orange. Próbowałem kilka krotnie i nic?
Prosiłbym o opis krok i kroku.
Z góry dzięki.

*

Offline abasz

• 48
  • Sprzęt: Toshiba e750
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2005, 22:53:26 »
Ja mam podobny problem nie wiem gdzie wpisac +cgdcont=1,”IP”,”www.idea.pl” a gdzie *99***1CID#. Troche pokabinowałem, wygladalo jakby sie łaczyło z netem (jak klikam w pockecie "połącz" to telefon zaczzyna wybierac numer i łaczy sie. Pozniej na wyswietlaczu telefonu pokazuje sie globusik-ze niby jest tem połaczony, tak samo w pockecie, pokazuje ze połaczenie jest ustanowione. Ale tak naprawde nie jest bo ani gg czy IE nie moga sie połaczyc. W liczniku danych w telefonie pokazuje mi np czas polacenia 4 minuty, wyslanych 6000B odebranych 0) Poczytalem forum testuje na rozne sposoby, juz mnie cholera bierze.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2005, 00:05:48 »
Witam!

Ostatnio walczylem z polaczeniem laptopa (WinXP Prof) poprzez BT z Nokia6310i w orange. Watpie zeby konfiguracja PDA sie roznila.

Od strony komorki:
Konfiguracja tak jak podaja na oragne.pl

Od strony laptopa:
Dodajemy nowe polaczenie dial-up, modemem bedzie Nokia (w moim przypadku jest to "Modem over BT link"), nr. telefonu na ktory dzwonimy to standardowe dla grprs-a "*99#", user i haslo zdaje sie internet (na orange.pl jest podane). I tyle, nic wiecej ustawiac nie musialem, i odpalilo od razu. W momencie dialowania (Opening port) w telefonie pojawilo sie polaczenie przychodza BT, status polaczenie zmienil sie na sprawdzanie uzytkownika, potem rejestrowanie do sieci (w tym czasie wyswietlacz komorka zasygnalizowal ikonka polaczenie GPRS). I tyle :)

Nie ustawialem tego: +cgdcont=1,”IP”,”www.idea.pl” w zaawansowanych polaczenia. Nie potrzebowalem.

Mam nadzieje, ze pomoglem

*

Offline abasz

• 48
  • Sprzęt: Toshiba e750
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2005, 00:34:31 »
Skasowalem wszystkie ustawienia i ustawilem od nowa, i w koncu poszlo.Faktycznie chyba za duzo naczytałem sie tych opisow jak to skonfigurowac,2/3 ustawien wcale nie bylo potrzebnych. Aaa i wyłaczyłem i uruchomiłem ponownie telefon.

*

Offline TheArt

• 322
    • http://www.vianet.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2005, 02:29:55 »
ustawienia gprs sa opisane w Orange jednak co do ustawien modemu to trzeba troche pokombinowac. Latwo gdy laczycie przez BT jednak jak to zrobic przez USB wie ktos

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2005, 07:03:05 »
ustawienia gprs sa opisane w Orange jednak co do ustawien modemu to trzeba troche pokombinowac. Latwo gdy laczycie przez BT jednak jak to zrobic przez USB wie ktos

Przez USB zanaczy przez kompa to trzeba tylko ustawi ActiveSync w Opcjach Regułu - Przekazanie - Połaczenie "Internet" - MUSI DZIAŁAĆ
Pozdrawiam

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2005, 18:52:43 »
Po rebrandingu Idei w Orange, konfiguracja mojego Looxa 720 pod gprs przez bluetooth wyglada tak:
-nazwa polaczenia "Internet GPRS"
-number to be dialed "*99***1# gdzie 1 oznacza pozycje pierwsza profilu ustawien Internet GPRS w moim Siemensie S65
-user name i password "internet"
-extra dial-string "+cgdcont=1,"IP","internet"
To tyle. Laczy sie i PIE i MobileGadu i klient poczty.
Pozdro

*

Offline Tek

• 8
    • http://tekus.net
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2005, 18:26:40 »
A ja mam troszke inny problem. Zmienilem sluchawke na K600i i nie moge uzyskac dostepu gprs via BT. Gdy zmienie na IRda idzie bez problemu. Wywala sie przed inicjowaniem polaczenia z telefonem.
Ktos pomoze?
A ppc to Asus A730.

[Dodano: 2005-10-13 18:52:43]
Wkonczu znalazlem, wystarczy dopisac w polu dial-string Z&W
Ech, tyle szukania dla dwoch znaczkow.