Jak stworzyć bazę roślin w PDA ??

• 24 Odpowiedzi
  • 1203 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 12, 2007, 21:43:54 »
Witam
Potrzebuję stworzyć baze rośin w PDA - jakaś fotka - krótki opis - wyszukiwanie po nazwie poprzez wybieranie z listy, najprostrza baza, tak aby korzystać z niej w terenie.
Wie ktoś jak to zrobić w prosty sposób???
Pozdrawiem
krzysiek_k1

*

nothin

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2007, 22:12:48 »
html i alreader?
update: niestety, alreader nie pozwala na tekst i obrazki na jednej stronie...)..

ubook daje radę.

jeżeli mówimy o prostych metodach, można stworzyć listę roślin w htmlu, z opisami, na jednej stronie, lub stworzyć listę roślin na jednej stronie, która byłaby jednocześnie listą linków do podstron z poszczególnymi już gatunkami.... nie mam jednak pojęcia, jak w ubooku działają linki...

powolna metoda, duży dokument:
-roślina1,
-roślina2,
-roślina...
i wyszukiwanie z opcji "find" readera,
i ta na bank działa w ubooku,

lub szybsza..

spis z nazwami/linkami do
|
|-opis roślina1.html----|+ ew linki z rysunkami/zdjęciami
|-opis roślina2.html
|-opis roślina3.html..  
|
.
Wyszukiwanie w stronie spisu+klik na link.
dodawanie wpisów jest proste w obu przypadkach...

tyle, ze tu może się okazać, ze trzeba użyć isilo i konwertera...

oczywiście, to luźne myśli..i mogęsię mylić
screeny z testu idei nr.1 na szybko(inny temat, ta sama idea..)...
,

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 13, 2007, 23:24:56 »
dzięki za szybką podpowiedź;) jak tylko oddadzą mi ASUSA z serwisu to sprawdzę jak to zadziała.
krzysiek_k1

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2007, 00:59:37 »
heh Xoen zaczynasz mnie rozwalac z tymi screenami  :)

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2007, 10:11:22 »
krzysiek - na www.holenderskie.pl znajdziesz wesję bazy roślin akwariowych, którą można odpalić na PC. Dokładniejsze informacje możesz znaleźć w wątku forum. Jest to wersja PC jednak ktoś z odrobiną wprawy w programowaniu mógłby to przerobić na PPC :)

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2007, 17:14:45 »
he he he - tą bazę dokładnie znam bo jestem stałym bywalcem na www.holenderskie.pl - i o taką bazę dokładnie mi chodzi, mam ją na PC ale potrzebuję takiej na PPC - no i jeszcze chciałem zrobić taki katalog zbrojników ;) Jak się jest na giełdach to często trudno się połapać co człowiekowi chcą sprzedać. Można by spokojnie zajrzeć do ASUSka i sprawdzić co urośnie z szarej rybki w worku bądź roślin które w wersji handlowej ( zwykle emersyjnej ) wyglądają zupełnie inaczej niż później w akwarium.
Niestety moja wiedza nie pozwala mi na przerobienie wersji PC do standardu PPC.
Efektem mojej zabawy w akwarystyke są takie baniaki jak na fotkach:

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44922&highlight=

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22222&highlight=

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12549&start=105

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16356&start=60

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16356&postdays=0&postorder=asc&start=30

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?p=90371#90371

Pozdrawiam
krzysiek_k1

*

nothin

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2007, 17:21:32 »
Cytat: "pimpus sadelko"
heh Xoen zaczynasz mnie rozwalac z tymi screenami  :)

thx..
a TP po prostu kocham i znam całość prawie na pamięć, taki mały odlot...

btw, rewelacyjne screeny baniaków, no i świetna stronka(www.holenderskie.pl ).. nie znałem, a warto popatrzeć...

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2007, 18:09:12 »
krzysiek-K1 - jak dojdziesz do czegoś to daj znać :)

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2007, 18:27:48 »
Cytat: "krzysiek_k1"
Niestety moja wiedza nie pozwala mi na przerobienie wersji PC do standardu PPC.

Hmmm możnaby spróbować ściągnąć online-ową bazę z SRWiA na własny uzytek np. wgetem i przegladać jako stronki WWW. Ewentualnie w którymś numerze specjalnym Chip lub PCWK był jakiś niewielki kurs pisania aplikacji dla PDA w technologii .NET :) Zawsze to dobry początek na przygodę z programowaniem :)

OFFTOPIC ;)

Efektem mojej zabawy w akwarystyke są takie baniaki jak na fotkach:

Sam jestem akwarystą (no może przynajmniej staram się nim być) i z chęcią korzystałbym z takiej bazy. A Twoje nano po prostu wymiata :) Szacunek.
Również roślinna 70-tka jest super.
Sam się zastanawiam czy w pracy nie postawić sobie takiej kosteczki :)

*

nothin

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2007, 18:47:32 »
niesamowite! (nano).

btw, po ściagnięciu całej bazy danych z http://www.holenderskie.pl/baza/spis.htm teleportem, po konwersji za pomocą isilox i otwarciu powstałego pliku w ppc isilo mamy regularny atlas. Szukajka pod jakis button i już.
Działa zaskakująco dobrze.
głębokośc pobierania teleportu nie jest jasna, nie mam czasu na testy.. 1 nie wystarczy, 2-3 zapewne pozwolą powiększać fotki z tych, które widać na screenach,bo fotki też są klikalne.

screen z konwersji BEZ tabel, przykładowa roslina:
spis:

przykładowa roslina:

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2007, 21:37:13 »
juz miałem pisać głupiego posta w stylu: a jak to zrobić? :) ale  troche poszukałem i już mam ściągniętą bazę teleporterem, ale ISILOX  chyba wymaga aby był podłączony PDA ?? bo dalej nie zaszedłem- włącza się ActiveSync - a ASUS ciągle w serwisie:(
Pozdrawiam
krzysiek_k1

*

nothin

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2007, 21:45:29 »
..nie musi być podłączony; jesli masz przy okazji błąd, to tylko dlatego, ze każesz mu od razu robić konwersję, a domyślną ścieżką w tej sytuacji jest pda, oczywiście, jeśli nie dasz convert immediately po wyborze, bedzie można zmieniać jak dokument jest konwertoway(czyli np. wyłaczenie tabel..), jak i ścieżkę zapisu gotowego dokumentu.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2007, 09:22:30 »
nothin: mozesz udostepnic ta baze po skonwertowaniu ?

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2007, 10:30:23 »
A nie można normalnie pociągnąc tego wgetem z konwersją ścieżek do poszczególnych plików/linków i przeglądać bazę jako zwykły HTML?

Nie mam za bardzo czasu by się temu przyjrzeć. Ewentualnie skontaktujcie się z adminami SRWiA i poproście o źródła bazy roślin, poinformujcie jaki macie zamiar. Śmiem twierdzić, że udostępnią pliki :)

*

nothin

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2007, 12:18:39 »
no widzisz, ja swoje a ty swoje, bez konwersji na qvga html nie będzie się mieścić na ekranie.....stąd konwersja za pomocą isilo BEZ tabel..nosz kurcze...

czy mógłbym udostępnić... nie jestem pewny, czy bez zezwolenia autorów na taką operację mógłbym rozporządzać danymi, poza tym testowałem to tylko na fragmencie...mogę zrobić screenshoty metody w wolnej chwili...

ważne jest, żeby jako link początkowy zapodać TYLKO link do podstrony spisu roślin, NIE całej strony z spisem I rośliną, teleport z spisu pobierze bazę, 2gi poziom linków to poszczególne rośliny, a trzeci to link do powiększonego obrazka...przynajmniej w założeniu tak bym to widział...sprawdzę, czy mam rację, do poziomu drugiego działa wyśmienicie, generalnie, isilo wraca do łask, ubook jest tak potwornie powolny(po doswiadczeniach z alreaderem i isilo właśnie..)..

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 17, 2007, 12:30:39 »
Cytat: "nothin"
no widzisz, ja swoje a ty swoje, bez konwersji na qvga html nie będzie się mieścić na ekranie.....stąd konwersja za pomocą isilo BEZ tabel..nosz kurcze...

Proszę o wybaczenie ;) PDA mam od kilkudziesięciu dni i jeszcze na tyle nie zgłębiłem tajników by nie móc się mylić. :) Cały czas się uczę, testuję itd.

czy mógłbym udostępnić... nie jestem pewny, czy bez zezwolenia autorów na taką operację mógłbym rozporządzać danymi

Dlatego wymagana byłaby zgoda SRWiA. Jeśli oprogramowanie/konwersja miałaby służyć ogólnemu pożytkowni społeczności PDA i Akwarystów to myślę, że administratorzy zgodziliby się na taką operację.

Ciągnąc dalej wątek aplikacji... poszukiwałem w Internecie softu dzięki któremu można łatwo tworzyć aplikacje bazodanowe bez znajomości programowania. Na stronie http://www.grandasoft.com/ można za darmo pobrać aplikację XSDesigner. Może to będzie pomocne w stworzeniu takiej bazy.

*

nothin

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 17, 2007, 12:34:19 »
luz luz, czasem brak mi ogłady, hmm..
swoją drogą ciekawym, kiedy strony zaczną być pisane także w wersji dla pocketów w końcu....mało jest takich stron....

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 17, 2007, 12:37:56 »
luz luz, czasem brak mi ogłady, hmm..

:)
swoją drogą ciekawym, kiedy strony zaczną być pisane także w wersji dla pocketów w końcu....mało jest takich stron....
 Na przykład moja strona na PDA jest dostosowana (rozpoznawana po UserAgencie przeglądarki) do małego ekranu i w pełni funkcjonalna a na komputerze wersja "normalna" :)

Dodano
Przyjrzałem się bliżej XSDesignerowi. By można było otwierać aplikacje napisane w tym kreatorze trzeba w PDA zainstalować xsformslt. Jest to specjalny klient otwierający napisaną aplikację. Przejrzałem kilka przykładów znalezionych na stronie producenta i myślę, że ktoś ze znajomością MS Access spokojnie napisze taką aplikację. Niestety gdy na mojej uczelni wykładali MS Accessa ja chyba w tym czasie byłem na piwie ;)

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 17, 2007, 15:18:00 »
napisałem do administratora strony ( równocześnie jej właściciela) Piotra Baszuckiego o zezwolenie na przekonwertowanie jego bazy roślin.
Oczywiście obiecałem Piotrowi że jesli zezwoli na wykorzystanie jego bazy to udostępnimy ją w wersji na PDA do wstawienia na holenderskie.pl
Jadę dziś przycisnąć servis;) może oddadzą ASUSA;)
krzysiek_k1

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 17, 2007, 16:29:35 »
Jadę dziś przycisnąć servis;) może oddadzą ASUSA;)

Dociśnij mocno... najlepiej kolanem ;D

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 17, 2007, 17:32:51 »

napisałem do administratora strony ( równocześnie jej właściciela) Piotra Baszuckiego o zezwolenie na przekonwertowanie jego bazy roślin.
 Oczywiście obiecałem Piotrowi że jesli zezwoli na wykorzystanie jego bazy to udostępnimy ją w wersji na PDA do wstawienia na holenderskie.pl

Jak sie nie zgodza to piszemy zbiorowa petycje i idziemy do TV ! :)
Jadę dziś przycisnąć servis;)

BTW moglby ktos kto ma w PPC dostep do neta sprawdzic jak pod PPC wyglada: http://www.wikipasy.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 17, 2007, 19:05:40 »
Cytat: "DinthKSC"
BTW moglby ktos kto ma w PPC dostep do neta sprawdzic jak pod PPC wyglada: http://www.wikipasy.pl

WM2003SE, PIE:
http://www.promanski.info/pliki/pc_capture2.jpg
WM2003SE, Pocket Opera:
http://www.promanski.info/pliki/pc_capture1.jpg

Zauważyłem, że PIE nawet nieźle formatuje typowe strony WWW. Opera... hmm trochę się nią rozczarowałem, choć wersja desktopowa jest OK.

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 24, 2007, 19:04:07 »
i baza już u mnie śmiga na PDA ale moje fotki są nie klikalne:( jak też zdjęcia dodatkowe - taki link przekierowuje mnie na strone z jakimś spisem adresów, mimo że te dodatkowe fotki są na PDA. Co może być przyczyną??? - Oczywiscie ze spisu głównego mogę wejść w każdą roślinę - ale dalej już nie - mimo że ustawiłem głębokość linkowania 3.
Pozdrawiam
krzysiek_k1

*

nothin

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 24, 2007, 19:14:36 »
ale jako link podstawowy dąłeś teleportowi http://www.holenderskie.pl/baza/spis.htm   ?
możliwe, że będziesz musiał poszukać w opcjach projektu(tam gdzie tabele itp), ustawień obrazów, moze sam isilox ucina je jakoś(linki do obrazków..).

« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 24, 2007, 20:00:32 »
i baza już u mnie śmiga na PDA ale moje fotki są nie klikalne:( jak też zdjęcia dodatkowe - taki link przekierowuje mnie na strone z jakimś spisem adresów, mimo że te dodatkowe fotki są na PDA. Co może być przyczyną???

Krzysiek_k1 jeśli możesz to podeślij mi tą bazę (fasik@promanski.info), zerknę jak to wszystko wygląda. Winą otwierania jakiejś dziwnej strony jest może błędna konwersja adresów obrazków?