jak sprawdzic czy działa gps

• 3 Odpowiedzi
  • 1377 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 05, 2006, 14:55:37 »
witam

dostałem niedawno yakumo delta 300 z wbudowanym gps, jednak port przez który można go zsynchronizować z komputerem jest uszkodzony, port wymienie tylko chcialbym najpierw sprawdzic czy gps działa bo ta łopatka była chyba złamana bo są slady klejenia. Czy mozna sprawdzic jakos czy GPS działa uruchamiając jakis program np. z karty SD ??

z góry dziekuje za cenne uwagi

pozdrawiam
Marek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2006, 15:31:05 »
W naszym dziale Download jest VisualGPSce. Pobierz ten program, przegraj plik na karte i uruchom w PDA. Tam wybierz port COM na ktorym jest GPS - jesli nie wiesz ktory to, to wybieraj jeden po drugim. Jak znajdziesz wlasciwy czerwona lampka w okienku aplikacji w prawym dolnym rogu zacznie mrugac. Najlepiej wyjdz z domu i stan na otwartej przestrzeni - nie pod dachem i nie poruszaj sie w czasie pobierania danych GPS.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2006, 12:24:38 »
zgrałem oprogramowanie na karte ale nie da sie uruchomić,
na innym palmtopie udało mi sie wgrać ten program ale tylko przez kabel synchroinizacyjny...

może są jakieś inne programy??

pozdrawiam
Marek

*

Offline marekxz

• 39
  • Sprzęt: Mio P560,Automap 4, MioMap V3
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2006, 07:36:49 »
Witam .Mam problem z gps. Po ostatnie wycieczce nawigacja sprawowała sie znakomicie,ale w drodze powrotnej moj progrm i-Go nie mogł znależć odbiornika gps. W menu i-Go dalem polecenie aby znalazł port połączenia z gps. Za każdym razem pisze brak gps. Nie wiem co sie stało, robiłem hard reset i to nie pomogło mam Mio A701. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam