Jak podlaczyc PDA do TV

• 9 Odpowiedzi
  • 2676 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak podlaczyc PDA do TV
« dnia: Styczeń 25, 2006, 19:35:38 »
Hello
witam serdecznie niewiem czy byl juz podejmowany ten temat jesli tak to prosze mnie skarcic :)
Moze starsi wyjadacze mi jakos pomoga Bardzo chcialbym podlaczyc mojego PDA do ekranu tv czy jest to wykonalne? jakas karta czy cos w tym stylu glownie chodzi mi o prowadzenie prezentacji i podlaczenie pda w samochodzie do ekranu np po to zeby wyswietlic na nim automape pozdrawiam wszystkich i dzieki

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
  • Sprzęt: BB 9800 Torch
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 25, 2006, 23:13:21 »
Można podłączyć przez Compact Flash, ale niestety przejściówka to dość droga impreza (ok 150 Euro) i bardzo trudno dostać ją w Polsce. Ja używam FlyPresentera (http://www.lifeview.com.tw/html/products/ia/flypresenter_cf.htm). Do sprzętu jest dołączony od razu programik do konwertowania i wyświetlania Power Pointowych prezentacji. Ale niestety nie działają na PDA animacje (przyloty, znikania obiektów itp.).
Fly presenter ma akurat dość niezłą rozdzielczość (max 1024x768), i spokojnie można podłączyć go do projektora. Poza tym dodają do niego pilota, dlatego podczas prezentacji można chodzić sobie po sali.
Poza tym posiada wyjście Compsite i S-Video, czyli można podłączyć go w zasadzie do wszystkiego.
Warto dopowiedzieć, że niektóre modele Dell'a mają możliwość bezpośredniego podłączenia do monitora, ale nawet wtedy głupi kabelek kosztuje ok 300 zł.
Niemniej jednak jak często się tego używa, to wydatek się opłaca, bo nie trzeba taszczyć ze sobą cięzkiego kompa.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2006, 00:30:33 »
Nie aż 300zł, zobacz ---> http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29381

Czy na tej przejściówce CF na 1024x768 da się puścić divxa? Czy raczej tylko obrazy statyczne.
Are you shpongled?

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2006, 00:35:35 »
Ziele a jest taki kabelek do MDA compact ?!

Lub jego możliwośc zrobienia ? :)

*

Offline ziele

• 5159
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2006, 01:48:46 »
Wyjście vga mają tylko aximy x50v i x51v.  Reszta tylko przez karty ale i tak tylko się nadają do pokazu slajdów bo filmów przez nie się nie wyświetli czy w ogóle szybko poruszających sie obrazów.
Are you shpongled?

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2006, 10:20:56 »
Taką cenę przejściówki do Dell'a widziałem tutaj:
http://www.palmtops.com.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=52_6_40&products_id=258
Swoją drogą ciekawe skąd oni biorą te ceny.

Muszę przyznać, że nigdy nie bawiłem się w odtwarzanie filmów na PDA, bo zawsze zniechęcało mnie oglądanie filmów na małym ekraniku. Do FlyPresentera dodają programik PocketTV właśnie w celu odtwarzania filmów. Znalazłem parę postów, z których wynika, że z tą przejściówką puszczanie filmów jest możliwe i nie ma problemów z prędkością przetwarzania klatek np.: http://www.pocketpcthoughts.com/forums/viewtopic.php?t=10638&highlight=flypresenter (można tam znaleźć także inne urządzenia tego typu i warto kliknąć na link do odpowiedzi panów z PocketTV, którzy właśnie piszą o puszczaniu filmów).

Jeżeli was to interesuje jak znajdę trochę czasu mogę się z tym trochę pobawić.

Jeszcze jedna rzecz, jakby ktoś był zainteresowany kupnem, to trzeba wspomnieć o tym, że na stronie producenta FlyPresentera (link w poprzednim poście) raczej rzadko ukazują się uaktualnienia i w zasadzie do tej pory nie ma drivera do wersji WM 2003SE. Chyba to właśnie powoduje, że oprogramowanie często nie rozpoznaje sprzętu wsadzonego w gniazdo CF (używam tego z iPAQ hx4700). Kolejne pytanie jakie trzeba zadać, to czy będzie to współpracowało z WM 5.0. Póki co jednak da się z tym żyć. I jest to tylko małym utrudnieniem.
Zupełnie rozczarowała mnie też współpraca z Nyditot Virtual Display. Co prawda wszystko działa i wykrywa sprzęt bezproblemowo, ale nawet przy statycznych obrazach tak się wszystko czołga, że można zasnąć. Nie wiem może nie potrafię skonfigurować tego programu, ale jakoś nie chciało mi się tracić czasu na zabawę.

*

Offline ziele

• 5159
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 26, 2006, 12:54:19 »
Cena z kosmosu... ale tym lepiej dla mnie :)

Co do działania tej przejściówki na CF to video jest odtwarzane raczej mało płynnie. W tym linku co podałes jest link do trailerka 320x176 i piszą że ma 10fps bez rozciągania do wielkości obrazu vga. Dla porównania na aximie z rozciągnięciem do vga jest 216fps w trybie benchark bo normalne odtwarzanie dla tego filmiku jest 24fps. Zwykły divx o rozdzielczosci 640x272 wyświetla z szybkością 57fps. Przy wyższych rozdzielczościach ekranu 800x600 lub 1024x768 wartości te niewiele spadają. Chyba widać miażdżącą przewagę :)

Też używam Nyditot Virtual Display. U mnie działa super. Szczególnie fajny jest tryb touchpada. Na ekran jest puszczany obraz np 1024x768 a lcd pda zamienia się w pole do ruszania kursorem identycznie jak w laptopach :)
Are you shpongled?

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 26, 2006, 17:03:15 »
Niewątpliwie jeżeli chodzi o grafikę to Dell jest bardzo kuszącą propozycją. Ale zanim pojawił się WM 5.0 to był w ogóle problem z odtwarzaniem PowerPointowych animacji na pocket PC. W różnych programach, które miały to potrafić pojawiały się przedziwne rzeczy na ekranie PDA. Do FlyPresentera jest dołączony programik, który świetnie konwertruje prezentacje. Choć nie są one w pełni animowane, nie mam problemów z ginięciem obiektów i czcionek po konwersji.
Dlatego też świetne wideo nie przekonało mnie do Dell'a, bo i tak nie puszczam filmów.
Ciekaw jestem, czy odtwarzałeś jakieś PowerPointowe prezentacje na monitorze? Bo rozumiem, że skoro jest zwykle wyjście VGA i WM 5.0 to tylko wystarczy podlączyć i już. Z tego, co czytałem WM 5.0 ma od razu programik do wyświetlania prezentacji. Ciekaw jestem, jak to działa i czy odtwarzają się animacje obiektów oraz polskie czcionki (zwłaszcza jak umieści się jakieś nietypowe).

*

Offline ziele

• 5159
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2006, 14:08:23 »
Mam wm2003se wiec nie mam tam przeglądarki powerpointa. Używam do fotek i filmów oraz czasem www jak mam kompa zajętego.
Co do wm5.0 musisz popytać kogoś kto ma x51v lub wgrał sobie ten system do do x50v. Ale pewnie działa to nienajgorzej.
W vga predkość działania jest identyczna jak na lcd ale gdy ten jest wyłączony. A jesli chodzi o nyditota to im wieksza rozdziałka tym troche wolniej.
Are you shpongled?

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
Jak podlaczyc PDA do TV
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2006, 15:19:50 »
OK, i tak wielkie dzięki za info. Jak pojawi się 5.0 do hx4700 to dobre działanie przeglądarki PowerPointa będzie dla mnie jednym z argumentów za kupieniem nowszego systemu. Na razie problem jest czysto teoretyczny.