jak podłączyć antenę RoyalTak RGM-2000 do palptopa MEDION M

• 3 Odpowiedzi
  • 703 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 01, 2006, 08:41:38 »
Witam
Mam ogromną prośbę gdyż poszukuje informacji na temat: jak podłączyć antenę RoyalTak RGM-2000 do palptopa MEDION  MD 40600.
Jakiś czas temu zakupiłem na allegro palptopa wraz z ładowarką i anteną, niestety po otwarciu paczki zauważyłem ze antena ma urwana wtyczkę.
Niestety o odzyskaniu pieniędzy nie było co marzyć
Postanowiłem sam  naprawić kabel i przylutować wtyczkę.
Zakupiłem  kabel USB z którego zamierzam wykorzystać wtyczkę tylko nie wiem jaki przewód gdzie mam przylutować.
W kablu który biegnie do anteny  są  4 przewody  ( czarny, czerwony, biały żółty )
Niestety nie jestem elektronikiem i  nie mam pojęcia o tym, a wiec zwracam się do Państwa o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Może ktoś miał podobny problem lub wie jak to rozwiązać.

Bardzo proszę o pomoc.
Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: jak podłączyć antenę RoyalTak RGM-2000 do palptopa MEDIO
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2006, 09:53:39 »
Cytat: "emagpl"
Witam
Mam ogromną prośbę gdyż poszukuje informacji na temat: jak podłączyć antenę RoyalTak RGM-2000 do palptopa MEDION  MD 40600.
Jakiś czas temu zakupiłem na allegro palptopa wraz z ładowarką i anteną, niestety po otwarciu paczki zauważyłem ze antena ma urwana wtyczkę.
Niestety o odzyskaniu pieniędzy nie było co marzyć
Postanowiłem sam  naprawić kabel i przylutować wtyczkę.
Zakupiłem  kabel USB z którego zamierzam wykorzystać wtyczkę tylko nie wiem jaki przewód gdzie mam przylutować.
W kablu który biegnie do anteny  są  4 przewody  ( czarny, czerwony, biały żółty )
Niestety nie jestem elektronikiem i  nie mam pojęcia o tym, a wiec zwracam się do Państwa o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Może ktoś miał podobny problem lub wie jak to rozwiązać.

Bardzo proszę o pomoc.
Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam

Napisz dokładnie jak to wygląda - urwana jest wtyczka od samego odbiornika (taka nieduża z 5 bolcami), czy może wtyk do palmtopa (płaski 22 pin)? To co wyczytałem w Twoim poście jest wg mnie sprzeczne - bowiem z tego co pamiętam biały i żółty przewód szedł do odbiornika (w odcinku przewodu od ładowarki do pocketa zamiast białego i żółtego jest brązowy i pomarańczowy), w takim wypadku nie rozumiem jednak po co było kupować kabel USB z wtykiem Mediona? Sporo się bawiłem RGM'ami  (różne przeróbki) i mogę śmiało powiedzieć, że mam je dość dobrze rozpracowane.Na pewno będę mógł coś podpowiedzieć, jak tylko uzyskam więcej informacji. Możesz też zagadać na GG 5414529, gdybyś potrzebował dłuższych wyjaśnień, których nie ma potrzeby wrzucać na forum.

Bardzo dziękuje ze ktoś chce mi pomóc, już wyjaśniam niejasn
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2006, 19:59:09 »
Witam serdecznie
Bardzo dziękuje ze ktoś chce mi pomóc, już wyjaśniam niejasności.

Faktycznie nie sprecyzowałem  urwana jest końcówka która łączy się z kablem który idzie od ładowarki.
Zakupiłem kabel USB z końcówką  21 pin aby wykorzystać końcówkę (21pin ) i pominąć ładowarkę samochodową , tak aby zasilanie  pochodziło z palptopa ( o ile to możliwe )  
Jeżeli chodzi o kolory kabli to nie pomyliłem się są faktycznie: „ czarny, czerwony, biały żółty „   może producent zmienił kolorystykę
Moim skromnym zdaniem czerwony i czarny to zasilanie a biały i żółty to sygnał do palptopa, ale to tylko moje domysły.

Jeszcze raz dziękuję za ewentualna pomoc i pozdrawiam
Dla ułatwienia kontaktu podaje nr GG i Emil ( może lepiej przez forum może ktos skozysta z tej dyskusji )
GG 4221757
email emagpl@op.pl

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 02, 2006, 20:12:51 »
Wszystko się zgadza co do kolorów przewodów - pisałem przecież, że pomarańczowy i brązowy idą od ładowarki do pocketa, a biały i żółty od ładowarki do gps'u. Podłączenie jakie chcesz zrobić (bezpośrednio pocket => gps) jest niewykonalne conajmniej z 2 powodów - po pierwsze z pocketa nie dasz rady pociągnąć zasilania (PDA posiada zazwyczaj jedynie wejście ładowania, odseparowane przez diodę, lub inną elektronikę).
- po drugie RGM-2000 ma na wyjściu sygnał w standardzie TTL, wymagający konwersji na RS-232 przez układ Max232 (otwórz ładowarkę, to go zobaczysz).
Podsumowując - jedyne praktyczne wyjście, to naprawa ładowarki (wtyczki), lub połączenie na stałe gps'u z ładowarką.