Jak instalowac aplikacje bo wszystkie sa prawie .exe i nie d

• 16 Odpowiedzi
  • 1586 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 19, 2004, 12:26:32 »
Co to musze miec komputer zeby instalowac programy na ipaq,chyba ze jakos inaczej to sie robie.Ciezko znalesc w necie jakas stronke co sa same programy .cab, a jak nie mam kompa to exe nie zainstaluje,co za bezsens

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2004, 12:55:10 »
No nie bezsens... PDA to nie komputer w normalnym tego slowa znaczeniu. To jest narzedzie, ktore ma ulatwic ludziom prace a nie stanowic domowe lub mobilne centrum rozrywki. Trudno sobie wyobrazic prace jedynie na PDA i nie miec normalnego kompa...

Pozdrowenia Marcin

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2004, 13:05:28 »
no to bardzo fajnie,program zgrywac na kompa i instalowac na pda,szalu idzie dostac,bo kompa teraz nie mam to nic nie zainstaluje,bo tych .cab nie ma skad zgrac

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 19, 2004, 14:24:08 »
Mozesz miec .cab-y skopiowane na karte pamieci albo jesli masz Wifi to mozesz je sciagnac on-line i dopiero instalowac.
W innym przypadku pc sie 'przyda'. No skąś one muszą się pojawić na Twoim PDA. Jesli oczywiście to co masz w kpl.,  jako poczatkującemu juz Ci nie wystarcza.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 19, 2004, 14:29:26 »
Poczytaj dzial dla poczatkujacych, zanim zaczniesz zadawac pytania na temat instalacji programow... albo inne rownie banalne.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2004, 14:35:47 »
rownie banalne ty kiedys tez byles taki cfaniak

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 19, 2004, 14:48:42 »
Oj piosio, zrób sobie taką ściągę i powieś nad łóżkiem:

Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty
Tobie Tobie Tobie Tobie Tobie Tobie
Twoim Twoim Twoim Twoim Twoim Twoim
Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty Ty
Tobie Tobie Tobie Tobie Tobie Tobie
Twoim Twoim Twoim Twoim Twoim Twoim

;)

*

Offline Aero

• *
  • 52
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 19, 2004, 14:58:18 »
Jeżeli pragniesz uczestniczyć w tym forum to musisz, niestety, stosować się się do jego regulaminu. Pierwsze co trzeba zrobić to zapoznać się ze wspomnianym przez Jakuba działem, a dopiero w przypadku, gdy nie znajdzie się tam odpowiedzi, zadać pytanie na forum. Instalacja plików jest jedną z podstawowych umiejętności, jaką powinien posiąść posiadacz PDA i dlatego adminowi wymknęło się słowo "banalne".
Aby nie zaśmiecać forum ponawiam apel: najpierw dział dla początkujących, potem forum. Zadanie sobie tego wysiłku pozwoli innym użytkownikom zaoszczędzić czas w czytaniu forum.
I jeszcze jedna mała dygresja: marzy mi się, że na nowym forum wszyscy będą używali polskich ogonków i będą formułować swoje wypowiedzi zgodnie z zasadami gramatyki i ortografii, tak żeby nie trzeba było potem zadawać sobie słynnego pytania polonistów: "Co autor miał na myśli?"

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 19, 2004, 15:20:09 »
PL znaki itd - mozna to dodac do regulaminu nowego forum... ale nie wiem czy to juz nie bedzie przesada. Nowe forum bedzie pozwalalo m.in. na wygodna prace z poziomu PDA - nie kazdy ma tam PL znaki, nie kazdemu chce sie z nich korzystac na PDA.

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 19, 2004, 15:27:00 »
tylko trzeba jeszcze miec polskie znaki a ja nie mam

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 19, 2004, 15:59:28 »
To może doinstaluj sobie polską klawiaturę w systemie?

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 19, 2004, 16:11:31 »
a gdzie mozna zgrac ale zeby bylo .cab bo nie mam komputera t lko przez wifi moge zgrac

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 19, 2004, 19:22:13 »
Cytat: piosio
a gdzie mozna zgrac ale zeby bylo .cab bo nie mam komputera t lko przez wifi moge zgrac
Nadal nie napisales co chcesz 'zgrac'. Zakladam ze co nieco poczytales FAQ-a.
Spojrz na www.pdaclub.pl/dl

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 19, 2004, 19:36:13 »
Troche sie czepiacie. Jesli nie ma pecka a programy sa istalowalne przez pecka to jak niby ma to zgrac?
Mnie tez to wkurza, ze mam zasmiecony komputer programami na pocketa tylko dlatego ze producent nie udostepnia instalki w wersji cab.
To mniej wiecej tak jakbys potrzebowal pcta zeby zrobic zdjecie na cyfrowce.
 Pc byl na pewno potrzebne przy pierwszysch pocketach, ale teraz jak masz WiFi too faktycznie gdyby nie ten problem z instalacja programow to bylby zbedny
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 19, 2004, 20:07:15 »
Czepiamy sie raczej formy zadawania pytan albo zaczepek w stylu 'te cfaniak'. A to ze producenci preferują pelna, normalną instalke jako
setup.exe na pc no to zakladaja pewien model dzialania palmtopa, polaczonego i synchronizowanego z PC.
Tylko do niektorych sa dostepne .cab-y ktore mozna rozpakowac bezposrenio na pockecie. A poniewaz jakos ten .cab tam sie musi znalezc wiec jest to rzadziej spotykany w 'przyrodzie' sposob.
Na pewno latwiej dla wiekszosci typowych uzytkownikow jest instalacja przez PC. A poza tym jest to tez czasem spotykany element zabezpieczenia , identyfikacji ktory stosują producenci.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 19, 2004, 21:05:11 »
Co do formy, to pelna zgoda, ale w ogole to jestem za cabami.Jesli chodzi o zabezpieczenia, to nie jest wymagana istalacja z pc tylko aktywne polaczenie z pc i/lub z internetem. a chyba zgodzisz sie ze to nie to samo.
Ja znam tylko 1 program a mianowice AM ktory faktyczxnie cos czaruje na pc w trakcie instalacji.
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 20, 2004, 09:41:53 »
Pliki CAB nie sa tak powszechnie stosowane na Pocket PC z dwoch powodow:
- po pierwsze nie da sie ich sciagnac ze strony internetowej, bo IE zamiast zapisywac plik otwiera go jakby to byl plik tekstowy (CABy musialyby byc kompresowane np. ZIPem)
- po drugie Pocket PC nie potrafi otworzyc skompresowanych plikow CAB. Co innego MS Smartphone. Dlatego programy w plikach CAB czasem zajmuja znacznie wiecej niz EXE.