Jak chronić PDA przed kradzieżą?

• 39 Odpowiedzi
  • 3208 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline KarolP

• 839
« dnia: Październik 14, 2005, 18:16:21 »
Ostatnio kilka moich kumpli straciło komórki, więc mam pytanie. Czy jest jakieś zabezpieczenie przed kradzieżą (po za siłownią).

PS. Czytałem inne posty i nie znalazłem nic ciekawego.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2005, 18:34:49 »
Najlepszym sposobem jest schowanie głęboko do kieszeni lub teczki. Używać tylko w pewnych miejscach ( pociąg, park, ciemna ulica - odpada ) najlepiej w domu, pracy, u rodziny czy znajomych ewentualnie w samochodzie. Inne zabezpieczenia nie przychodzą mi do głowy. Jeszcze jedno, trzeba spisać numer fabryczny, co prawda nie unikniemy kradzieży, ale może ewentualnie pomóc w odzyskaniu.

*

Offline kleczu

• 384
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2005, 18:44:38 »
Ewentualnie można ubezpieczyć PDA, więcej szczegółów na stronie PZU http://tiny.pl/q6nh . Niestety nie znam szczegółów bo o możliwości ubezpieczania przenośnego sprzętu elektroniczengo (np. laptop, pda) dowiedziałem się na spotkaniu RPUG.
Co do reszty cytryna2 ma rację. Dodatkowo możesz podpisać pda w kilku miejscach używając pisaka, którego atrament jest widoczny w świetle UV. Policja oznakowuje tak rowery, skontaktuj się z nimi, może podpiszą też palmtopa.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2005, 18:45:46 »
najlepiej nosić ze sobą wszelkiego rodzaju przedmioty obronne typu:
baseball, paralizator, gaz łzawiązy, karabin itp...

*

Offline kleczu

• 384
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2005, 18:52:22 »
Może by tak zaprojektowac paralizator (a nawet taser? :] ) na port SD lub CF :)

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2005, 19:05:25 »
Dlozmy do tego jeszcze scrzoryk i szcklanke do napoi. Ale na powaznie, nie ma jakiegos oprogramowania?

*

Offline kleczu

• 384
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2005, 19:11:44 »
Nawet jeśli byłby jakiś soft do blokady pda po kradzieżty to i tak zawsze można wykonać hard reset, który wyczyści cały system...

Pozdrawiam

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 14, 2005, 19:15:13 »
Cytat: karolp
Ale na powaznie, nie ma jakiegos oprogramowania?
ROTFL. Ale jak to sobie wyobrażasz? Brogram wyskoczy z PDA z baseballem i pogoni drechy? :))
Zawsze możesz PDA zahaślić.

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 14, 2005, 19:16:10 »
A co z hard resetem??

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 14, 2005, 19:16:48 »
KarolP, rzeknę ci, że jeżeli nie będziesz ostentacyjnie używał swojego sprzętu to wszystko będzie OK.
Nie zwracaj na siebie uwagi, ubieraj się "przeciętnie", nie szpanuj, nie popisuj się, nie "woź" się.

:)

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 14, 2005, 19:30:31 »
ja mam pare sposobów:
1) pod obudową po rozkręceniu jest kartka z moim adresem i napisem iż czeka nagroda
2) UV
3) gaz
4)"w razie niebezpieczeństwa zbij szybkę"  :D

Aha jeszcze mam paralizator na SDIO ;)

[Dodano: 2005-10-14 19:33:48]
z tego co mi się wydwało przy ustalaniu hasła w  hx2415 dało się zaznaczyć opcje ochrony hasłem nawet po Hard resecie.. ale tego na 100% nie jestem pewien - moze ktoś to potwierdzić?
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline klechu

• 813
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 14, 2005, 19:42:04 »
Tak na prawde to nie ma absolutnie zadnej metody zabezpiecznenia PDA jak i telefonu komorkowego poza mechanicznym - nosic tak zeby nie dalo sie wyjac gdy bedzie to chcial zrobic kieszonkowiec, a na 2/wicej panow z nozem albo innym "srodkiem przymusu bezposredniego" chyba nie ma metody :(
Nie bylo by zle jakby ktos z klubowiczow albo wresz z administratorow serwisu podpytal w pzu (jakis mail) i innych towarzystwach ubezpieczeniowych o mozliwosc ubezpieczenia tego typu sprzetu - moze w kupie byloby taniej ? Moznaby w tedy przeprowadzic akcje ubezpieczania sprzetu - Tomek twierdzil na spotkani ze podobno wylaczone sa tylko celowe dzialania urzytkownikow tzn. wyplacaja kase nawet za sprzet uszkodzony mechanicznie, zalany, spalony itp.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 14, 2005, 19:45:41 »
Cytat: cytryna2
Najlepszym sposobem jest schowanie głęboko do kieszeni lub teczki. Używać tylko w pewnych miejscach ( pociąg, park, ciemna ulica - odpada ) najlepiej w domu, pracy, u rodziny czy znajomych ewentualnie w samochodzie. Inne zabezpieczenia nie przychodzą mi do głowy. Jeszcze jedno, trzeba spisać numer fabryczny, co prawda nie unikniemy kradzieży, ale może ewentualnie pomóc w odzyskaniu.

Masz pewnie troche racji ale z drugiej strony w tym ukladzie na cholere mi mobilne urzadznie.
W domu, pracy i u znajomych sa pc-ty z netem. To sa wlasnie mobilne urzadzenia i zalozenia sluza do uzywania, poza miejscami, ktore wymieniles ;)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 14, 2005, 19:53:51 »
czy jak bym chcial ubezpieczyć PDA ale nie mam do niego papierow (kupilem go za granicą) to czy jest możliwość ubezpieczenia go (mimo iż nie mam dowodu zakupu ani nic co by poświadczyło jego nabycie - może jedynie aukcje w internecie i płatność kartą :) )?

[Dodano: 2005-10-14 20:37:24]
dzwoniłem do nich  to nie jest ubezpieczenie na mobilne urzadzenia! tylko "mobilne" - muszą być odpowiedznio zabezpieczone i zamknięte w pomieszczeniu - LOL i do tego tylko dla firm

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 14, 2005, 21:15:49 »
Kredyt Bank i Warta (KBC) promuja ostatnio Pakiet Torebka.
http://www.warta.pl/dispatch?nid=148

Tu jest odpowiedz - mozna ubezpieczyc telefon komorkowy - prawdopodobnie rowniez palmtopa.
http://www.warta.pl/dispatch?nid=384

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 14, 2005, 21:22:45 »
tyle że z tego co tu zrozumiałe to trzeba najpierw mieć pakiet "Warta Mieszkanie" lub "Warta Dom Serwis" i to jest trosze nie wygodne :|

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 14, 2005, 21:28:31 »
Cytat: adzios
tyle że z tego co tu zrozumiałe to trzeba najpierw mieć pakiet "Warta Mieszkanie" lub "Warta Dom Serwis" i to jest trosze nie wygodne :|

Obecnie jest promocja Warta Zysk Azjatycki (ubezpieczenie na zycie plus fundusz inwestycyjny). Wspomniane ubezpieczenie rzeczy ruchomych dostaje sie w pakiecie. Co prawda trzeba jeszcze sprawdzic ogolne warunki ubezpieczenia, bo moze sie okazac, ze za telefon i podobne trzeba doplacic.

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 14, 2005, 21:45:22 »
silver, pracujesz u nich ??;)

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 14, 2005, 21:50:16 »
Cytat: Claude

Masz pewnie troche racji ale z drugiej strony w tym ukladzie na cholere mi mobilne urzedznie.
W domu, pracy i u znajomych sa pc-ty z netem. To sa wlasnie mobilne urzadzenia i zalozenia sluza do uzywania, poza miejscami, ktore wymieniles ;)

Masz rację, sam używam wszędzie - market ( w oczekiwaniu na żonę ), kawiarnie itp. po to go mam. Zainteresowania nie zauważyłem ( może mój wygląd odstrasza - 110 kg, 190 cm, jeżyk na głowie, dresów nie noszę ), kiedyś myślałem że w ostateczności walnę nim o glebę i po temacie. tak czy siak będę miał do tyłu ale oni też nie będą go mieć.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 14, 2005, 23:39:26 »
Jak się ma ipaqa 5xxx albo 27xx i mają włączone zabezpieczenie na odcisk linii papilarnych to złodziej sie nimi nie nacieszy. Naprawiałem ostatnio koledzie gniazdo w h5450 i po przywróceniu do życia po 3 miesiecznej przerwie bez baterii poprosił o zeskanowanie palca :D Jak narazie nie słyszałem żeby sie komuś udało odblokować ipaqa.
Are you shpongled?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 15, 2005, 09:56:00 »
Najlepszym sposobem jest schowanie głęboko do kieszeni lub teczki. Używać tylko w pewnych miejscach ( pociąg, odpada......
Akurat w pociagach widac coraz wiecej osob z laptopami i Pda polaczonych via telefon, BT-Gprs z internetem.
Chyba ze myslales o podmiejskich to wtedy masz /chyba/ racje.

*

silentjob

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 15, 2005, 17:20:00 »
Potwierdzam, czytnik linii papilarnych oraz pozostałe zabezpieczenia czynią z 2750 prawdziwą fortecę:). Niemniej jest mała luka w tym systemie, ale to już inny temat.....

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 15, 2005, 17:26:54 »
wszysko ładnie pięknie, ale jeden kruczek: jak patrzę na to pudełko to mi się żygać chce.

[Dodano: 2005-10-15 17:27:44]
Nie żebym miał coś do tego urządzenia ale po prostu nie podoba mi się jego wygląd.

*

silentjob

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 15, 2005, 17:36:32 »
Masz na myśli 2750:|?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 15, 2005, 17:38:49 »
Cytat: silentjob
Potwierdzam, czytnik linii papilarnych oraz pozostałe zabezpieczenia czynią z 2750 prawdziwą fortecę:). Niemniej jest mała luka w tym systemie, ale to już inny temat.....
tzn. da sie rozblokować?
Are you shpongled?

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 15, 2005, 17:47:11 »
Niestety tak, nie podoba mi się jego prostokątny wygląd. (to tylko moje subiektywne zdanie).

*

silentjob

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 15, 2005, 18:02:19 »
Nie do końca:). Przyjmijmy że mamy ustawioną blokadę 2750, pocket wyłącza się samoczynnie i blokuje po określonym upływie czasu itd. Aby go odblokować, musisz ponownie wpisać hasło, zeskanować palec, itp. Jeśli włączysz moduł BT lub WiFi i pozostawisz pocketa to jak wspomniałem wyłaczy on się samoczynnie. Po uruchumieniu pokazuje się monit o wspomniane hasło i wg mnie nic nie powinno do tego momentu działać. Tak niestety nie jest, wyżej wymienione moduły zostają automatycznie uruchomione zanim odblokujemy pda, co pozwala teoretycznie na podesłanie nam jakiejś niespodzianki. Niby drobnostka, ale nie takie luki były już wykorzystywane:|. Ciekaw jestem tylko czy na innych pda z HP Protect Tools też jest to możliwe. Mam nadzieję, że ten przydługi wywód okazał sie zrozumialy;).

@KarolP->wygląd jak wygląd, nie ma dla mnie aż takiego znaczenia jak ergonomia i wygoda obsługi.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 15, 2005, 19:22:58 »
A ja w momencie kradziezy polecam jak najglosniej krzyczec... serio, to pomaga ;) (testowane z pozytywnym skutkiem)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 15, 2005, 19:24:11 »
No ale przez wifi czy bt nie da sie modyfikować zawartości pda... no chyba że jest jakaś luka w tych menagerach.
Are you shpongled?

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 15, 2005, 19:52:12 »
Cytat: --Lukas--
A ja w momencie kradziezy polecam jak najglosniej krzyczec... serio, to pomaga ;) (testowane z pozytywnym skutkiem)
Ale jak krzyczec to cos w stylu "pali sie!" bo jak zaczniesz krzyczec "policja!" to ludzie zamiast pomoc zaczna uciakac bo sie zorientuja, ze cos niedobrego sie dzieje ;)